slider

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΙΤΗ 22/5 6 μμ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Έγινε την Παρασκευή 18/5/2012 συνάντηση συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ενάντια στα χαράτσια, τα διόδια και στα αντιλαϊκά μέτρα. Συμμετείχαν 17 επιτροπές, πρωτοβουλίες, συνελεύσεις,κινήσεις.

Στην κατάληξη της σύσκεψης εκτιμήθηκε η ανάγκη να μην υπάρχει αναμονή και εφησυχασμός. Να φέρουμε το αίτημα κατάργησης και του χαρατσιού στο προσκήνιο στο οποίο όλοι καλούνται να πάρουν θέση. Επίσης, να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το κίνημα ανυπακοής- μη πληρωμής των χαρατσιών της ΔΕΗ. Μόνος δρόμος για να επιβάλλουμε το δίκιο των αιτημάτων μας είναι να κινητοποιηθούμε στους δρόμους και με βάση αυτό καταλήξαμε,εκτός από τις δράσεις που αναπτύσσει η κάθε συλλογικότητα στην περιοχή της και τους τοπικούς συντονισμούς, τα παρακάτω για κοινές δράσεις:

 Α. Να καλέσουμε τις συλλογικότητες των περιοχών να διαδηλώσουν με τα δικά πανό και συνθήματα στα Προπύλαια την Τρίτη 22/5 ώρα 6.00, όπου καλεί ο Συντονισμός α’ βάθμιων σωματείων ο οποίος στο πλαίσιο του καλέσματός του για τα εργατικά αιτήματα βάζει το θέμα «Να καταργηθούν το χαράτσι της ΔΕΗ και τα άλλα χαράτσια που επιβλήθηκαν στον λαό»



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


 Έγινε την Παρασκευή 18/5/2012 συνάντηση συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ενάντια στα χαράτσια, τα διόδια και στα αντιλαϊκά μέτρα. Συμμετείχαν 17 επιτροπές, πρωτοβουλίες, συνελεύσεις, κινήσεις από τις περιοχές Αμπελοκήπων, Πατησίων, 6ου διαμερίσματος, Κουκακίου-Μακρυγιάννη-Πλάκας, Βύρωνα, Βούλας-Βάρης, Ν. Σμύρνης,  Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Ίλιου, Φυλής, Μαρκόπουλου-Πόρτο Ράφτη, Ωρωπού και από - Δεν πληρώνω – επιτροπές αγώνα, - ΑΛληλεγγύη ΑΝΥπακοή Ανατροπή μαχητές των δρόμων, (ΑΛ.ΑΝΥ.Α.), -Συντονιστική επιτροπή ΒΑ Αττικής ενάντια στα διόδια , - επιτροπή Δεν Χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η κραυγαλέα καταδίκη των κομμάτων που στήριξαν τα αντιλαϊκά φορομπηχτικά μέτρα, ανάμεσα τους και το χαράτσι. Υπογραμμίστηκε ότι αυτό το αποτέλεσμα σχετίζεται άμεσα με τους λαϊκούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου, κομμάτι των οποίων είναι και το μαζικό κίνημα ανυπακοής ενάντια στα χαράτσια, τα διόδια, κ.α.. Ότι τώρα είναι ανάγκη ακόμα περισσότερο με ανάπτυξη των αγώνων να έρθει στο προσκήνιο το αίτημα για κατάργηση του χαρατσιού και τερματισμό της φορομπηξίας του λαού.

Δεν έχει αξιολογηθεί με τη σημασία που έχει α. η μαζικότητα που αγκάλιασε 1,5 εκ. νοικοκυριά και β. ότι -στους αγώνες αυτούς είχαμε και αποτελέσματα (ίσως και τα μοναδικά αυτής της περιόδου για την ανάσχεση της πολιτικής τους) με την ακύρωση πλευρών των νόμων όπως τη μη πραγματοποίηση των διακοπών του ρεύματος και ακύρωσης εξαγγελιών της κυβέρνησης, όπως της μεταφορά των χρημάτων του ηλεκτρικού ρεύματος στο χαράτσι.

Αυτή την περίοδο, παρά την λεγόμενη ακυβερνησία, προχωρούν μέτρα που η εφαρμογή τους θα έχει αρνητικές συνέπειες, όπως το πέρασμα των μετοχών της ΔΕΗ που ανήκουν στο δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου η ΔΕΗ να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως με αποτέλεσμα πιο ακριβό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκουριά.

Την ίδια ώρα έγινε η μεταφορά από 30/4 των ανεξόφλητων ποσών του χαρατσιού από τη ΔΕΗ στην εφορία. Στο λογιστικό κομμάτι, ήδη έχουν παρατηρηθεί ποσοτικές διαφορές. Οι εφορίες θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα για να διασταυρώσουν τις χρεώσεις και να βεβαιώσουν τις οφειλές. Μέχρι τότε δεν χρεώνεται καμιά προσαύξηση. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει οδηγία προς τις εφορίες να προχωρούν σε όσα τα ΜΜΕ διαδίδουν για τρομοκράτηση, δηλαδή σε κατασχέσεις σπιτιών, παρακρατήσεις μισθών, συντάξεων, τραπεζικών λογ/σμών.  Αυτά να διαδοθούν για να μην καλλιεργείται ο φόβος. Ενώ, η κυβέρνηση προεκλογικά δήλωσε ότι για να υπάρχει ρευστό στη ΔΕΗ που έχει  οικονομική ασφυξία, θα της αφήσει τα προσωρινά χρήματα που έχουν εισπραχτεί για το χαράτσι.  Η έκδοση λογ/σμών της ΔΕΗ με τις 5 δόσεις για το χαράτσι του 2012, ανακοίνωσαν ότι θα καθυστερήσει, προφανώς λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Οι συλλογικότητες ενημέρωσαν για δράσεις που έγιναν μετά από την προηγούμενη συνάντηση μας (19/4) όπως η συγκέντρωση και η πορεία στα διόδια στις Αφίδνες στις 29/4, οι συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις που γίνονται σε αρκετές περιοχές. Επίσης, για την εκ των πραγμάτων πορεία διεύρυνσης του περιεχομένου των μονοθεματικών πρωτοβουλιών με άλλα συναφή προβλήματα. Ακούστηκαν προτάσεις για πιο πλατύ άνοιγμα για συντονισμό και με άλλες συλλογικότητες, για  μια επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα που δηλώνουν ενάντια στο μνημόνιο (Συριζα, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητους Έλληνες) για δέσμευση τους για κατάργηση του χαρατσιού, για μια κινητοποίηση σε μια περιοχή αλλά με στήριξη όλων.

