slider

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ- 1/12/2015
Με πρόσκληση της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα και της Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονισμού Σ.Α. στις 1 Δεκέμβρη στα Σεπόλια, με θέματα:
·                  Νέος νόμος για απελευθέρωση πλειστηριασμών
·                  Αύξηση τιμής εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Επιτροπή Αγώνα σε Μαρκόπουλο – Π.Ράφτη, Πλειστηριασμοί λαϊκής στέγης στα Μεσόγεια – ΣΤΟΠ, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Λαϊκή Συνέλευση Ν. Σμύρνης, Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, Αριστερό σχήμα Ιλίου (που συμμετέχει στο Συντονισμό ενάντια στους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Ιλίου), Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων. Παρακολούθησαν: η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Αγώνα Καισαριανής και η Πρωτοβουλία «sos – Κατοικία».
Η  πλούσια και μεστή συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξής:
Νέος νόμος για απελευθέρωση πλειστηριασμών
Εκτιμήθηκε θετικά η προσπάθεια των συλλογικοτήτων
και του Συντονισμού να συζητήσουν τις  εξελίξεις και να κινητοποιηθούν έγκαιρα γι αυτό το καυτό λαϊκό ζήτημα, υλοποιώντας τις αποφάσεις που πήραν στην ευρεία σύσκεψη στις 5 Νοέμβρη. Η διακριτή συμμετοχή με πανό του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής στον αποκλεισμό τραπεζικών υποκαταστημάτων μαζί με εργατικά σχήματα τραπεζοϋπαλλήλων το πρωί της γενικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη ήταν πετυχημένη. Πετυχημένη εκτιμάται και η προβολή του κεντρικού στόχου του αγώνα μας «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζών – κράτους» στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή μπλοκ συλλογικοτήτων και Συντονισμού στη μαζική πορεία σωματείων και φοιτητικών συλλόγων από το Μουσείο και το Πολυτεχνείο στο Σύνταγμα. Αντίθετα, την ημέρα ψήφισης του νέου νόμου για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών (19/11), τόσο η συγκέντρωση που είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα όσο και η παρουσία των συλλογικοτήτων σε αυτήν δεν ήταν μαζική.
Τέλος, στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Πλειστηριασμοί – ΣΤΟΠ» στις 18/11, συμμετείχαν συλλογικότητες από το Συντονισμό και μέλη τους έκαναν παρεμβάσεις με κύρια πρόταση την οργάνωση κεντρικής κινητοποίησης στις αρχές Δεκέμβρη. Με βάση την ενημέρωση που στάλθηκε, δεν υπήρξε ανάλογη απόφαση από αυτήν τη συγκέντρωση.
Οι εκτιμήσεις μας για το νέο νόμο  που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνοπτικά:
·                  Ρυθμίσεις που εξυπηρετούν, σε όλες τις περιπτώσεις, τα συμφέροντα των τραπεζών ολοκληρώνοντας, στο μεγαλύτερο βαθμό ( αναμένεται το πλαίσιο για τη διαχείριση – πώληση των ¨κόκκινων δανείων) το νομικό πλαίσιο που στήθηκε αυτήν την περίοδο (Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών). Ιδιαίτερα σημαντική είναι ο τρόπος καθορισμού της ελάχιστης δόσης που στηρίζεται όχι στην εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη και των πραγματικών αναγκών ζωής του, αλλά στην εξασφάλιση ότι η τράπεζα θα παίρνει σε δόσεις τα χρήματα που θα έπαιρνε αν το σπίτι έβγαινε σε πλειστηριασμό.
·                  Αναγωγή του χαρακτηρισμού «συνεργάσιμος δανειολήπτης» από τις τράπεζες,  σε κομβικό σημείο για κάθε ενέργεια του δανειολήπτη και των τελικών αποφάσεων τραπεζών και δικαστηρίων απέναντί του. Η ανταπόκριση στο χαρακτηρισμό θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση.
·                  «Προστασία» της κύριας κατοικίας, και μόνον, των δανειοληπτών βάσει διαχωρισμού τους σε 2 κατηγορίες: γενική και «ευάλωτες ομάδες». Η διαχείρισή τους στηρίζεται σε  κριτήρια/κατηγορία που πρέπει να ισχύουν σωρευτικά. Πρόκειται για κριτήρια που δεν αναγνωρίζουν τις γνωστές αιτίες δημιουργίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της σημερινής κοινωνικής κατάστασης. Πχ, η ανεργία δεν μπορεί να υπάρχει, κατά το νόμο, σε νοικοκυριό που ζει σε περιοχή όπως η Ν. Ιωνία ή η Αργυρούπολη, αφού για να «προστατεύεται» η στέγη του άνεργου πρέπει αυτή οπωσδήποτε να βρίσκεται στον Κολωνό ή το Καματερό.  Στη βάση αυτή, ακόμη και τα ποσοστά που παρουσιάζουν κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ, αποτελούν προπαγανδιστική λαθροχειρία.
