slider

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Συγκρούσεις αγροτών με ΜΑΤ, για το νερό στη Νάξο


ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ | Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου το πρωί, εκατοντάδες αγρότες και κάτοικοι των χωριών Δαμαριώνα και Φιλώτι, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της γεώτρησης του Αϊ Λια (Δαμαριώνα) διαμαρτυρόμενοι για την υφαρπαγή του νερού από τον δήμο Νάξου. Η απάντηση του δήμου στις δικαιολογημένες πρότερες αντιδράσεις (τρεις αποκλεισμοί του κεντρικού δρόμου του νησιού, παρέμβαση στο δημαρχείο), ήταν αυταρχισμός και εμπαιγμός και η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με μια διμοιρία ΜΑΤ από τη Σύρο. Από την προηγούμενη μέρα η αστυνομία, απέκλεισε τον δρόμο και απαγόρευσε την κυκλοφορία στην περιοχή του έργου. Είναι η πρώτη φορά στο νησί που η δημοτική αρχή καλεί τα ΜΑΤ και φυσικά η κυβέρνηση τα έστειλε για να καταστείλουν κινητοποιήσεις.

Γι’ αυτό, η αποφασιστικότητα και η δυναμική αντίδραση των αγροτών και των κατοίκων των χωριών που έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας και πορεύτηκαν μέχρι την περιοχή της γεώτρησης σταματώντας το έργο, έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας για ζωή θα πάει μέχρι τέλους. Ότι με τη βία και την καταστολή δεν θα καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα και η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Αυτό το έργο πρέπει να σταματήσει.

Όμως, το πρόβλημα του νερού στη Νάξο μετά τον περσινό ξηρό και ζεστό χειμώνα, διαφαινόταν από την άνοιξη. Η πλειοψηφία του δήμου Νάξου με την αναλγησία και την ανικανότητα που την χαρακτηρίζει βούλιαξε στην απραξία και στην προχειρότητα. Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού ουδέποτε την απασχόλησε.

Μίσθωσαν γεωτρήσεις και πηγάδια, ανέβασαν την πίεση στο δίκτυο της περιοχής του Καστρακίου χωρίς καμιά μέριμνα και γι’ αυτό έσπασαν σωληνώσεις, είχαμε βλάβες, διαρροές, υπερχείλιση από το αντλιοστάσιο της περιοχής με τραγικό αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες κυβικά νερό στο δρόμο και στα χέρσα χωράφια –κι όλα αυτά σε εποχή λειψυδρίας!!!

Εδώ και μήνες στις βρύσες των σπιτιών της Χώρας τρέχει λάσπη και οι κάτοικοι αναγκάζονται να πλένονται γεμίζοντας μπιτόνια από τις δημόσιες βρύσες που υπάρχουν στις γειτονιές. Κατόπιν εορτής θυμήθηκε η δημοτική αρχή ότι πρέπει να κάνει κάτι για να μην ξεμείνουμε από νερό, αφού η λιμνοδεξαμενή και το φράγμα είναι άδεια -παρά τις αντίθετες προβλέψεις του αρμόδιου αντιδημάρχου ότι όχι μόνο θα βγάλουμε το καλοκαίρι, αλλά θα μας περισσέψουν και 150.000 κυβικά!

Τώρα θέλουν και το νερό του Αϊ Λιά, νερό που υδροδοτεί τα χωριά Φιλώτι και Δαμαριώνα αλλά χρησιμοποιείται και από εκατοντάδες αγρότες. Να σημειωθεί ότι ήδη μέρος του νερού από τη συγκεκριμένη γεώτρηση πηγαίνει στη Χώρα. Κάτοικοι και παραγωγοί αντιδρούν σ’ ένα έργο που θα τους αφήσει χωρίς νερό, έκλεισαν τους δρόμους, έγιναν και δολιοφθορές στους καινούργιους σωλήνες. Η δημοτική αρχή μάλιστα ακολουθώντας την πάγια τακτική της εξουσίας «διαίρει και βασίλευε» επιχειρεί να στρέψει τους κατοίκους της Χώρας όπου εδώ και δυο μέρες δεν έχουν νερό ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους των χωριών, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί την ευθύνη της για την κατάσταση.


Στις γενικές συνελεύσεις στο Φιλώτι και τον Δαμαριώνα δημιουργήθηκαν επιτροπές αγώνα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όμως όπου πήγε ο δήμος, ξεράθηκαν τα πάντα κι αυτό το ξέρουν όλοι πάνω στο νησί. Για μια ακόμα φορά καλούνται οι μειονεκτικές περιοχές που μετά βίας επιβιώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, να θυσιαστούν προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες των τουριστικών και παντοιοτρόπως ευνοημένων περιοχών. Ποια ισορροπία ανάμεσα στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και πράσινα άλογα; Όλοι γκαρσόνια!!!

Εξάλλου, μεγάλο κομμάτι των γεωργών έχει εξοβελιστεί στην ενδοχώρα, εξαιτίας της τουριστικής χρήσης της γης. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου της Νάξου, όσο και για την διατήρηση του χαρακτήρα του νησιού. Ως ένας τόπος που μπορεί ακόμα να θρέψει τους κατοίκους του κι όχι να ερημώσει από την τουριστική μονοκαλλιέργεια.

Η δημοτική αρχή, η παράταξη του Μαργαρίτη, αλλά και η μείζονα αντιπολίτευση που ψήφισε «παρών» στο σχετικό δημοτικό συμβούλιο, έχουν ακέραιη την ευθύνη τόσο για ένα έργο που αφενός θα ξεράνει μια εύφορη αγροτική περιοχή και αφετέρου δεν δίνει καμιά μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας. Γι’ αυτό ακριβώς βρίσκονται υπόλογοι και εκτεθειμένοι στις συνειδήσεις της τοπικής κοινωνίας, κάτι που γιγαντώνεται με τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις που επιχειρούν. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση όχι μόνο έδωσε το πράσινο φως για την καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων, αλλά και τα μέσα για να γίνει αυτό πράξη

Όμως η αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων κατοίκων και η αλληλεγγύη (με την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν από τα χέρια της αστυνομίας έναν αγρότη που συνελήφθη κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης) έφερε αποτελέσματα: Οι πολιτικές επιλογές του δήμου δεν ηττήθηκαν απλά, έπαθαν πανωλεθρία. Όσο συνεχίζουν το έργο καταλήστευσης ενός ζωτικού φυσικού πόρου, του νερού και όσο οι αντιστάσεις αντιμετωπίζονται με την καταστολή, θα μας βρίσκουν απέναντί τους πιο δυνατούς και αποφασισμένους!


Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Η ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου