slider

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Βίντεο από τη συγκέντρωση ενάντια στις εξορύξεις


Μαζικό, με την συμμετοχή να κυμαίνεται περίπου στα 2.000 άτομα, ήταν το συλλαλητήριο-διαδήλωση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν συλλογικότητες (πρωτοβουλίες, σύλλογοι και επιτροπές) από όλη τη χώρα. 



Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια όπου μίλησαν εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και έγιναν χαιρετισμοί. Εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους. Πριν την έναρξη της πορείας μουσικοί με χάλκινα, έδωσαν τον τόνο. Η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή.



Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως: -Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία αγώνας για τη γη και την ελευθερία, -Η ανάπτυξή τους με αίμα είναι βαμμένη φέρνει μόνο πόλεμο και γη κατεστραμμένη, -Λιτότητα, ανεργία, εξορύξεις, σε λίγο θα σου πουν να πας να πολεμήσεις, -Θέλουμε τα δάση, τη γη και το νερό, αγώνας μαζικός με όλο το λαό, - Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, -ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία ίδια η καταστροφή και η λεηλασία, κλπ.



Η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Η Αττική είπε το δικό της όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Για όσους/ες δούλεψαν γι αυτήν, η κινητοποίηση της Πέμπτης 21/2/2019, ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων δεν ήταν απλά μια ευχάριστη έκπληξη. Ήταν η επιβεβαίωση της βαθιάς πεποίθησης ότι το φαραωνικό και μεγαλεπήβολο σχέδιο των εξορύξεων σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο, στο Κρητικό και στο Θρακικό πέλαγος είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για όσους -στον κρατικό μηχανισμό, στην κυβέρνηση στις πετρελαϊκές εταιρείες και στα «παπαγαλάκια» τους- διαδίδουν σε καθεστωτικά μέσα τα περί «εκατό μεταφερόμενων αντιδρώντων» και χρησιμοποιούν τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης -την παραμονή της κινητοποίησης, μάλιστα- για μια ασύστολη φιλοεξορυκτική προπαγάνδα. Θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει, ήδη, ότι αυτή τους η προσπάθεια δε θα είναι ένας απρόσκοπτος περίπατος.

Η κινητοποίηση που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Αθήνας και άλλες αντίστοιχες συλλογικότητες κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, από την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, είχε πλήθος, είχε πάθος, είχε ποικιλομορφία, είχε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα να στείλει, χωρίς περιστροφές και «ναι μεν, αλλά»: ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ, ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ.

Ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου Αθήνας -όπου υπήρξαν χαιρετισμοί εκ μέρους των διοργανωτών- και ακολούθησε πορεία στην οδό Πανεπιστημίου, στην οδό Σταδίου και στο Σύνταγμα, προτού επιστρέψει στα Προπύλαια. Στις ιδιαίτερες στιγμές της πορείας συμπεριλαμβάνονται οι ολιγόλεπτες στάσεις και τα έντονα συνθήματα μπροστά στο υπουργείο οικονομικών και στη Βουλή. Πλήθος φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων εξέφρασε την υποστήριξή του, με την οργανωμένη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, ανάμεσά τους και πολλών φορέων των απόδημων Ηπειρωτών της Αττικής.

Στο μέλλον, θα έχουμε πολλούς λόγους να θυμόμαστε αυτό το συλλαλητήριο, καθώς αποτέλεσε την κορύφωση μιας πολύμηνης ενημερωτικής δράσης, που είχε σαν στόχο την πιο άμεση εμπλοκή στον αντιεξορυκτικό αγώνα του πιο «ζωντανού» τμήματος των πολιτών της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, στη βάση μιας κινηματικής αντίληψης, που υπερβαίνει κατά πολύ τα συνήθη προτάγματα του περιβαλλοντικού κινήματος. Δεν πετάμε στα σύννεφα και δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως, από σήμερα, έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι/ες από χτες. Ό,τι έγινε την Πέμπτη 21/2/2019 ήταν μόνο η αρχή: Θα τους σταματήσουμε!