slider

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το μήνυμα "ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς" έρχεται από παντού!


Κυβέρνηση και μνημονιακά κόμματα, υπό τις εντολές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο και το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, θεωρούσαν ότι, όπως και τα υπόλοιπα μέτρα που εύκολα ή δύσκολα πέρασαν στα μαύρα χρόνια των μνημονίων, θα περάσουν κι αυτά. Με τη ματαίωση των πλειστηριασμών ενάμιση μήνα τώρα και στη Θεσ/νίκη και σε άλλα ειρηνοδικεία σ' όλη τη χώρα, φαίνεται πως γελάστηκαν. Η λαϊκή αγανάκτηση για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική παίρνει μορφή κάθε Τετάρτη, γίνεται ογκώδεις συγκεντρώσεις, αποφασιστικές κι ανυποχώρητες, ικανές φραγμό να βάλουν στην αρπαγή της λαίκής κατοικίας και περιουσίας.
Την ίδια στιγμή αυτό το κίνημα φαίνεται να επιδρά ακόμη και σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ή τμήματα του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ ταυτόχρονα εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες πόλεις και περιοχές.

Έτσι, μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το θέμα των πλειστηριασμών συζητήθηκε στις 31 Οκτώβρη και στο Δημοτ. Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης που κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα
¨Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης τάσσεται κατά των πλειστηριασμών πρώτης λαϊκής κατοικίας. Καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει θεσμικά (νομοθετική ρύθμιση, συμφωνα με τις προεκλογικές της υποσχέσεις) την πρώτη λαϊκή κατοικία". 
Και ναι μεν το παραπάνω ψήφισμα απέχει σημαντικά από τις θέσεις του κινήματος (όπως αυτές υποστηρίχθηκαν και κατατέθηκαν με συγκεκριμένο ψήφισμα από δημοτ. σύμβουλο του Δήμου και μέλος του κινήματος καθώς και μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Δυτικών Συνοικιών και του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης που παραβρέθηκαν) αλλά αντικατοπτρίζει κι αυτό την πίεση που δέχονται οι φορείς της πολιτικής σκηνής να πάρουν θέση (έστω και γενικόλογα) για το ζήτημα.

Κάτι ανάλογο, με πολύ καλύτερο μάλιστα αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το ψήφισμα, συνέβη και στην ΕΔΟΘ/Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Θεσ/νίκης, όπου μετά από πρόταση μελών των ΕΛΜΕ και άλλων Συλλόγων που συμμετέχουν στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης, υιοθετήθηκε ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:
"Τα δάνεια αυτά είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί απαιτητό το σύνολο του κεφαλαίου, απ’ τη στιγμή που η ίδια ακύρωσε έναν απ’ τους βασικούς όρους της δανειακής σύμβασης, που είναι το ύψος των αποδοχών του δανειολήπτη. Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να εξοφληθούν, γιατί είναι αναντίστοιχα τόσο των εισοδημάτων των δανειοληπτών, όσο και της αξίας πλέον των ακινήτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα.
Οι περίφημες «ρυθμίσεις» δε, που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως μέσο ανακούφισης των δανειακών υποχρεώσεων, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα οδήγησαν σε όξυνσή του, μέσω της απαράδεκτης, παράνομης και αντισυνταγματικής διαδικασίας της κεφαλαιοποίησης των τόκων και ανατοκισμού τους στο διηνεκές!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
  • Αναπροσαρμογή των δανείων με βάση τα σημερινά εισοδήματα των υπαλλήλων, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων. 
  • Μηδένιση στα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 6%. 
  • Απαγόρευση της πώλησης από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, των «κόκκινων δανείων», ειδικά των στεγαστικών. Δεν θα αφήσουμε να αρπάξουν τα κοράκια τη στέγη μας.
  • Επαναφορά των  δανείων που τιτλοποιήθηκαν και πουλήθηκαν, χωρίς μάλιστα την συγκατάθεση του δανειολήπτη. 
  • Όχι στον παράνομο ανατοκισμό.
  • Να σταματήσει η ολέθρια πορεία διάλυσης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Τραπεζών) και να προχωρήσει στην ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμισή του. 
  •  Άμεση και καθολική προστασία της στέγης των λαϊκών νοικοκυριών από κατασχέσεις – πλειστηριασμούς τραπεζών και κράτους."
Παράλληλα το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται επαφές μεταξύ του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης και συλλογικοτήτων-αγωνιστών από άλλες κοντινές πόλεις και περιοχές με στόχο τη δημιουργία Συντονισμών και Πρωτοβουλιών ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας σε όλη την κεντρική Μακεδονία(Σέρρες, Κιλκίς κ.ά.). 
Ήδη μάλιστα στις 9 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε μια αρκετά μαζική εκδήλωση στα Γιαννιτσά, με ομιλητές τα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης Η. Σμήλιο και Ζ. Κλεισιάρη, κατά την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία της "Πρωτοβουλίας ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις Ν. Πέλλας", η οποία προετοιμάζει εκδήλωση στην Έδεσσα αλλά και την παρουσία της στα Ειρηνοδικεία του Νομού για τη ματαίωση της αρπαγής χωραφιών, σπιτιών και γενικά λαϊκής περιουσίας.

Το "ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ", όλο και πιο βροντερά θα ακούγεται, φραγμό στα αρπακτικά θα στήσει, "πυροκροτητής" ενός μαζικού, δυναμικού κι ανυποχώρητου εργατικού και λαϊκού κινήματος για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί και πρέπει να γίνει! Και θα γίνει!