slider

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ο αγώνας των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς μας αφορά - Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστεκόμαστε


Η συστημική Τράπεζα Πειραιώς- η "πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα", όπως αυτοδιαφημίζεται, διαθέτει πολλές πρωτιές. Οι συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας έχουμε καταγγείλλει πολλές φορές την επίθεσή της συγκεκριμένης τράπεζας ενάντια σε φτωχοποιημένα νοικοκυριά και έχουμε κινητοποιηθεί για την υπεράσπιση της κατοικίας τους από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που είχε προωθήσει. 

Αποδεικνύεται πρώτη και στην επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά των εργαζομένων της, με αφορμή τους σχεδιασμούς της για τη διαχείριση των λεγόμενων "κόκκινων" δανείων: Η τράπεζα ανακοίνωσε και επίσημα το σχεδιασμό της, με βάση τον οποίο θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, με τη σουηδική Intrum να έχει το 80% των μετοχών και το 20% να ανήκει στην Πειραιώς. Η πρώτη εταιρεία θα αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (RBU) και η δεύτερη στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στην τράπεζα. Μαζί με το RBU σχεδιάζει να "μεταβιβάσει" και τους 1200 εργαζόμενους στον τομέα αυτόν.

Οι εργαζόμενοι στο τμήμα των «κόκκινων δανείων» (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρούν στο σχεδιασμό και έχουν προχωρήσει σε σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με τελευταία τη χθεσινή στις 4 Ιούνη, παρά τη στάση " πυρόσβεσης" του αγώνα, που κρατά η γραφειοκρατική - εργοδοτική ηγεσία της ΟΤΟΕ. Τα παραπάνω είναι μέρος ευρύτερου σχεδιασμού των τραπεζών σε συμφωνία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που προχωρούν, εκτός όλων των άλλων, και σε απολύσεις 4.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2020, με κάθε πρόσφορη μορφή (αποσχίσεις, «εθελούσιες» κ.ά.).

Ο αγώνας των εργαζόμενων στην τράπεζα Πειραιώς σήμερα, στις άλλες που θα ακολουθήσουν, είναι και δικός μας. Στεκόμαστε ολόθερμα με αλληλεγγύη και συμπαραστεκόμαστε. Στη συνέχεια, αναδημοσιεύουμε την απόφαση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, το ψήφισμα συμπαράστασης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Ο Αριστοτέλης" και το ψήφισμα της συνέλευσης του ΣΕΤΗΠ (τηλεπικοινωνίες - πληροφορική). 

1. Ανακοίνωση του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής 

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Αυτό που εγγράφως ανακοίνωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η απόσχιση του κλάδου του RBU και των υποστηρικτικών υπηρεσιών και την ατόφια μεταφορά σύσσωμου του προσωπικού στην εταιρεία "Intrum", με την υπόσχεση ότι θα μπορεί να υπάρχει δουλειά για μια δεκαετία…

Μιλάμε για μια καραμπινάτη, κλασική Απόσχιση, εξ ου και ο νέος CEO της νέας εταιρείας, στην προφορική του ενημέρωση προς το προσωπικό αναφέρθηκε σε έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης με τα σωματεία, που είναι και υποχρεωτική στις περιπτώσεις αποσχίσεων. Πλέον βρισκόμαστε στο σημείο που και οι πιο δύσπιστοι ήθελαν να πιστεύουν πως δεν θα ερχόταν!

Συνάδελφοι,
Η Τράπεζα Πειραιώς επιλέγει την απόσχιση ως όχημα για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων που Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει μετά τα αποτελέσματα των stress tests, για αναδιάρθρωση των τραπεζών, που μεταφράζονται σε δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων. Στις άλλες τράπεζες παρόμοια σχέδια προχωρούν είτε με αποσχίσεις (σε "EUROBANK" και "ALPHA" το προηγούμενο διάστημα), είτε με "εθελούσιες" απολύσεις και πιέσεις της εργοδοσίας για "οικειοθελή" αποχώρηση (ΕΤΕ, "EUROBANK", "ALPHA BANK").

Το ζήτημα είναι κλαδικό. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Πειραιώς, πόσο μάλλον μόνο τους εργαζόμενους του RBU. Γι' αυτό και η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, καθώς επίσης και των πλειοψηφιών επιχειρησιακών σωματείων στο χώρο, που καθησυχάζουν, καλλιεργούν στάση αναμονής των αποφάσεων, είναι πισώπλατη μαχαιριά. Τώρα πρέπει ο αγώνας να γενικευτεί με κλαδική πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών. Τώρα χρειάζεται τα σωματεία όλων των τραπεζών να δυναμώσουν αυτόν τον αγώνα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, 
Κατά την ενημέρωση των σωματείων, όταν ετέθη το πιο αυτονόητο ερώτημα "τι θα συμβεί αν 1000 συνάδελφοι αρνηθούν" η αποστομωτική απάντηση της Διοίκησης της Πειραιώς ήταν πως δεν εγγυώνται πως θα υπάρχουν 1000 θέσεις εργασίας περισσευούμενες στην Τράπεζα…

Βγάζουν τους συναδέλφους του RBU εκτός τράπεζας! Μας τρομοκρατούν για να υποταχτούμε. Τα επιχειρήματα και τα αιτήματα της απεργίας μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν, όπως θέλουν κάποιοι να πιστέψουμε, αλλά περίσσεψαν!

