slider

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ, ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΣΑ): ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/4/2015 παράσταση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Από πλευράς του Υπουργείου συνομιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Βερναδάκη ,  σύμβουλο της αναπληρώτριας Υπουργού Ν.Βαλαβάνη. Θέσαμε τα ζητήματα που αναφέρονται στο  υπόμνημα που καταθέσαμε (συν/νο) και είχαμε τις εξής απαντήσεις:


Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΤΙΣ ΡΥΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΣΑ
e-mail: epitropi3den@gmail.com, ιστολόγιο: http://epitropi3den.blogspot.gr

Προς το Υπουργείο Οικονομικών, Υπόψη: Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Βαλαβάνη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κυρία Υπουργέ,

Η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας είναι τραγική. Οι μισθοί, οι συντάξεις, η ασφάλιση, το δικαίωμα στη δουλειά  συνθλίβονται και το όποιο εισόδημα υπάρχει λεηλατείται, μέσω της υψηλής φορολογίας, οδηγώντας μεγάλα κομμάτια του λαού στη φτώχεια και στην απόγνωση.

Τα «έκτακτα» χαράτσια (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΕΝΦΙΑ), ενώ δεν μπόρεσαν να πληρωθούν από εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, η νέα κυβέρνηση νομοθετεί τώρα αυτά να πληρωθούν με ρυθμίσεις και δόσεις και η εξαγγελία για διαγραφή των χρεών όσων είναι σε οικονομική αδυναμία μετατίθεται στο αόριστο μέλλον. Ωστόσο, αυτά τα χρέη θα επιβαρύνονται με τα ληστρικά πρόστιμα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και για το 2015 θα έχουμε ξανά καταλογισμό του ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση του εισοδήματος με τις παλιές κλίμακες.

Όλα αυτά αποτελούν ένα εφιαλτικό τοπίο για την κοινωνική πλειοψηφία, που τα όποια μέτρα του νόμου για την «ανθρωπιστική κρίση» δεν αντιστρέφουν, αφού αφορούν ελάχιστο αριθμό από τα 2,5 εκ. ανθρώπους που ήταν κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας και 3,8 εκ. σε κίνδυνο φτώχειας.

Ο λαός δεν μπορεί και δε θέλει να σηκώσει άλλα βάρη, την ίδια ώρα που βλέπει ότι ακόμα και αν μπορέσει να δώσει κάποια χρήματα στην εφορία από το υστέρημά του, με αυτά πληρώνονται οι δόσεις στους τοκογλύφους δανειστές, οι οποίοι εισπράττουν στο ακέραιο τους τόκους και τα χρεολύσια των κρατικών δανείων, που δεν είναι δικά του χρέη.

Όλες οι συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε  για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν το ΔΝΤ, η Ε.Ε., η Ε.Κ.Τ. και οι οικονομικά ισχυροί σε όφελος,  δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομικών άμεσα:

·        Να διαγραφούν τα χρέη από τα χαράτσια (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΕΝΦΙΑ), των οικονομικά αδύναμων λαϊκών νοικοκυριών και να μην επανέλθουν τα χαράτσια με άλλη μορφή.
·        Να μην ισχύσουν τα πρόστιμα για όσους δεν μπορούν να ενταχτούν στις ρυθμίσεις και έχουν οικονομική αδυναμία ή λόγω αυτής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ρυθμίσεις.
·        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές εμπορικές τιμές. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την περιουσία και τα κέρδη του.
·        Διαγραφή των χρεών προς το δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, άπορων, χαμηλοσυνταξιούχων και ευπαθών ομάδων.
·        Να καταργηθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος, που ψηφίστηκαν τις τελευταίες μέρες του ΄13.
·        Αποσύνδεση των ρυθμίσεων για τα χρέη των φυσικών προσώπων προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την υποχρεωτική καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Άμεση παράταση για την καταβολή εισφορών που αφορούν την α’ περίοδο του 2014.
§  Αφορολόγητο το εισόδημα μέχρι το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κανενός είδους φορολόγηση κάτω από αυτό το όριο. Να καταργηθεί το τεκμήριο διαβίωσης για τη φορολόγηση άνεργων και χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση όλου του φοροληστρικού νομοθετικού πλαισίου για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα
·        Κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα κ.α.) και στα κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση των λαϊκών νοικοκυριών). Μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη που δεν είναι πολυτελείας.
§  Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στους μικροεπαγγελματίες.
·        Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομήχανων, τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών». Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, το κράτος αυτά που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία.
·        Ούτε ένα ευρώ στους δανειστές. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος. Διαγραφή τώρα! Λεφτά για τις λαϊκές ανάγκες.


