slider

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση από τη συνάντηση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΣΑ) – 30 Μάη 2017


Την Τρίτη 30/5 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΣΥ.Σ.Α. μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και της Λαϊκής Συνέλευσης Ν. Σμύρνης. 

 Συμμετείχαν οι συλλογικότητες: Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας, Εργατική Λέσχη Πατησίων – Κυψέλης, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη - Πολυγώνου, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος, Συνέλευση Κουκάκι – Ν. Κόσμος, Λαϊκή Συνέλευση Ν. Σμύρνης, Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Πρωτοβουλία Περιστέρι ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις αποκοπές ρεύματος. Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, ανοίγοντας τη συζήτηση, παρουσίασε συνοπτικά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημόνιου που ψήφισε στις 18 Μάη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και τις σκληρές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας και ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνητική δημαγωγία περί της ρύθμισης του χρέους.

Όλοι οι συμμετέχοντες από τις συλλογικότητες τόνισαν ότι θα ανοίξει πλέον όλη η βεντάλια της επίθεσης, από τα εργασιακά δικαιώματα και τη συνεχή αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων μέσω της φορολεηλασίας μέχρι τη στέρηση της πρόσβασης στα πιο βασικά αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό που ιδιωτικοποιούνται, την αρπαγή της λαϊκής στέγης – περιουσίας και με “ηλεκτρονική ταχύτητα”, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος από την επέλαση κεφαλαίου/επενδυτών στο χώρο ( Ελληνικό, Ανάβυσσος και όλο το παραλιακό μέτωπο, Ν. Φιλαδέλφεια, Γουδή, Ακ. Πλάτωνος, κά). Ειδικότερα τονίστηκε ότι η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και η ένταση της καταστολής αποτελούν τα αναγκαία μέσα για να εμπεδωθεί η εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και να καμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις και αγώνες. 

Συζητήθηκε, επίσης, το πως προετοιμάστηκε και δόθηκε η εργατική απάντηση στην ψήφιση των μέτρων, με μεταφορά εμπειρίας από γειτονιές αλλά και εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα για καλύτερο κλίμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό το κλίμα όπως και το μήνυμα που έδωσαν αμέσως μετά οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των οδηγών δίκυκλων (delivery, courier), εκτιμήθηκε πως πρέπει να τα κρατήσουμε ζωντανά και να τα ανεβάσουμε για να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε την επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου στη ζωή και τα δικαιώματά μας. 

Για τα ειδικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν

1. Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού–Σεπολίων–Ακ. Πλάτωνος έκανε μια αρχική ενημέρωση για τους “ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς”, που θεσμοθετήθηκαν με την τροποποίηση άρθρων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ( το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 30/5 ). Σε εφαρμογή της δυνατότητας για “ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς” θα προχωρήσουν σίγουρα οι τράπεζες, που και τους απαιτούσαν, με μεγάλα πακέτα. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των “Ηλεκτρονικών Συστημάτων Πλειστηριασμών” στην αρπαγή της λαϊκής στέγης – περιουσίας και οι τρόποι αντιμετώπισης από το κίνημα θα συζητηθούν άμεσα.

Η συνάντηση αποφάσισε, να προχωρήσει ο ΣΥΣΑ στην έκδοση Δελτίου Τύπου για τη στάση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με τη “σιωπηλή” άρνησή της να συναντηθεί με εκπροσώπους από τις συλλογικότητες και πρωτοβάθμια σωματεία και την κάλυψη με προπαγάνδα της συμφωνίας της στους “ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (διαβάστε εδώ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ γίνονται και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ: Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με ποιους είναι;).

Αποφασίστηκε, επίσης, η επικαιροποίηση του φυλλαδίου που είχε προετοιμάσει η ΛΣ Κολωνού για το συνολικό ζήτημα των πλειστηριασμών λαϊκής στέγης – περιουσίας για την αξιοποίηση σαν υλικού από τις συλλογικότητες.

2. Από την Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών και αποκοπών ρεύματος στο Περιστέρι ήρθε μια ζωντανή εμπειρία για τη δράση της στο Ειρηνοδικείο κάθε Τετάρτη, τις μορφές ενημέρωσης για τους πλειστηριασμούς που ακολουθεί στην πόλη, τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τους πληττόμενους. Είναι εμπειρία που χρειάζεται να αξιοποιηθεί από τις συλλογικότητες και να εμπλουτιστεί. Η δράση στα Ειρηνοδικεία να είναι αποτέλεσμα απεύθυνσης των πληττόμενων στις συλλογικότητες, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο και όταν αναπτυχθεί συγκεκριμένη δουλειά ενημέρωσης στις γειτονιές και ο κόσμος γνωρίζει που μπορεί να βρει στήριξη.

3. Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα παρουσίασε την ανακοίνωσή της για την ένταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές φόρων, με εντολή της “Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ”, που ελέγχεται από την επιτροπεία των δανειστών και πρότεινε να αποτελέσει και κοινή ανακοίνωση του ΣΥΣΑ για να την αξιοποιήσουν οι συλλογικότητες στη δουλειά ενημέρωσης στις γειτονιές (διαβάστε εδώ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ). Από τη ΛΣ Ν. Σμύρνης προτάθηκε η προετοιμασία - διοργάνωση μιας μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην ΑΑΔΕ. 

4. Η Εργατική Λέσχη Πατησίων–Κυψέλης–Γαλατσίου παρουσίασε την ανακοίνωση για το συνολικό ζήτημα της ΔΕΗ: ιδιωτικοποίηση – επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, αδυναμία πληρωμής λογαριασμών και ρυθμίσεων, αποκοπές παροχών, κλπ. Πρότεινε διοργάνωση συνέντευξης τύπου για το θέμα και συγκέντρωση – πορεία προς το ΥΠΕΝ. Από τη Συνέλευση Κουκακίου–Ν. Κόσμου προτάθηκε να επιλεγούν 3-4 γειτονιές όπου να στηριχθούν συγκεντρώσεις για τη ΔΕΗ καθώς και μια στην Ομόνοια, Σάββατο πρωί. Οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν στις συλλογικότητες ώστε να καταληχθούν οι δράσεις μας και να προετοιμαστούν.

5. Συζήτηση έγινε για την εφαρμογή από το Σεπτέμβρη του “ηλεκτρονικού εισιτηρίου” στα ΜΜΜ. Τονίστηκε η ανάγκη να καλυφθεί η έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου εν μέσω απαξίωσης των ΜΜΜ, ειδικότερα των λεωφορείων, με στόχο την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων. Να διαμορφωθούν πιο συγκεκριμένα αιτήματα που θα μαζικοποιούν το κίνημα για το δικαίωμα σε φθηνές και ποιοτικές αστικές μετακινήσεις.

6. Το ζήτημα που θα ανοίξει πολύ έντονα το επόμενο διάστημα σε όλη σχεδόν την Αττική είναι αυτό με την επέλαση κεφαλαίου/επενδυτών στο χώρο. Πιο συγκεκριμένα στάθηκε στο θέμα η ΛΣ Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα που ενημέρωσε για την κυβερνητική απόφαση να δώσει “πράσινο φως” στην κατασκευή του μεγαθήριου Mall στα όρια της περιοχής με το Περιστέρι. Κάλεσε για συμμετοχή στη σύσκεψη – συγκέντρωση την Κυριακή 11/6. Επίσης, η ΛΣ Ν. Φιλαδέλφειας για τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα του γηπέδου με την ευθεία αμφισβήτηση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αποφασίστηκε να υπάρχει στήριξη στις προσπάθειες των τοπικών συλλογικοτήτων να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στη δράση στην ίδια τους την πόλη, με πρώτη ενέργεια το κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση–συζήτηση της ΛΣ για το 4ο μνημόνιο την Παρασκευή 16/6.

7. Διεξοδικά συζητήθηκαν τα θέματα της κοινής δράσης με άλλες κεντρικές πρωτοβουλίες ή/και συντονισμούς. Τονίστηκε ότι ο ΣΥ.Σ.Α., που λειτουργεί από το 2011 με οριζόντιες-δημοκρατικές διαδικασίες συζήτησης και συνδιαμόρφωσης κοινών δράσεων, υπάρχει γιατί υπάρχουν ζωντανές συλλογικότητες που επιμένουν στην τοπική δράση και ταυτόχρονα, ιεραρχούν τη σημασία του συντονισμού τους σαν καθοριστική για την επιτυχία κοινών στόχων και αγώνων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Με βάση τις αρχές της δικής τους κοινής δράσης συζητούν και αποφασίζουν την ανταπόκριση σε κάθε πρόταση, όταν απευθύνεται στο ΣΥ.Σ.Α., από άλλη κεντρική πρωτοβουλία ή/και συντονισμό. Παράλληλα, η κάθε συλλογικότητα στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς της έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια τη συμμετοχή της ή όχι σε όποια δράση, ανάλογα με το τι κρίνει. Ο ΣΥ.Σ.Α. θα επιδιώξει την κοινή δράση στην πορεία προετοιμασίας των πρωτοβουλιών που θα πάρει το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνάντησης για όλα τα πιο πάνω κρίσιμα λαϊκά ζητήματα.

Έγιναν προτάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας της ιστοσελίδας καθώς και ενός καλύτερου καταμερισμού μεταξύ των συλλογικοτήτων για την προετοιμασία δράσεων, ενημερωτικού υλικού, κλπ.

Αθήνα, 7/6/2017