slider

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ακαδημία Πλάτωνα-Κολωνός-Σεπόλια: Ενάντια στην παλιά και νέα υποβάθμιση


Στην Ακαδημία Πλάτωνα, την Κυριακή 18/6, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση φορέων και κατοίκων ενάντια στο Mall της Artume στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια της γειτονιάς με το Περιστέρι. Στο ανοιχτό Συντονιστικό αγώνα μετείχαν δεκάδες κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων. Συζητήθηκε και εγκρίθηκε νέο Ψήφισμα, το οποίο αποφασίστηκε να διακινηθεί μαζικά σε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή το επόμενο διάστημα. Αποφασίστηκε επίσης να συγκεντρωθούν υπογραφές στήριξης στο ψήφισμα.

ΟΧΙ MALL ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Στις 9 Μαϊου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής Artume-BlackRock στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος–Περιστερίου, με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

Η κυβέρνηση παραδίδει στους επενδυτές και την Ακαδημία Πλάτωνος. Πετώντας στα σκουπίδια τις προτάσεις κατοίκων, καταστηματαρχών και συλλογικών φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνα, του Κολωνού, των Σεπολίων, του Περιστερίου και άλλων περιοχών, και αγνοώντας τους πολύχρονους αγώνες τους, υιοθετεί μέχρι κεραίας τα επιχειρήματα της πολυεθνικής και αναγγέλλει πως θα υπογράψει “μνημόνιο συνεργασίας” μαζί της στο όνομα της “οικονομικής ανάπτυξης” και της “ανάδειξης” του αρχαιολογικού χώρου. Όπως είχε κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με αντάλλαγμα αντισταθμιστικά–φιλοδώρημα. 

Εμείς όλοι επιμένουμε. ΟΧΙ στην κατασκευή του Mall που σημαίνει: 

- Εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού, με την «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens) και τη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε αυλή του Mall. 

- Καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων. Ερήμωση στο Μπουρνάζι, κτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και τους άλλους γειτονικούς δήμους, όπως ακριβώς συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι. 

- Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κόμβο. Επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους. 

- Αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνα μέχρι τα Σεπόλια. Νέα υποβάθμιση που θα φέρει η προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας.

Εμείς όλοι διεκδικούμε:

* Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του. 

* Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall, όπως το θέλουν τα “αντισταθμιστικά οφέλη”. 

* Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες). 

* Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία. 

* Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές. 

18 Ιούνη 2017
Συντονιστικό αγώνα

* * *

Στα Σεπόλια συνεχίζουμε δυναμικά με τρίτη συνεχόμενη κινητοποίηση-ανοικτή συνέλευση στις γραμμές του ΟΣΕ. Δεν υποχωρούμε αν δεν διαπιστώσουμε ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις απέναντι στα αιτήματα που έχουμε θέσει προς τον ΟΣΕ για την άμεση υλοποίηση των μέτρων ασφαλούς διάβασης πεζών και αυτοκινήτων. Να προχωρήσει άμεσα το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών παίρνοντας υπ' όψη τις προτάσεις και ανάγκες των κατοίκων.

Η λαϊκή συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα μαζί με ανοικτή επιτροπή αγώνα κατοίκων, που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, συναντήθηκε στις 9/6 με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Πετράκη, ο οποίος έδωσε τη δέσμευσή του ότι σε ένα μήνα θα μας παρουσιάσει μελέτη για τα μέτρα ασφαλούς διέλευσης των κατοίκων και ότι στη συνέχεια θα κατασκευαστούν μέσα σε 10 μέρες. Στις 15/6 κατατέθηκε το υπόμνημα με τις πρώτες υπογραφές κατοίκων προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας, ζητώντας να συζητηθεί σαν θέμα ημερήσιας διάταξης στην πρώτη συνεδρίαση.