slider

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Λεηλασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ με την προστασία των ΜΑΤ

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/12 έξω από από το Χρηματιστήριο Αθήνας, από εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, την ΑΔΕΔΥ, σωματεία και συλλογικότητες, για να αποτραπεί η διανομή από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, επιπλέον μερίσματος 40 εκ, ευρώ από τα αποθεματικά της εταιρείας. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης της ιδιωτικοποίησης και του ΝΕΡΟΥ.
Το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών, όπως και όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή του 3ου μνημονίου με τους "θεσμούς" των δανειστών, πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Από πολύ νωρίς το πρωί, έξι (!) κλούβες της αστυνομίας και δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ, είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο Χρηματιστήριο.
Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής συμμετείχε, όπως και σωματεία και άλλες συλλογικότητες, στη συγκέντρωση.


Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ (hhttp://sekes-eydap.gr/) 
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 23/12 έξω από από το Χρηματιστήριο Αθήνας, εργαζόμενοι της , η ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλογικότητες και πολίτες, με στόχο η Γενική  των μετόχων να μην αποφασίσει τη διανομή επιπλέον μερίσματος 40 εκ, ευρώ από τα αποθεματικά της εταιρείας.
Η κυβέρνηση θορυβημένη και φοβισμένη από την ευρύτατη διάσταση που πήρε το θέμα, έδειξε προετοιμασμένη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει νέα ακύρωση της Συνέλευσης όπως είχε γίνει στις 1/12. Γι αυτό και μετέφερε το χώρο της Συνέλευσης σε αυστηρά φυλασσόμενο χώρο, όπως το Χρηματιστήριο. Από πολύ νωρίς το πρωί, έξι (!) κλούβες της αστυνομίας και δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ, είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο Χρηματιστήριο.
Από τις 9 το πρωί κατέφθασαν εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ με πούλμαν και εκατοντάδες πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, σωματείων (, ΠΕΝΕΝ, ΜΕΤΡΟ κ.α), συνδικαλιστικών φορέων (ΜΕΤΑ), συλλογικοτήτων (Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής, Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, , ΜΩβ,  Συντονισμός Ενάντια Στα Μνημόνια, Πανελλαδική Πρωτοβουλία Όχι σε TTIP), Τοπικές Συνελεύσεις Κατοίκων (Ν. Σμύρνη, Σεπόλια, Κολωνός κ.α.), πολιτικών φορέων (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Δεκάδες πανώ, σημαίες, αφίσες και πικέτες διέδιδαν το μήνυμα ενάντια στην  του νερού, και την προστασία της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί για προσλήψεις, υποδομές και κοινωνικό τιμολόγιο και οχι για την ενίσχυση του Πόλσον και των δανειστών.
Εκτός από τη μάχη έξω στο.. πεζοδρόμιο, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ έδωσαν τη μάχη και μέσα στο «ναό του κεφαλαίου» στη Γενική Συνέλευση των μετόχων αξιοποιώντας την ιδιότητά τους ως μικρομέτοχοι, αφού αλλιώς δεν θα τους επιτρεπόταν η είσοδος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Σινιώρης που πήρε πρώτος το λόγο ανέφερε την ομόφωνη βούληση των εργαζομένων και τη διάχυτα σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας για την προστασία των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ και την διάθεσή τους για την ανάπτυξη της εταιρείας, για προσλήψεις και βελτίωση του κοινωνικού τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ.
Παρά την επιμονή των εργαζομένων να μην προχωρήσει η συνέλευση, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ κ. Παπαδόπουλος εναρμονισμένος πλήρως με το εκτός της αίθουσας αντιδημοκρατικό κλίμα της αστυνομοκρατίας, όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις (του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού και της γραμματείας του  Πέτρου Μπαστέα),  αλλά ούτε έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση εναλλακτικής διάθεσης των αποθεματικών  που κατέθεσαν ο Κώστας Λυμπέρης (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού και της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ), ολοκληρώνοντας άρον άρον τη διαδικασία, επικαλούμενος αντίθεση της πλειοψηφίας του 63% των μετόχων (Υπουργείο Οικονομικων και ΤΑΙΠΕΔ) να μην γίνει η διανομή του μερίσματος των 41 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες , επειδή η γενική συνέλευση γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο πρόεδρος Σωκράτης Λαζαρίδης απαγόρευσε την είσοδο στους δημοσιογράφους για την κάλυψη της Γενικής Συνέλευσης.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων μετά τη Γενική Συνέλευση έκαναν λόγο για ευρύτατης απήχησης κινητοποίηση που διέδωσε παντού το μήνυμα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της μη ιδιωτικοποίησης του νερού και κάλεσαν τους πολίτες και τις συλλογικότητες να συνεχίσουν ενωμένοι για τη δημιουργία της ανθρώπινης ασπίδας που θα καταφέρει να διατηρήσει την ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο και στην υπηρεσία της κοινωνίας