slider

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «Μητροπολιτικά Πάρκα, Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, Κλιματική αλλαγή»


ΨΗΦΙΣΜΑ | Όλοι και όλες εμείς που συμμετείχαμε στην ημερίδα των 14 κοινωνικών και άλλων φορέων της Αθήνας-Αττικής στις 24/11/2019 στο κτίριο του πάρκου ΚΑΠΑΨ, έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια για την προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για τη ζωή που γίνεται θύμα της περιβαλλοντικής καταστροφής τόσο εδώ όσο και παγκόσμια ως αποτέλεσμα της αλόγιστης επιδίωξης του κέρδους, αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις, παρεμβάσεις και χαιρετισμούς και μετά από γόνιμο διάλογο, 

Δηλώνουμε 

αποφασισμένοι/ες, με κληρονομιά τους νικηφόρους αγώνες του παρελθόντος, να αγωνιστούμε με αλληλεγγύη και συνεργασία ενάντια σε όλα αυτά, με αιχμή:

1. Την καταστροφή ή υποβάθμιση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής που έπρεπε να γίνουν Μητροπολιτικά Πάρκα (Ελληνικό, Γουδή, Ελαιώνας, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Α.Τρίτση, Τουρκοβουνίων (μεταξύ των Δήμων Γαλατσίου και Ψυχικού-Φιλοθέης)).
2. Την συρρίκνωση ζωτικών χώρων πρασίνου στις συνοικίες (Άλσος Πεδίου Άρεως, Αττικό Άλσος, Ακαδημία Πλάτωνος, Φιλοπάππου κ.α.), στους οποίους με ευθύνη των αρμόδιων αρχών έχει βάλει πόδι η εμπορευματοποίηση, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της "ανάπτυξης" και των αγορών.
3. Τις νομότυπες ή αυθαίρετες οικιστικές επεκτάσεις στον Υμηττό και σε όλη την Αττική.
4. Τις εκάστοτε καταστροφικές και αδιέξοδες κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές για: α) τη διαχείριση των απορριμμάτων, β) την προγραμματιζόμενη τσιμεντοποίηση, τον εγκιβωτισμό και επί της ουσίας την οχετοποίηση των σημαντικότερων ρεμάτων της Αττικής, γ) το παράκτιο μέτωπο από το Πέραμα μέχρι το Σούνιο, με ιδιαίτερη έμφαση στη λιμενική ζώνη Α' - Β' Πειραιά, ζώνη περιβαλλοντικής υποβάθμισης και υπερεκμετάλλευσης από την αδηφάγα COSCO.

5. Τις επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που θα γίνουν ιδιαίτερα καταστροφικές με το επερχόμενο νέο δίκτυο 5G.
6. Τις αιτίες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή/ανατροπή με στόχο την ανάσχεσή της, μαζί με τα ραγδαία αναπτυσσόμενα σχετικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».


Σαν πρώτο βήμα της συνεργασίας και αλληλεγγύης αποφασίσαμε ορισμένες κοινές δράσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων, το χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το Άλσος Πεδίου Άρεως και αλλού.

Αθήνα 24/11/2019

Συνδιοργανωτές της ημερίδας:
  1. Β’ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ 
  2. ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ 
  3. ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ 
  4. ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 7ης ΔΗΜΟΤ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 
  5. ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ʺΟ ΙΛΙΣΟΣʺ 
  6. ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ 
  7. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ 
  8. ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 
  9. ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ-ΚΟΛΩΝΟΥ-ΣΕΠΟΛΙΩΝ
  10. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ʺΟ ΥΜΗΤΤΟΣʺ 
  11. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 
  12. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ & ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 
  13. ΡΕΜΑΤΤΙΚΗ 
  14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΨΥΧΙΚΟΥ ʺΟΙ ΡΙΖΕΣʺ