slider

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Συνάντηση αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 18/10/20

ΑΙΟΛΙΚΑ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ


Στην περιοχή της Καρδίτσας, που ακόμη μετράει τις πληγές της από το πέρασμα του Ιανού και ούτε 20 μέρες μετά από τη βιβλική καταστροφή ολόκληρου του νομού, κράτος και επενδυτές εξαπολύουν ανηλεή επίθεση -και μάλιστα εν μέσω πανδημίας-, επιχειρώντας να ξεκινήσουν τις εργασίες για την κατασκευή των αιολικών. Τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν ακόμα να φτάσουν ή να μπουν στο ίδιο τους το σπίτι, τη στιγμή που ακόμη προσπαθούν να βγάλουν βοθρολύματα από τα σπίτια τους χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά αγαθά, τη στιγμή που αγρότες και κτηνοτρόφοι αφανίστηκαν, τη στιγμή που υπάρχουν δρόμοι, γεφύρια και υποδομές κατεστραμμένες, τη στιγμή που μεγάλο κομμάτι του ορεινού όγκου είναι απροσπέλαστο, την ίδια στιγμή κράτος και τοπική εξουσία δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και με μεγάλο θράσος, αντί να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα έργου για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, επιλέγουν να στρώσουν το δρόμο στους επενδυτές ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τα αιολικά. Ήδη, από τις 10/10 στον Τύμπανο Αργιθέας, εμφανίστηκαν μηχανήματα που έσκαψαν κομμάτι του βουνού, στο σημείο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί υποσταθμός υψηλής τάσης, που θα υποστηρίζει τα ανεμοτέρατα των βόρειων Αγράφων.

Όλοι και όλες αντιλαμβανόμαστε, πως εάν τα βουνά μας ήτανε σκαμμένα με χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων για τις ανεμογεννήτριες που επιχειρείται να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, δε θα συνέβαινε τίποτα διαφορετικό από το ότι εκτός της πλημμύρας, θα μας έθαβαν και χιλιάδες τόνοι από μπάζα. Όμως, η αδηφάγα «πράσινη» ανάπτυξή τους, προκειμένου να ξεσκίσει ακόμη περισσότερο το φυσικό κόσμο, λεηλατεί και καταστρέφει άκοπα, με μόνο κριτήριο φυσικά, το κέρδος. Χωρίς ίχνος ηθικής, κράτος και κεφάλαιο αδιαφορούν για τις συνέπειες, ρημάζουν το φυσικό κόσμο και υφαρπάζουν τη γη όλων μας, επιχειρώντας να συγκεντρώσουν όλο και περισσότερα κέρδη στην κορυφή της ταξικής και κοινωνικής πυραμίδας. 
 
Σε μια εποχή κατά την οποία βιώνουμε τις συνέπειες της απορρύθμισης των οικοσυστημάτων, της ανυπολόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας σε βάρος της φύσης, για να ικανοποιείται το παραγωγικό και καταναλωτικό καπιταλιστικό πρότυπο, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην καταστροφή των τελευταίων παρθένων περιοχών. Από τα Άγραφα, τον Αχελώο, τις Σκουριές, τον Βόλο και τις Σταγιάτες, μέχρι την Τήνο, την Άνδρο, το Ιόνιο, την Ήπειρο, την Κρήτη και την Εύβοια, κράτος και κεφάλαιο επιχειρούν να ισοπεδώσουν το φυσικό κόσμο, με τον ενεργειακό παροξυσμό τους και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Παράλληλα, μέσω της καταστολής, τις διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων που ξεσπούν κατά τόπους, επιχειρούν να κάμψουν τις τοπικές και πανελλαδικές αντιστάσεις. Θυμίζουμε, πως ήδη στην Καρδίτσα, έπειτα από τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών, το κράτος, προσπάθησε να χτυπήσει τον αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες, διώκοντας 4 αγωνιστές.

Από την πλευρά μας, ένα έχουμε να πούμε. Είμαστε και θα παραμείνουμε δύο κόσμοι σε σύγκρουση. Από τη μία είναι το κράτος, οι επενδυτές και οι λακέδες του, που σαν άλλοι κλεπταποδόχοι, το μόνο που έχουν να υποσχεθούν είναι τη λεηλασία, την καταστροφή, την εξαθλίωση και τον θάνατο και από την άλλη, είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ. Ο κόσμος της αντίστασης. Εμείς, που έχουμε δώσει όρκο να σηκωθούμε μέσα από τις λάσπες που μας βύθισαν και να υπερασπιστούμε τη γη μας. Εμείς, που μας βρήκαν και θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Εμείς που θα μετατρέψουμε τον πόνο, την απογοήτευση και την απόγνωση σε πείσμα, οργή, μαζικό, μαχητικό και αδιάλλακτο αγώνα. Εμείς, που οι διώξεις, το ξύλο, τα χημικά και τα δακρυγόνα δεν μας τρομοκρατούνε. Εμείς, που θα επαγρυπνούμε και θα είμαστε εκεί για να μπλοκάρουμε κάθε εργασία. Εμείς, που συνεχώς θα βρίσκουμε και άλλους και όλοι μαζί απ’ άκρη σ’ άκρη, θα αγωνιζόμαστε για ζωή και αξιοπρέπεια, για γη και ελευθερία. Εμείς, που από τη δική μας πλευρά θα σταθούμε πλάι-πλάι και με μια υψωμένη γροθιά και ένα βλέμμα αλληλεγγύης, θα φωνάξουμε δυνατά,

ΑΓΡΑΦΑ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΑΤΗΤΑ - ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΠΑΤΗΤΑ. 

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ - ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα

anoixthsyneleysh@gmail.com