Το σωματείο μας στην ανοιχτή σημερινή απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε γενική συνέλευση εργαζομένων, στην οποία αποφασίσαμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε όλη την Αττική, για όλη την Τράπεζα. Η αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα μας που εκφράζεται από εργαζομένους άλλων κλάδων, μας δυναμώνει!

- Θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι της Τράπεζας! Δεν απολυόμαστε εθελοντικά! 
- Απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα! 
- Καμιά απόλυση εργαζομένων - Καμιά απόσχιση να μη γίνει αποδεκτή». 

2. Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Ο Αριστοτέλης", 1ου, 3ου, 4ου, 5ου Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας | Κόρακα και Παπαναστασίου. Τηλέφωνο - Φαξ: 2108319372 | e-mail: sylaristo@gmail.com | http://www.sylaristotelis.com

Αθήνα, 9-1-2019
Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε., Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, συντονιστές/στριες σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας 

Θέμα: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς 

Χαιρετίζουμε τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς, των 1.200 εργαζόμενων του RBU που αγωνίζονται να μη χάσουν τη δουλειά τους και τα δικαιώματά τους. Η απαράδεκτη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, για απόσχιση και πώληση της μονάδας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (RBU), οδηγεί στην ανασφάλεια χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους αφού τους εντάσσει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε υπό διαμόρφωση νέα σχήματα και τους αποβάλλει από τον τραπεζικό κλάδο.

Μια απόφαση που φρόντισε να διευκολύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ν.4601/2019 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς τον οποίο ψήφισε τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή «τρέχουν» 2.000 απολύσεις στην Εθνική τράπεζα και στην ΕUROBANK με τη μορφή της εθελούσιας αποχώρησης.

Η τράπεζα Πειραιώς όπως και όλες οι τράπεζες χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται την εργασία των υπαλλήλων τους αλλά και τον κόπο και τις θυσίες των λαϊκών νοικοκυριών για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Τώρα, αφού έχει χρηματοδοτηθεί με δις ευρώ από τις τσέπες του λαού, αποφασίζει να μεταβιβάσει τα κόκκινα δάνεια και τους εργαζόμενους σε ξένο fund γιατί η «διαχείρισή» τους δεν αποδίδει τα αναμενόμενα κέρδη. 

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία δείχνει τις διαθέσεις του κόσμου της εργασίας να αντισταθεί στα αντιδραστικά σχέδια των τραπεζιτών. Δεν θα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι τις ζημιές τους! 1200 τραπεζοϋπάλληλοι δεν θα βρεθούν απολυμένοι και εκτός τράπεζας! Ο αγώνας των υπαλλήλων της τράπεζας Πειραιώς είναι δίκαιος. Παλεύουν για τη δουλειά τους και για μια ζωή με αξιοπρέπεια και θα κερδίσουν. Και δεν αφορά μόνο την Πειραιώς αυτό, αλλά ολόκληρο τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. 

- Να ματαιωθούν τώρα τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς. Καμιά απόσχιση, καμιά απόλυση, καμιά αλλαγή στην εργασιακή σχέση των τραπεζοϋπαλλήλων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 
- Καμιά λαϊκή κατοικία στα χέρια των τραπεζών και του κράτους
-Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ 

3. ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΤΗΠ

«Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, στο δίκαιο αγώνα τους, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας», εκφράζουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που συμμετείχαν στη σημερινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ. 

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν τα εξής:

«Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, που βρισκόμαστε στη σημερινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους, εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, στο δίκαιο αγώνα τους, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας.

Οι αποσχίσεις έργων, οι απολύσεις, η ανασφάλεια είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι. Και εμείς στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, ζήσαμε πρόσφατα απολύσεις - εθελούσιες στον ΟΤΕ και στη "Wind". Ταυτόχρονα ο Όμιλος ΟΤΕ προχωρά σε αποσχίσεις έργων, όπως αυτό της φυσικής φύλαξης.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, η δανεική εργασία είναι λίγα από αυτά που εφαρμόζονται ενιαία σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδικός τους σκοπός είναι πως θα διευκολύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους είτε στον κλάδο του Χρηματοπιστωτικού, είτε στις Τηλεπικοινωνίες, είτε γενικά, ώστε με καλύτερους όρους να διασφαλίζουν τα κέρδη τους.

Τώρα μπροστά στις εκλογές προσπαθούν να μας αποσπάσουν τη συναίνεση, δηλαδή προσπαθούν να μας πείσουν να διαλέξουμε με πιο χέρι θα μας σπρώξουν στο γκρεμό.

Καμιά εμπιστοσύνη

- Διαλέγουμε το δρόμο του ταξικού αγώνα, της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, για να ζήσουμε με βάση την εποχή μας.
- Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, στις ταξικές δυνάμεις
- Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες 
- Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων στην Τράπεζα Πειραιώς. Στηρίζουμε την εργατική φωνή που σηκώνει παλικαρίσιο ανάστημα, κόντρα στις επιδιώξεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους»