slider

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Σύσκεψη Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής









Την Τρίτη  11/10 έγινε η σύσκεψη  του ΣΥ.Σ.Α. με θέματα:
·         «κόκκινα» χρέη λαϊκών νοικοκυριών – κατασχέσεις – πλειστηριασμοί
·         Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και περιουσίας.

Συμμετείχαν:
Οι συλλογικότητες γειτονιάς:  Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, Λαϊκή Συνέλευση Ν. Σμύρνης, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Δίκτυο Αλληλεγγύης Εξαρχείων. Οι Εργατικές  Λέσχες Περιστερίου, Πατησίων – Κυψέλης – Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης,  Κερατσινίου. Η Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη «Αμπάριζα» (Γλυφάδα),  «Πλειστηριασμοί στα Μεσόγεια – στοπ», «Περιστέρι ενάντια στους πλειστηριασμούς», «Πρωτοβουλία φορέων & πολιτών κατά των πλειστηριασμών Ν. Ιωνίας», «Πρωτοβουλία ενάντια στους πλειστηριασμούς σε Δάφνη – Υμηττό».
Καθώς και η Πρωτοβουλία «Πλειστηριασμοί STOP», και ο Σύλλογος Πολιτών κατά της αυθαιρεσίας των Τραπεζών.
Οι κινήσεις πόλης: «Ανυπότακτη Πόλη Αγ. Αναργύρων – Καματερού», η «Αριστερή Κίνηση Περιστερίου», η «ΜΑΡΙΔΑ» Δάφνης - Υμηττού.
Το Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων & Συνταξιούχων (ΣΕΚΕΣ) ΕΥΔΑΠ.
Επίσης, φοιτητές και άλλοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

Η πλούσια συζήτηση επικεντρώθηκε στην όξυνση της οικονομικής βίας – στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων πολιτικών συμφωνιών κυβέρνησης και «θεσμών», απέναντι στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα.

Η μεγάλη ανεργία, η απληρωσιά,  οι μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και συντάξεις,  τα κλεισίματα επιχειρήσεων, η αδυσώπητη φορολεηλασία, η αύξηση στα τιμολόγια των δημόσιων κοινωνικών αγαθών για να παραδοθούν στο κεφάλαιο- ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες, έχουν αποτέλεσμα  την  περαιτέρω φτωχοποίηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες, ενώ τα χρέη  έχουν  εκτοξευτεί.
Η κυβερνητική πολιτική εν όψει και της 2ης αξιολόγησης και του «μείγματος» που δεν βγαίνει, γίνεται όλο και πιο επιθετική.
Οι πλειστηριασμοί έχουν ξεκινήσει και οι τράπεζες έχουν έτοιμους χιλιάδες φακέλους για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πώληση «κόκκινων» αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, με βάση και τη διεθνή εμπειρία, θα παραδώσει χιλιάδες στην εξειδικευμένη πίεση των αρπακτικών και στην απώλεια της λαϊκής περιουσίας του μόχθου με γρήγορους ρυθμούς. Η εφορία προχωρά σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις από χιλιάδες λογαριασμούς και απειλεί με κατασχέσεις – πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας, ακόμη και της πρώτης κατοικίας που δεν προστατεύεται για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ θα προχωρούν σε διακοπές ρεύματος και νερού σε εκατοντάδες χιλιάδες παροχές που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους τρέχοντες λογαριασμούς.

Δεν παίζουν μόνοι τους μπάλα. Το λαϊκό κίνημα έχει εμπειρία και αυτή μεταφέρθηκε στη συζήτηση. Οι συλλογικότητες που παρεμβαίνουν μαχητικά στα Ειρηνοδικεία, οι συλλογικότητες που προχωρούν σε πλατιά ενημέρωση και πληροφόρηση αντικρούοντας το φόβο που γεννά η πίεση από τα χρέη, που υποστηρίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά για να έχουν ρεύμα και νερό, εκτιμούν ότι το λαϊκό κίνημα  μπορεί να αντιπαρατεθεί στην ηττοπάθεια και την ανάθεση σε κάθε είδους σωτήρες και να κερδίσει μάχες. Όπως κερδίζονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Περιστέρι, το Κορωπί, την Αθήνα.
Συζητήθηκε ιδιαίτερα η προσπάθεια της κυβέρνησης με τις μισές αλήθειες των «non paper» και των συνεχών δελτίων  για τους νόμους που ψήφισε  να καλύψει το ψέμα περί δήθεν προστασίας της κατοικίας. Κυβέρνηση και σύστημα γνωρίζουν τη δύναμη της βόμβας που προσπαθούν να απασφαλίσουν και ταυτόχρονα τρέμουν. Γι αυτό προχωρούν σε εξαγγελίες νέων νόμων περί «προστασίας», ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζουν το σχέδιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Έχουμε δει και τους παλιότερους νόμους και η απόκρουση της προπαγάνδας κυβέρνησης και  φίλιων μέσων είναι στις πρώτες προτεραιότητες.
Πολλές παρεμβάσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ανάγκης το εργατικό κίνημα να αγωνιστεί γι αυτά τα καυτά κοινωνικά ζητήματα και να επιτευχθεί η κοινή πάλη.
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις από το ΣΕΚΕΣ – ΕΥΔΑΠ για την ιδιωτικοποίηση του νερού και από τη Λέσχη «Αμπάριζα» για την ανάγκη συγκρότησης μετώπου πάλης συνολικού και ενιαίου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας ότι η μάχη για την ιδιωτικοποίηση του «Ελληνικού» και της ευρύτερης περιοχής του δεν έχει τελειώσει.
Με στόχο να κερδίσουμε  εμείς τις ζωές μας, τα δημόσια αγαθά, το δημόσιο χώρο,  βάζοντας στο επίκεντρο της πάλης μας την ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις νέες συνθήκες,  πιάνοντας το νήμα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις  2011-12, ανανεώνοντας στο  σήμερα το «ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» ,
Αποφασίστηκε:
·         Η μάχη δίνεται και θα κερδηθεί στις γειτονιές. Προχωράμε στην άμεση προετοιμασία των συλλογικοτήτων και στη δημιουργία νέων για την αντιμετώπιση της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε, από την κλοπή της λαϊκής περιουσίας του μόχθου μέχρι και τη στέρηση βασικών αγαθών. Πλατιά ενημέρωση στις γειτονιές με κάλεσμα  οργάνωσης, αντίστασης και αγώνα .
·         Κυκλοφορία κεντρικής αφίσας συμπληρώνοντας στο σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» το «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό» και επικαιροποιημένου κειμένου για τις κατασχέσεις πλειστηριασμούς. Επίσης ειδικού κειμένου για τις κατασχέσεις από τις εφορίες (από Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς). Διακινούμε το κείμενο του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για το  non paper της κυβέρνησης.
·        Δίνουμε τις μάχες στα Ειρηνοδικεία για να μην περάσουν οι πλειστηριασμοί της στέγης και  λαϊκής περιουσίας.
·         Κοινή πάλη με το εργατικό κίνημα απέναντι στην ενιαία τους επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες. Μεταφέρουμε το μήνυμα στην ευρεία σύσκεψη της 12/10 της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό  και συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο της 17 Οκτώβρη που καλούν σωματεία και ομοσπονδίες.
·    Συστηματική  προσπάθεια για τον αναγκαίο συντονισμό στη δράση με άλλες πρωτοβουλίες για τα ίδια ζητήματα, που αναγνωρίζουν ποιοι είναι οι αίτιοι και ποιες οι αιτίες, μακριά από προσπάθειες «εθνικιστικο – πατριωτικής» εκμετάλλευσης και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Αποκάλυψη της κυβερνητικής προπαγάνδας που ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύει τους αδύνατους και χρεώνει στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς υπεράσπιση των πλουσίων και ταύτιση με την αντιπολιτευτική τακτική των άλλων μνημονιακών κομμάτων.
·         Κεντρική κινητοποίηση στην Αθήνα, τέλος Νοέμβρη – αρχές Δεκέμβρη. Κάλεσμα στα εργατικά σωματεία για κοινή διοργάνωση.
·         Παίρνουμε πρωτοβουλίες για αγωνιστικές παρεμβάσεις με συντονισμό σε ευρύτερες περιοχές, το αμέσως επόμενο διάστημα,  σε ΔΕΗ και Εφορίες. Συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις ταξικών σωματείων  στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
· Συμμετέχουμε ενεργά στις εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, κλπ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού που προετοιμάζονται με πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.
Οι στόχοι και τα αιτήματά μας:
·         Προστασία της λαϊκής περιουσίας του μόχθου με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη. Κανένα σπίτι, χωράφι των λαϊκών στρωμάτων σε χέρια τραπεζίτη ή κράτους. Οι πλειστηριασμοί δεν θα περάσουν.
·         Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο.
·         Όχι στην πώληση από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, των «κόκκινων δανείων», ειδικά των στεγαστικών και των εξυπηρετούμενων.
·         Διαγραφή χρεών προς το κράτος των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.
·         Κατάργηση της φοροληστείας του λαού.
·         Να σταματήσουν τώρα οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις λογαριασμών από μισθούς και αμοιβές εργαζομένων καθώς και αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών που κινδυνεύουν με ξεκλήρισμα για να εισπράξουν οι τοκογλύφοι δανειστές.
·         Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομήχανων, τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών». Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, το κράτος αυτά που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία.
·         Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την περιουσία και τα κέρδη του.
·         Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Η στέγαση δικαίωμα όλων, Ελλήνων – μεταναστών  και προσφύγων.

·         Νερό, Ενέργεια, Συγκοινωνίες είναι κοινωνικά αγαθά για όλους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε λαϊκό νοικοκυριό. Να μειωθούν τα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Τα νοικοκυριά της πλήρους ανεργίας να δικαιούνται δωρεάν παροχή ρεύματος και νερού. Στο δημόσιο και όχι σε ιδιώτες αυτές οι υπηρεσίες.