29/4/2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΣΑ

e-mail: epitropi3den@gmail.com, ιστολόγιο: http://epitropi3den.blogspot.gr
Προς το Υπουργείο Οικονομίας, Υπόψη : Υπουργού κ. Σταθάκη
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κύριε Υπουργέ,
Στις 31/12/2014 έληξε η ισχύς του Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία από πλειστηριασμούς τραπεζών της α’ κατοικίας για χρέη μέχρι 200.000 €, αφού δεν υπήρξε με μέριμνα του προηγούμενου Υπουργού, αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση. Έκτοτε κάθε Τετάρτη δημοσιεύονται πινάκια πλειστηριασμών α΄ κατοικίας από τράπεζες στα ειρηνοδικεία. Αποτέλεσμα το ξεσπίτωμα δεκάδων λαϊκών οικογενειών που χάνουν το σπίτι τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας εξόφλησης των δανείων τους στις τράπεζες, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πολιτική των τελευταίων χρόνων.
Όσες Τετάρτες αυτό  συνεχίζεται οδηγεί σε ανεπανόρθωτη απώλεια της κατοικίας για αυτά τα νοικοκυριά. Όπου γίνονται παρεμβάσεις Συλλογικοτήτων για αποτροπή των πλειστηριασμών έχουν αποτέλεσμα, αλλά ούτε μπορούν να καλύψουν όλα τα ειρηνοδικεία, ούτε αποτελούν λύση του προβλήματος.
Απαιτείται άμεση ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για πάγωμα των πλειστηριασμών.  Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή από τα νύχια των τοκογλυφικών απαιτήσεων των τραπεζών. Όσο περνάνε οι μέρες και η νέα κυβέρνηση δεν απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, υπάρχουν αιτίες για νέα δράματα, όπως ο θάνατος του πατέρα μπροστά στα παιδιά του στην Πάτρα, όταν έλαβε την ειδοποίηση για πλειστηριασμό του σπιτιού του. Να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Υπάρχει πολιτική ευθύνη για άμεση παρέμβαση. Σε αναμονή μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν μπορεί να εξελίσσονται πλειστηριασμοί χωρίς σταματημό. Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση κυβερνητικής πρωτοβουλίας είτε λόγω επίκλησης διαβούλευσης, που δεν είδαμε να γίνεται δημόσια, είτε λόγω της απαίτησης της ΕΚΤ έχει τραγικές συνέπειες.
Ζητάμε
Α. την άμεση υπουργική σας παρέμβαση για την επέκταση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών.
Β. τη νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και από το κράτος (εφορίες – οργανισμούς – ταμεία).
Αγωνιζόμαστε για:
  • Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα σπίτι λαϊκού νοικοκυριού σε χέρια Τραπεζίτη ή του Κράτους.
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) στη βάση των λαϊκών αναγκών.
  • Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας του λαού. Φόροι και όχι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους.
  • Να μην προχωρήσετε σε αλλαγή της ποινικής δικονομίας για επίσπευση των διαδικασιών πλειστηριασμών και για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των κατοικιών.
29/4/2015
Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ
ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

AΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση που κάλεσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς και στήριξε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής για την αποτροπή πλειστηριασμών κατοικιών λαϊκών νοικοκυριών την Τετάρτη 22/4/2015 στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
 Παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο.




Μπορείτε να δείτε το βίντεο και πατώντας εδώ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΡΙΤΗ 21/4 ώρα 7 μμ

ΚΑΛΕΣΜΑ
Συναγωνίστριες/ές καλημέρα.
Έχουν περάσει 2,5μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι πυκνές και το αμέσως επόμενο διάστημα προβάλλει εξαιρετικά κρίσιμο για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού, για όσα αγωνιστήκαμε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα για τα ζητήματα που κινητοποιήθηκαν οι συλλογικότητές μας, οι κυβερνητικές κινήσεις μόνον ικανοποιητικές δεν μπορεί να θεωρηθούν. Το αντίθετο μάλιστα. Έτσι,
- Καλούμαστε μέχρι τέλος Απρίλη να καταβάλουμε το χαράτσι ΕΕΤΗΔΕ και με την απειλή των ίδιων εξοντωτικών προστίμων.
- Οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το κράτος και τις εφορίες, που συσσωρεύτηκαν στα λαϊκά νοικοκυριά, είναι οριζόντιες και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Τα λαϊκά εισοδήματα θα πληρώσουν και το 2015 τους ίδιους ληστρικούς φόρους. Αναζητείται το«ισοδύναμο της διαπραγμάτευσης» για τον ΕΝΦΙΑ.
- Το σχέδιο νόμου για την προστασία από τους πλειστηριασμούς θα απέχει παρασάγγας από όσα διεκδικούμε ενώ τα «κόκκινα δάνεια» θα τα αντιμετωπίσουν μετά από 6μήνες.
Προτείνουμε να γίνει άμεσα σύσκεψη των συλλογικοτήτων που μετέχουμε στο Συντονισμό Αττικής. Να συζητήσουμε και εκτιμήσουμε τις εξελίξεις. Να αποφασίσουμε για συντονισμένες ενέργειες και δράσεις.
Το κάλεσμα μας είναι για σύσκεψη την Τρίτη 21 Απρίλη, στις 7 μμ, στο Στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα (Αμφιαράου 153 στο Μετρό Σεπόλια). Σας περιμένουμε.
Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα
Επιτροπή Αγώνα σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.