slider

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

5 Ιουνίου Ημέρα Περιβάλλοντος - Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις και νησιά

Άγιος Γεώργιος - Σούνιο - Αττική

Το Περιβάλλον και η Ζωή πάνω από τα κέρδη του κεφαλαίου 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών, τοπικών συλλογικοτήτων και κινημάτων, οργανώνουν δράσεις την Παρασκευή 5 Ιούνη, σε πολλές πόλεις και νησιά. Από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη και από τα Τρίκαλα, την Κόρινθο μέχρι την Αμοργό.μ Αγωνιζόμαστε για την ακύρωση στην πράξη όλου του περιβαλλοντοκτόνου νομικού πλαισίου, που ολοκληρώνει με επιθετικό τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ με τους τελευταίους νόμους "Επενδύω", το ν. Χατζηδάκη, το νόμο για τον τουρισμό. Ενώ, ακολουθεί νέος νόμος για την χωροταξία - πολεοδομία.

Στην Αθήνα: Παρασκευή 5 Ιουνίου, 6μμ, στο Σύνταγμα

- Κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα | Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της φύσης και του περιβάλλοντος, για μια αξιοβίωτη ζωή σε αρμονία με τα κοινά αγαθά στη Γη.

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη του 2020, βρίσκει την κοινή μας Γη, τις συνθήκες ζωής ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων, σε μια τελείως νέα κατάσταση. Η πανδημία της covid – 19, για μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν θα αποτελούν έκπληξη, ίσως και μια νέα επόμενη ή επόμενες. Βασικός λόγος, επίσης σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών, είναι η βαθειά περιβαλλοντική μεταβολή.

Μια μεταβολή, που δεν ήρθε από τον ουρανό, ούτε ευθύνεται γι αυτήν η συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών – γενικώς και αδιακρίτως και η έλλειψη “ατομικής υπευθυνότητας”. Ευθύνεται, βασικά και κύρια, η όλο και πιο επιθετική εκμετάλλευση της φύσης και των πλουτοπαραγωγικών της πόρων από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που μεσολαβούν με τις πολιτικές και τους νόμους για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία τους. Όπως, ακριβώς, κάνουν – κεφάλαιο και κυβερνήσεις, με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, ψήφισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, παρά τις αντιδράσεις και του κινήματος, αλλά και θεσμικών φορέων. Με τις 135 νέες ρυθμίσεις έρχεται να ολοκληρώσει, με ακόμη πιο ακραίο τρόπο, όλη την αντιπεριβαλλοντική νομοθεσία των κυβερνήσεων της τελευταίας περιόδου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ).

Στην μητροπολιτική Αττική, με το πάνω από 50% του πληθυσμού και τις ήδη επιβαρυμένες σημαντικά , περιβαλλοντικές και οικιστικές συνθήκες, μετράμε την επενδυτική φρενίτιδα της ανάπτυξης των κερδών με κάθε κόστος ενάντια στο περιβάλλον, σε τοπία-σφραγίδες της φυσιογνωμίας της, στις ζωές μας. Την “καζινο – ανάπτυξη” από τον Λάτση και άλλες πολυεθνικές στο Ελληνικό, την ανεπιστρεπτί καταστροφή της Πειραϊκής για τις αχρείαστες κρουαζιεροπροβλήτες της Cosco, το συνεχιζόμενο έγκλημα με τη μεγαλύτερη Χωματερή της Ευρώπης, στη Φυλή, που θα επεκταθεί πάλι. Σε αυτά, τα πιο κραυγαλέα και όχι μοναδικά, έρχεται ο νέος νόμος να προσθέσει κι άλλες διευκολύνσεις και παρεκκλίσεις στις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις αδειοδοτήσεις για αιολικά, ακόμα και σε περιοχές Προστασίας, όπως η Λαυρεωτική.

Με τον επίσης πρόσφατο νόμο για τον τουρισμό, παραδίδονται βορρά στην εκμετάλλευση και οι αιγιαλοί – παραλίες, αφήνοντας, ειδικά στην Αττική, τα βράχια για “τα μπάνια του λαού”. Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το χαλί στρωμένο. Και σαν έτοιμη από καιρό, θα εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις. Στο επόμενο άμεσο διάστημα, σειρά έχουν οι αλλαγές στη χωροταξική – πολεοδομική νομοθεσία. Δηλαδή, κι άλλες χαίνουσες πληγές στις πόλεις μας. 

Σαν έτοιμα από καιρό, όμως, αντέδρασαν και αντιδρούν πολλά κινήματα. Από τα Άγραφα και την Τήνο μέχρι την Άνδρο, την Κρήτη, τον Βόλο. Για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και του περιβάλλοντος, στη Φυλή και το Καματερό, τον Πειραιά. Αλλά, και μέσα στις πόλεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος σε ανοιχτούς, ελεύθερους, δημόσιους χώρους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση, όπως στις γειτονιές μας για το Πάρκο της Ακ. Πλάτωνα. 

- Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις | Οι αγώνες κινημάτων και συλλογικοτήτων ενάντια στις πολιτικές κυβερνήσεων – καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με διάρκεια, επιμονή και μαχητικότητα είναι το μόνο όπλο μας για να κερδίσουμε την αξιοβίωτη ζωή σε αρμονία με το περιβάλλον και τη φύση. Στις 5 Ιούνη συμμετέχουμε και καλούμε στο Σύνταγμα, στις 6 μμ, για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ελευθερία! 

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων: http://ath-stop-mining.blogspot.com/2020/05/05062020-6.html
 

- Κάλεσμα της Λέσχης Εργασίας Αλληλεγγύης Πολιτισμού Τρικάλων: Συγκέντρωση 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος