slider

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Βόλος - Κίνηση Πολιτών για το Νερό: Μπράβοι, φουσκωτοί και ΜΑΤ προστάτεψαν τη Δημοτική Αρχή

Το σκηνικό της βίας, λεκτικής και σωματικής, του αποκλεισμού της φωνής των πολιτών από το δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητείται η εκκαθάριση και το ξεπούλημα της ΔΕΥΑΜΒ, και η αστυνομική και δικαστική καταστολή χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. «Μπράβοι, φουσκωτοί και ΜΑΤ κατέκλυσαν το Δημαρχείο Βόλου και ανέλαβαν την προστασία της δημοτικής αρχής, η οποία για μια ακόμη φορά στόλισε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (κοπρίτες, μπαχαλάκηδες κλπ.) ένα ακροατήριο εκατοντάδων πολιτών του Βόλου και του Πηλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών, στο αίτημα των παραβρισκόμενων να πάρουν το λόγο η δημοτική αρχή απάντησε με τους μισθωμένους μπράβους της και με διμοιρίες ματ εντός του δημαρχείου. Οι μπράβοι στην κοινωνία του θεάματος και της αποθέωσης της κατανάλωσης είναι ελεγκτές της κοινωνικής συμπεριφοράς, εξοπλισμένοι με τη νομιμοποίηση των αφεντικών τους για να διαφυλάξουν την κανονικότητα της καταναλωτικής ροής. Οι πολίτες ξεμπρόστιασαν τους μπράβους και τους υποχρέωσαν να βγουν εκτός του κτηρίου, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους – δήμαρχο και επιχειρηματίες – που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό.

«Η μετατροπή ενός δημόσιου κτηρίου σε φρούριο, η χρήση βίας ενάντια σε πολίτες-χρήστες του νερού και της αποχέτευσης και ο αποκλεισμός τους από τους χώρους όπου παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα τους, στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση του νερού πάση θυσία, μέσα στο πλαίσιο της σημερινής δημοτικής αρχής και πάντως πριν τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού σε πανελλαδικό επίπεδο», εκτιμά η Κίνηση Πολιτών. 

Όπως τονίζει, οι υποστηρικτές της μαφιόζικης παράταξης που διαχειρίζεται τον Δήμο Βόλου, πιέζουν για το ξεπούλημα του νερού και τη διαχείριση των σκουπιδιών με ότι αυτά συνεπάγονται για την υγεία των πολιτών. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε ότι το νερό και τα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια είναι οι πλέον κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες για ιδιώτες επενδυτές.

«Ωστόσο θα μας βρουν απέναντι σε κάθε μεθόδευση και προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και επιβούλευση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.Ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος», καταλήγει η ανακοίνωση, ενώ η Κίνηση απευθύνει κάλεσμα ώστε αύριο Τρίτη στις 9 το πρωί να βρίσκονται όλοι και όλες στο Δημαρχείο Βόλου.


Όχι στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ

Δεκάδες πολίτες του Βόλου και των ορεινών κοινοτήτων συναντήθηκαν τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο, μετά από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και της Συμμαχίας για το Νερό Βόλου. Συζήτησαν για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ και του Νερού, ενόψει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 24 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα, όπου θα συζητηθεί η πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν απλοί πολίτες, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και άλλες συλλογικότητες.

Αρχικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσαν για τις θέσεις τους απέναντι στην επιχειρούμενη εκκαθάριση, αντέκρουσαν τις κατηγορίες που έχουν δεχθεί από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ τόσο στο θέμα των οφειλών της ΔΕΑΥΜΒ απέναντί τους όσο και γύρω από το θέμα της ΕΡΓΗΛ και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους τάσσονται εναντίον της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ και της ένταξής της στο Δήμο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑΜΒ μίλησε για τις τρεις εκδοχές σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ:

-- Να παραμείνει ως έχει με την προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί γιατί τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα στον τομέα αυτό.
-- Να περάσει στο Δήμο
-- Να εκποιηθεί τμηματικάη διαχείρηση του νερού σε ιδιώτες καθώς ο Δήμος θα αδυνατεί να φέρει εις πέρας το έργο της ΔΕΥΑΜΒ.

Το πέρασμα της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο, ως εκ τούτου, θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του νερού σε μια εποχή που σε εκατοντάδες πόλεις, οι εταιρίες ύδρευσης επαναδημοτικοποιούνται, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά (Μπουένος Άιρες, Βερολίνο, κα). Ενώ από την άλλη σε καμία περίπτωση η ΕΡΓΗΛ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της από τη ΔΕΥΑΜΒ ή τον Δήμο. Οι παρόντες-ούσεςΔημοτικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν και αυτοί από την πλευρά τους για τις τελευταίες εξελίξεις με την επιχειρούμενη εκκαθάριση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής οδηγεί συνειδητά στην ιδιωτικοποίηση.

Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και από τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, έγινε ξεκάθαρο ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου (και της ΔΕΥΑΜΒ) φέρει τεράστια ευθύνη γιατί αναγνώρισε οφειλές προς την ΕΡΓΗΛ ύψους περίπου 3,2 εκ ευρώ (!!) που αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου του συνολικού ποσού που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ. Κι αυτό τη στιγμή που τα πορίσματα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ τεκμηριώνουν ότι η ΕΡΓΗΛ δεν πραγματοποίησε στο ελάχιστο τις εξωσυμβατικές εργασίες για τις οποίες διεκδικεί πάνω από 9εκ ευρώ! Επίσης η αναγνώριση αυτής της οφειλής εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ δεν φέρει την υπογραφή υπηρεσιακού στελέχους της ΔΕΥΑΜΒ. Από όλους-ες τους ομιλητές-τριες τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας όλων των ευαίσθητων πολιτών πάνω στο θέμα του Νερού ώστε:

-- να αποτραπεί η επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του νερού αλλά και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του
-- η ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί με διαδικασίες ανοικτές στους πολίτες και να επιδιώκει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων και
-- να μπει τέλος στην απαράδεκτη, φασιστική και ρατσιστική συμπεριφορά του «δήμαρχου» και της πλειοψηφίας που έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής της τοπικής κοινωνίας

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα:

-- Να είμαστε όλοι-ες στις δύο επικείμενες συνεδριάσεις, στην ΔΕΥΑΜΒ και το δημοτικό συμβούλιο όποτε κι αν πραγματοποιηθούν.
-- Να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της διοίκησης για χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ
-- Να υπάρξει συνέχεια στον αγώνα για το νερό