Σε σχέση με τις άλλες κινήσεις συντονισμού που γίνονται είτε στο παλιό Χημείο, είτε στην Πάντειο ακούστηκε η διάθεση να απευθυνθούμε ενημερώνοντας τους για τις πρωτοβουλίες μας και για την ανάγκη κοινής δράσης, διαφυλάσσοντας το δικό μας χαρακτήρα ως μια πρωτοβουλία συντονισμού πολύμορφων συλλογικοτήτων  με κοινωνικά χαρακτηριστικά και όχι με χαρακτηριστικά πολιτικού ρεύματος, συντονισμού που έχει στόχο τη μεταφορά εμπειρίας και την παραγωγή αποτελεσμάτων για κοινές δράσεις στις συναντήσεις μας.

Ανοίξαμε για συζήτηση το θέμα της λειτουργίας του συντονισμού μας. Εκτιμήθηκε ότι λειτούργησε θετικά μέχρι σήμερα όπου έγινε ο συντονισμός συλλογικοτήτων γειτονικών περιοχών που είπαμε ότι πρέπει να συνεχιστεί. Ακούστηκαν οι εξής γνώμες για τον παναττικό μας συντονισμό : α. από κάθε συνάντηση να αναλαμβάνουν κάθε φορά 2 συλλογικότητες να ετοιμάζουν την επόμενη, να κρατάνε τη διαδικασία και να συντάσσουν το ενημερωτικό (αυτό με εναλλαγή, αλλάζοντας κάθε φορά η μία από τις 2 συλλογικότητες και η άλλη να μένει ακόμα μια φορά ώστε να υπάρχει συνέχεια ( και η σειρά είτε με βάση διαθεσιμότητες είτε με κλήρωση), ενώ για τις ενδιάμεσες άλλες υποχρεώσεις π.χ. προετοιμασία μιας κινητοποίησης να ορίζονται οι συλλογικότητες που θα το τρέξουν και β.  να υπάρξει ένα 5 μελές συντονιστικό με εναλλαγή των επιτροπών και αυτό ότι θα μπορούσε να γίνει με το να υπάρχει σε αυτό πάντα μία από κάθε μεγάλη περιοχή (π.χ. 1 από Βόρεια, 1 από Κέντρο Αθήνας, κ.ο.κ.). Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν υπέρ και κατά, εκφράστηκαν επιφυλάξεις και ούτως ή άλλως το θέμα θα συζητηθεί και στην επόμενη συνάντηση.

Μετά από όλα αυτά εκτιμήσαμε ότι όπως δεν το κάναμε και την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ούτε και σε αυτήν  επιτρέπεται αναμονή και εφησυχασμός. Να φέρουμε το αίτημα κατάργησης και του χαρατσιού στο προσκήνιο στο οποίο όλοι καλούνται να πάρουν θέση. Επίσης, να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το κίνημα ανυπακοής- μη πληρωμής των χαρατσιών της ΔΕΗ.  Μόνος δρόμος για να επιβάλλουμε το δίκιο των αιτημάτων μας είναι να κινητοποιηθούμε στους δρόμους και με βάση αυτό καταλήξαμε, εκτός από τις δράσεις που αναπτύσσει η κάθε συλλογικότητα στην περιοχή της και τους τοπικούς συντονισμούς, τα παρακάτω για κοινές δράσεις:

Α. Να καλέσουμε τις συλλογικότητες των περιοχών να διαδηλώσουν με τα δικά πανό και συνθήματα στα Προπύλαια την Τρίτη 22/5 ώρα 6.00, όπου καλεί ο Συντονισμός α’ βάθμιων σωματείων ο οποίος στο πλαίσιο του καλέσματός του για τα εργατικά αιτήματα βάζει το θέμα «Να καταργηθούν το χαράτσι της ΔΕΗ και τα άλλα χαράτσια που επιβλήθηκαν στον λαό»

Β. Την Κυριακή 10/6 να οργανώσουμε συγκεντρώσεις στα διόδια είτε της Αττικής οδού, είτε εθνικής οδού υπεύθυνες για την προετοιμασία – υλικά οι συλλογικότητες: - Δεν πληρώνω – επιτροπές αγώνα, - ΑΛ.ΑΝΥ.Α., -Συντονιστική επιτροπή ΒΑ Αττικής, που έχουν τη σχετική εμπειρία και θα μας ενημερώσουν άμεσα για το σε ποιους σταθμούς διοδίων, με ποιο καταμερισμό και τι ώρα.



Γ. Επόμενη συνάντηση στο διάστημα 25-29 Ιούνη.