·                  Υψηλό κόστος «προστασίας» για τους δανειολήπτες αφού η συνεχής προσφυγή σε νομικές υπηρεσίες είναι αναγκαία.
Συμπεράσματα και αποφάσεις
Ο νόμος αυτός δεν τροποποιείται. Ακυρώνεται στην πράξη μέχρι την κατάργησή του. Αυτό προϋποθέτει οργάνωση της αντίστασης από το στάδιο ακόμη της κλήσης από την τράπεζα για την απόδειξη της «συνεργασιμότητας» (θα γίνει άμεσα Δεκέμβρη – Γενάρη), στο στάδιο της διαπραγμάτευσης μαζί της, της εκδίκασης της αίτησης προστασίας και, κυρίως, στην περίπτωση κατάσχεσης και πλειστηριασμού.
Οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται και όσες νέες δημιουργηθούν επικεντρωνόμαστε αυτήν την περίοδο σε συστηματική δουλειά στις γειτονιές μας με:
·                  Συγκεντρώσεις ανάλυσης του νόμου και ενημέρωσης, μοίρασμα υλικού, λειτουργία κόμβων πληροφόρησης (sites, blogs, σταθερά φυσικά σημεία, τηλεφωνικές γραμμές). Ιδιαίτερη σημασία έχει η αντιμετώπιση της κυβερνητικής προπαγάνδας (Φλαμπουράρης: «όποιος αντιπαλεύει το νόμο, υπερασπίζεται τους προνομιούχους», προβολή της συμμετοχής του κράτους στις δόσεις των «ευάλωτων» - σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη αποκάλυψη στην ουσία του ) που φτάνει στο προκλητικό σημείο να επιδιώκει να εκφραστεί και μέσω ειδικών συγκεντρώσεων για τον «ευαίσθητο νόμο» (Αργυρούπολη, Πετράλωνα). Επίσης, των συστημικών ΜΜΕ με την καλλιέργεια «κοινωνικού αυτοματισμού». Στόχος τους η δημιουργία αναχωμάτων στη συγκρότηση ενιαίου – δυναμικού μετώπου αγώνα για τη μη εφαρμογή του νόμου.
·                  Δράσεις καταγραφής των άμεσα πληττόμενων που είναι εκείνοι που χρειάζεται να οργανωθούν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Για την υποστήριξη των πιο πάνω, ο Συντονισμός θα κυκλοφορήσει άμεσα η κεντρική αφίσα που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη και τετράπτυχο. Η αφίσα θα τυπωθεί κεντρικά με προσφορές από τυπογραφεία και  ανάληψη του κόστους από τις συλλογικότητες με βάση την ποσότητα της παραγγελίας τους.
Πρόταση κεντρικής κινητοποίησης αρχές Δεκέμβρη: Στην κατεύθυνση υλοποίησης απόφασης της σύσκεψης στις 5/11, προτείνεται το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, η συμμετοχή μας σε εργατική συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων για το ασφαλιστικό. Πρότασή μας είναι να γίνει η συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι. Δραστηριοποιούμαστε για καλή συμμετοχή, με πανό συλλογικοτήτων και Συντονισμού για την υπεράσπιση της στέγης και μοίρασμα υλικού. 
Αύξηση τιμής εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες
Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του εισιτηρίου στο 1,40 από 1/1/2016. Η εφαρμογή του αντιλαϊκού μέτρου θα αυξήσει τον αριθμό όσων αδυνατούν να πληρώνουν και επόμενα θα απαιτήσει την ένταση του αυταρχισμού μέσω των ελέγχων (να θυμίζουμε ότι οδήγησαν μέχρι και στο θάνατο νεαρού επιβάτη στο Περιστέρι), των προστίμων, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα και η δίκη των σ. μας για τις δράσεις τους ενάντια στην προηγούμενη αύξηση με μήνυση της ΤΡΑΜ ΑΕ.
Οι συλλογικότητες σχεδιάζουμε δράσεις για το ζήτημα τοπικά αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία. Ενημερώνουμε για τη δυνατότητα διαγραφής προστίμων σε άνεργους.
Η Λ.Σ. Γκύζη αναλαμβάνει την ανακοίνωση που θα σταλεί μέσω Συντονισμού. Το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια (είσοδος μετρό από Σταδίου) συγκεντρωνόμαστε για το μοίρασμα της ανακοίνωσης στον σταθμό.
Την επόμενη σύσκεψη του Συντονισμού ανέλαβαν να καλέσουν η Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς.
Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη
Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα