slider

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΣΑ

e-mail: epitropi3den@gmail.com, ιστολόγιο: http://epitropi3den.blogspot.gr
Προς το Υπουργείο Οικονομίας, Υπόψη : Υπουργού κ. Σταθάκη
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κύριε Υπουργέ,
Στις 31/12/2014 έληξε η ισχύς του Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία από πλειστηριασμούς τραπεζών της α’ κατοικίας για χρέη μέχρι 200.000 €, αφού δεν υπήρξε με μέριμνα του προηγούμενου Υπουργού, αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση. Έκτοτε κάθε Τετάρτη δημοσιεύονται πινάκια πλειστηριασμών α΄ κατοικίας από τράπεζες στα ειρηνοδικεία. Αποτέλεσμα το ξεσπίτωμα δεκάδων λαϊκών οικογενειών που χάνουν το σπίτι τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας εξόφλησης των δανείων τους στις τράπεζες, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πολιτική των τελευταίων χρόνων.
Όσες Τετάρτες αυτό  συνεχίζεται οδηγεί σε ανεπανόρθωτη απώλεια της κατοικίας για αυτά τα νοικοκυριά. Όπου γίνονται παρεμβάσεις Συλλογικοτήτων για αποτροπή των πλειστηριασμών έχουν αποτέλεσμα, αλλά ούτε μπορούν να καλύψουν όλα τα ειρηνοδικεία, ούτε αποτελούν λύση του προβλήματος.
Απαιτείται άμεση ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για πάγωμα των πλειστηριασμών.  Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί σε οικονομική καταστροφή από τα νύχια των τοκογλυφικών απαιτήσεων των τραπεζών. Όσο περνάνε οι μέρες και η νέα κυβέρνηση δεν απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, υπάρχουν αιτίες για νέα δράματα, όπως ο θάνατος του πατέρα μπροστά στα παιδιά του στην Πάτρα, όταν έλαβε την ειδοποίηση για πλειστηριασμό του σπιτιού του. Να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Υπάρχει πολιτική ευθύνη για άμεση παρέμβαση. Σε αναμονή μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, δεν μπορεί να εξελίσσονται πλειστηριασμοί χωρίς σταματημό. Η όποια περαιτέρω καθυστέρηση κυβερνητικής πρωτοβουλίας είτε λόγω επίκλησης διαβούλευσης, που δεν είδαμε να γίνεται δημόσια, είτε λόγω της απαίτησης της ΕΚΤ έχει τραγικές συνέπειες.
Ζητάμε
Α. την άμεση υπουργική σας παρέμβαση για την επέκταση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών.
Β. τη νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και από το κράτος (εφορίες – οργανισμούς – ταμεία).
Αγωνιζόμαστε για:
  • Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα σπίτι λαϊκού νοικοκυριού σε χέρια Τραπεζίτη ή του Κράτους.
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) στη βάση των λαϊκών αναγκών.
  • Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας του λαού. Φόροι και όχι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους.
  • Να μην προχωρήσετε σε αλλαγή της ποινικής δικονομίας για επίσπευση των διαδικασιών πλειστηριασμών και για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των κατοικιών.
29/4/2015
Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ
ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