slider

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΣΑ: Ενημέρωση από τη συνάντηση στις 25/1



Ενημέρωση από τη συνάντηση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής | 25 Ιανουαρίου 2018


Την Πέμπτη 25/1 έγινε σύσκεψη του ΣΥ.Σ.Α. στην αίθουσα της ΔΟΕ. Συμμετείχαν οι συλλογικότητες: Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Κοινωνικό Ιατρείο Ιλίου, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη/Πολυγώνου, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού/Σεπολίων/Ακ. Πλάτωνος, Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν. Σμύρνης. Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αν. Αττικής “Κ. Σωτηρίου” και ως εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων. Τη συνάντηση παρακολούθησαν από το Σύλλογο Πολιτών κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών, την Πρωτοβουλία για Εργατική Λέσχη Ζωγράφου, το Δίκτυο Ανυπότακτων Γονιών και τη Συλλογικότητα αδιαμεσολάβητης δράσης Παγκρατίου/Ζωγράφου/Βύρωνα/Καισαριανής.

Η συνάντηση κατέληξε στα εξής:

α) Με την ψήφιση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του πολυνομοσχεδίου-σφαγείου για τους εργαζόμενους και το λαό, η επίθεση σε βασικά δικαιώματα παίρνει νέα χαρακτηριστικά. Η ψήφιση μέτρων όπως, η καθιέρωση των ηλεκτρονικών ως μοναδικού τρόπου διενέργειας των πλειστηριασμών και η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από 500 ευρώ (!!), παράλληλα με τα μέτρα για νέες περικοπές σε συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα, μείωση του αφορολόγητου καθώς και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων του συνόλου των κοινωνικών αγαθών (νερό–ενέργεια–συγκοινωνίες, κλπ) με τις αυξήσεις τιμολογίων που τις ακολουθούν, θα δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση για τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.

β) Υπάρχουν οι δυνατότητες να αναπτυχθεί πολύ σημαντική δράση, που να αποτελέσει νέο φραγμό και ανατροπή της πολιτικής αρπαγής λαϊκής κατοικίας και περιουσίας που δεν εξαιρεί την πρώτη κατοικία (προετοιμάζεται και νέα χειρότερη ρύθμιση του ν. Κατσέλη), της βίας των διακοπών ρεύματος, νερού, αερίου και των ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε λογαριασμούς, της λεηλασίας των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.

Απόλυτα απαραίτητο είναι η μαζικοποίηση του κινήματος γι αυτά τα κοινωνικά προβλήματα που θα οξύνονται, με ένταση της δουλειάς στις γειτονιές και τους τόπους εργασίας καθώς και ο πολύ καλύτερος συντονισμός, τοπικός και πανελλαδικός. Στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου συντονισμού συζητήθηκαν και οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΣΘ στο Πανελλαδικό δίκτυο συντονισμού συλλογικοτήτων & πρωτοβουλιών ενάντια στους πλειστηριασμούς.

γ) Σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται ένταση της προσπάθειας για δημιουργία νέων συλλογικοτήτων σε πόλεις, γειτονιές και περιοχές, δίκτυα υποστήριξης – αλληλεγγύης με όσους κινδυνεύουν άμεσα από πλειστηριασμό, διακοπή ρεύματος – νερού, ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Προετοιμασία για το επόμενο βήμα αντίστασης/ανατροπής της πολιτικής αρπαγής με την ενεργοποίηση των γειτονιών απέναντι σε πιθανές εξώσεις, που απαιτούν Ε.Ε.- ΕΚΤ. Συντονισμός με εργατικά σωματεία για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συνολικοποίηση του αγώνα.

δ) Πρώτος σταθμός στη νέα φάση, είναι η 21 Φλεβάρη. Η μέρα έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως αποκλειστικών να αποτελέσει Πανελλαδική μέρα πολύμορφων δράσεων ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με τη συμμετοχή-συμβολή όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις άμεσες πρωτοβουλίες που παίρνουν αγωνιστικές δυνάμεις σε σωματεία (συνελεύσεις, ΔΣ) προκειμένου το ζήτημα της προστασίας της κατοικίας και περιουσίας των εργαζομένων από πλειστηριασμούς να ιεραρχηθεί σε ζωτικής σημασίας, να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις και να υπάρξει εργατική απάντηση – συμβολή στις 21/2 και στη συνέχεια.

Αποφασίστηκε να καλεστούν οι συλλογικότητες – λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές και πρωτοβουλίες αγώνα, εργατικές λέσχες, να συζητήσουν άμεσα:

- Τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν τοπικά ή/και σε συντονισμό μεταξύ τους ανά ευρύτερη περιοχή. Η πλατιά ενημέρωση των γειτονιών να οδηγήσει στις 21/2, σε μαζικές, αγωνιστικές δράσεις σε τράπεζες, εφορίες, κλπ.

- Την οργάνωση κεντρικής κινητοποίησης και τις προϋποθέσεις για να έχει όχι μόνο συμμετοχή αλλά και αποτελεσματική, μαζική απεύθυνση.

Αποφασίστηκε, τέλος, να καλεστεί νέα συνάντηση του ΣΥ.Σ.Α. την Πέμπτη 8/2 (θα υπάρχει νέα ανακοίνωση για επιβεβαίωση ημέρας, ώρας και τόπου), προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και αποφάσεις των συλλογικοτήτων και να οργανωθούν οι δράσεις, ειδικότερα οι κεντρικές.