slider

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων: Να διατηρηθεί η πλατεία ΕΠΟΝ - Να ανακαινιστεί το σπίτι της ΕΠΟΝ

Η πλατεία ΕΠΟΝ βρίσκεται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, που περικλείεται από μεγάλους άξονες κυκλοφορίας (Λ. Αλεξάνδρας, Λ. Κηφισιάς, Πανόρμου ), ενώ είναι εγκαταστημένες και πολλές κεντρικές λειτουργίες σε μικρή απόσταση, όπως μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, κτίρια εταιρειών, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ. Όχι μόνο είναι αδιανόητο να διεκδικούν ιδιώτες την διαμορφωμένη πλατεία, που προβλέπεται και από το πολεοδομικό σχέδιο, αλλά ο δήμος Αθήνας έχει μεγάλη ευθύνη και πρέπει να προχωρήσει στην εξασφάλιση αδόμητων οικοπέδων σαν χώρων πρασίνου.

2020/18-1-2021, Ανακοίνωση: Να διατηρηθεί η πλατεία ΕΠΟΝ, Να ανακαινιστεί το σπίτι της ΕΠΟΝ

Έκπληξη, ανησυχία και αγανάκτηση αισθανθήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε ότι ιδιώτες διεκδικούν την ιδιοκτησία της πλατείας ΕΠΟΝ, έκτασης περίπου 1 στρέμματος στην καρδία των Αμπελοκήπων (Έσλιν και Λαμίας). Η πλατεία ΕΠΟΝ είναι διαμορφωμένη ως πλατεία (με παγκάκια, ψιλά δέντρα κλπ) εδώ και περίπου 60 χρόνια , αλλά και πολλές δεκαετίες πιο πίσω ως κοινόχρηστος χώρος (αλάνα) όπως θυμούνται οι παλαιότεροι ηλικιωμένοι γείτονες μας (έπαιζαν μπάλα κλπ).

Ο Σύλλογος μας θεωρεί εδώ και πολλά χρόνια πρωταρχικής σημασίας ζήτημα για όλη την Αθήνα την προστασία των τελευταίων ελάχιστων ελεύθερων χώρων πόσο μάλλον αυτών που ήδη είναι διαμορφωμένοι και χαρακτηρισμένοι ως πάρκα και πλατείες. Ας σημειωθεί πως αυτή η μεγάλη αναγκαιότητα ενισχύεται ακόμα πιο πολύ με τις γενικότερες δυσμενείς εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής και πανδημίας.

Δεν υπάρχει επομένως καμία αμφιβολία πως για ακόμη μια φορά θα συντονίσουμε τη δράση μας όλοι μαζί οι φορείς των Αμπελοκήπων, ώστε να υπερασπιστούμε την πλατεία μας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει υποχρέωση όχι μόνο να μεριμνήσει για τη διατήρηση της υπάρχουσας πολεοδομικής ρύθμισης (πλατεία) αλλά και να ελέγξει τη νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας, των φερόμενων ως ιδιοκτήτων.

Παράλληλα να προβεί στην ανακαίνιση του παρακείμενου επί της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας σπιτιού (έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο), που ιδρύθηκε στην κατοχή η θρυλική αντιστασιακή οργάνωση νέων (ΕΠΟΝ) και το οποίο δυστυχώς κινδυνεύει να καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της απαράδεκτης αδιαφορίας όλων διαχρονικά των δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος, Μ. Ζωϊδης

Η Γραμματέας, Ε. Παπαδήμα