slider

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Όχι στο νέο νόμο ολοκληρωτικής αρπαγής της λαϊκής στέγης και περιουσίας από τις τράπεζες


Τα μνημόνια, που “τέλειωσαν” και η επιτροπεία, που αντικαταστάθηκε από την επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (+ ΑΝΕΛ) για “ ενισχυμένη εποπτεία” από τους “θεσμούς”, παραδίδουν βορά στις τράπεζες τη στέγη και ό,τι έχει απομείνει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Από τις 28 Φεβρουαρίου έπαυσε να ισχύει ο “ν. Κατσέλη – Σταθάκη”, που σε συνδυασμό με τις αλλαγές αφενός στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών υπέρ τους αφετέρου στον κώδικα πολιτικής δικονομίας κατά των χρεωμένων (διαρκείς δικαστικές απορρίψεις αιτήσεων λόγω “δόλου” για την απόκτηση δανείου), κάλυπτε έτσι κι αλλιώς όλο και λιγότερα νοικοκυριά για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους τραπεζίτες το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το ν. Κατσέλη. Ο νέος νόμος, που προκλητικά η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν “δίκαιο υπέρ όσων πραγματικά έχουν ανάγκη”:

- Καταργεί την όποια ανεξάρτητη νομική προστασία θα μπορούσε να διεκδικήσει ο δανειολήπτης. Μεταφέρει όλη τη δικαιοδοσία για το ποιοι δανειολήπτες είναι “επιλέξιμοι προστασίας και ένταξης στη ρύθμιση” και με ποιους όρους, στις τράπεζες, χωρίς ταυτόχρονα να προσδιορίζει τα κριτήρια με τα οποία αυτές θα αποφασίζουν.

- Προβλέπει “κόφτες” για να προστατεύσει τις τράπεζες, τους πλέον θεσμικούς μπαταχτσήδες, με τα δις των θαλασσοδανείων σε ΜΜΕ, κόμματα, μεγαλοεπιχειρηματίες και τα δις των ανακεφαλαιοποιήσεων με κρατικό χρήμα, από τους “μπαταχτσήδες” μισθωτούς, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, που έχουν κτυπήσει βίαια οι μνημονιακές πολιτικές. 

Ο πιο κραυγαλέος “κόφτης” είναι ο καθορισμός ως πλαφόν μέγιστης οφειλής, του ποσού των 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συσσωρευμένων τόκων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τον “κόφτη” θα αποφύγει το 15% των χρεωμένων.

- Προβλέπει υποστήριξη της οφειλόμενης δόσης (που θα ορίζει πάντα η τράπεζα) με χρηματοδότηση από το κράτος και πλαφόν 50 εκατομμύρια ευρώ ανά τράπεζα και ανά έτος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτή η άμεση κρατική επιδότηση των τραπεζών θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις για τους δικαιούχους ή όταν θα τελειώνουν τα κρατικά χρήματα θα μπαίνουν νέοι “κόφτες” για να διαχειρίζονται οι τράπεζες τη φτώχεια μεταξύ των φτωχών.

Οι τράπεζες θα έπρεπε να υποχρεωθούν σε ουσιαστικό κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Και όχι η κυβέρνηση να παρουσιάζει την κρατική επιχορήγηση των τραπεζών σαν “κοινωνικά προοδευτικό μέτρο”, εντάσσοντάς το στη γνωστή πολιτική της, των “αντίδωρων” για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Στους θεσμούς της “ενισχυμένης εποπτείας”, όμως, δεν αρκεί ούτε αυτή η θηλιά μέχρι πνιγμού. Η Κομισιόν απέστειλε τελεσίγραφο απαιτώντας ακόμη μεγαλύτερη μείωση των χρηματικών και χρονικών ορίων, με το επιχείρημα ότι “δεν πρέπει να ευνοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές”! Ο εκβιασμός ίδιος και απαράλλαχτος για πολλοστή φορά. Ή οι απαιτήσεις της ΕΕ και λοιπών θα τηρηθούν απαρέγκλιτα ή δεν θα δοθεί στη χώρα το 1 δις ευρώ. Δηλαδή, τα χρήματα που προέρχονται βασικά από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. 

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για το τι θα γίνει τελικά. Ο νέος νόμος, στην τελική του μορφή, θα παραδώσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο έλεος των τραπεζών και θα θεσμοθετήσει με τον πιο βίαιο τρόπο το πλιάτσικο και της λαϊκής στέγης και περιουσίας.

Για να επιβληθεί μια τόσο βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, απαραίτητη είναι και η λήψη προληπτικών μέτρων απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις, που φοβούνται πολύ ότι θα είναι αναπόφευκτες. Έτσι, δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός των νέων διώξεων ενάντια σε αγωνιστές/στριες του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Διώξεις που έρχονται σε συνέχεια άλλων σε αγωνιστές ενάντια στους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ναύπλιο, την Πρέβεζα, κά.

Ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο, αυτή τη φορά, αποτελεί η ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών, βίντεο και άλλων μεθόδων που θυμίζουν “μεγάλο αδερφό” και μάλιστα με μεγάλη χρονική απόσταση από την κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας το Νοέμβρη 2017. Πιστεύουν στην κυβέρνηση και στους κύκλους των συμφερόντων που εξυπηρετεί ότι με την τρομοκρατία απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην καταπάτηση κάθε λαϊκού δικαιώματος, όπως είναι το αναφαίρετο δικαίωμα στη στέγη, θα κατορθώσουν τελικά να εμπεδώσουν την αποδοχή του “δεν υπάρχει εναλλακτική” άλλη από το να χάσουμε κάθε δικαίωμα στην αξιοβίωτη ζωή.

Σε μας, τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, το μόνο που αντιστοιχεί είναι να διαψεύσουμε αυτές τους τις προσδοκίες. Καλούμε όλες τις συλλογικότητες γειτονιάς που δώσαμε μέχρι τώρα τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, τα ταξικά σωματεία εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους άνεργους, σε κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νέου νόμου-εκτρώματος.

Συγκέντρωση στο Μοναστηράκι, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στις 6 μμ και πορεία προς τη Βουλή για: Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στη στέγη. Κανένα σπίτι, χωράφι στα χέρια τραπεζίτη, fund, κράτους. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Άμεση παύση κάθε δίωξης των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς. Δεν θα πληρώσουμε για τα κέρδη των τραπεζών με τις ζωές μας και το μέλλον της νέας γενιάς. Δεν θα αφήσουμε τους γύπες να αρπάξουν το βιος του λαού. Με λαϊκή οργάνωση και αλληλεγγύη υπερασπίζουμε τη λαϊκή στέγη από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, εξώσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΣΑ
epitropi3den@gmail.com