slider

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Κείμενο Υπογραφών Κατοίκων για το άνοιγμα του Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος


Πριν μερικές μέρες και ενώ έχουν παρθεί τα μέτρα προστασίας απέναντι στον ιό και έχει εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος πήραν την απαράδεκτη απόφαση να βάλουν λουκέτο στο πάρκο μας, όπως και σε όλα τα άλλα πάρκα, παρά το ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της απαγόρευσης δυο βασικοί λόγοι για να μας επιτρέπεται η μετακίνηση είναι η σωματική άσκηση καθώς και η φροντίδα κατοικίδιων ζώων.
 
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κλείσιμο του πάρκου δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας «παραβίασης» των κανονισμών καθώς δε σημειώθηκε κανένας συνωστισμός. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι για μας ζωτικός χώρος στον οποίο μπορούμε να πάρουμε λίγο καθαρό αέρα, να βγάλουμε τα σκυλιά μας βόλτα και να ασκηθούμε. Είναι ένας πράσινος ανοιχτός χώρος μέσα στην τσιμεντούπολη της Αθήνας.
 
Το κλείσιμο του πάρκου είναι για μας και εντελώς αντίθετο ακόμα και με τους κανονισμούς προστασίας απέναντι στον ιό. Η κυβέρνηση τι μας ζητάει δηλαδή; Να ασκούμαστε στο πεζοδρόμιο; Να βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας στην άσφαλτο; Αυτό είναι, ακριβώς, που θα οδηγήσει σε συνωστισμό στις λιγοστές μικρές πλατείες του Κολωνού και τα πεζοδρόμια μας. 
 
Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για τη στήριξη των δημοσίων νοσοκομείων και των γιατρών, η Περιφέρεια και ο Δήμος από τη μεριά τους αντί να πάρουν μέτρα για τη μείωση των δημοτικών τελών ή τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, πήραν από κοινού τη λανθασμένη απόφαση για το πάρκο η οποία παραμένει ανεξήγητη. Ακόμα και οι γιατροί θεωρούν ότι τα ανοιχτά πάρκα, εφόσον δεν παρατηρείται συνωστισμός, είναι βασική προϋπόθεση τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.
 
Να εξηγηθεί τώρα ο λόγος που το έκλεισαν! Να παρθεί πίσω η απόφαση. 
 
Θέλουμε το πάρκο μας ανοιχτό για όλους και όλες. Θέλουμε πίσω τον ζωτικό μας χώρο, που είναι απαραίτητο στήριγμα για να ανταπεξέλθουμε στην κατάσταση που βιώνουμε. Αν θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά, ας ανταποκριθούν στα αιτήματα των γιατρών και των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.