slider

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ.: Καταγγελία νέων δηλώσεων κυβέρνησης. Όχι φυλακές και συρματοπλέγματα για τους πρόσφυγες. Προστασία τους από τον κορονοϊό με απεγκλωβισμό και στέγαση σε κατοικίες


ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΜΕ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ο νέος Υφυπουργός Γενικής Προστασίας, Χαρδαλιάς, εξήγγειλε στις 17/3 λίγη ώρα μετά το σχετικό διάγγελμα Μητσοτάκη, μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Ρίγη ανατριχίλας προκαλεί η αναφορά στα μέτρα για τους πρόσφυγες. Αντί απεγκλωβισμό από τα στρατόπεδα και μεταφορά όλων σε κατοικίες και κατάλληλα καταλύματα αναφέρθηκε σε:

· Απαγόρευση εξόδου των προσφύγων από τα υπερπλήρη, όπως ο ίδιος αναγνωρίζει, Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης- στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών. 
· Περίφραξη άμεσα όλων των καταυλισμών γύρω από τα στρατόπεδα. 
· Αστυνομική επιτήρηση της απαγόρευσης. 
· Ελεγχόμενη και περιορισμένη άδεια εξόδου 1 ώρας, άγνωστο κάθε πότε θα δίνεται, μόνο για μετάβαση ανά ομάδες στις κοντινές πόλεις, με περιορισμένα ΜΜΜ για τις ανάγκες τους, μόνο σε ένα άτομο από κάθε οικογένεια από τις 7 πμ μέχρι τις 7 μμ. Απαγορεύεται η παραμονή πέραν της 1 ώρας σε όποιον είχε την τύχη να διαλεχτεί στην ομάδα που θα πάρει άδεια εξόδου.

Πρακτικά απαγορεύονται ακόμα και οι βόλτες στις οικογένειες έξω από την περίφραξη. Να θυμίσουμε ότι, μέσα στα στρατόπεδα και τους καταυλισμούς γύρω από αυτά μένουν υποχρεωτικά άνθρωποι, οικογένειες και μικρά παιδιά ακόμα και πάνω από 2 χρόνια, λόγω των καθυστερήσεων απόδοσης ασύλου. Οι συνθήκες διαβίωσης σε σκηνές, χωρίς ηλεκτρικό, δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευση, ζεστό νερό, θέρμανση, επαρκείς τουαλέτες και ντουζ είναι άθλιες και η καθαριότητα απούσα. Και ειδικά στα σύνορα και στα απομακρυσμένα μέρη δεν υπάρχει άμεση και επαρκής παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κλινικές ΜΕΘ.

Ενώ, όλες οι ασθένειες όταν δεν υπάρχει πρόληψη, προφυλάξεις και οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης μπορούν να μετατραπούν σε ωρολογιακές βόμβες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ασχέτως χρώματος, φυλής, φύλου ή θρησκείας. Κάτι που πολύ καλά φαίνεται ότι οι μνημονικές πολιτικές και το σύγχρονο νεοφιλελεύθερο μοντέλο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης επιτάσσει.

Είναι υποκρισία ότι η μετατροπή του εγκλεισμού σε φυλάκιση γίνεται στο όνομα της αντιμετώπισης εξάπλωσης της νόσου. Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι η περίφραξη των προσφύγων αποτελεί αίτημα των Περιφερειακών και δημοτικών αρχών και ήταν από πολύ νωρίτερα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, που αποτελεί διακαή πόθο όλων των ακροδεξιών και όχι μόνο, για φυλάκιση των προσφύγων εξελίσσεται χωρίς αναστολή λόγω κορονοϊού. Αντίθετα, ακόμα και αυτή η κρίση αποτέλεσε ως συνήθως ευκαιρία για τους επιτήδειους. 

Το είμαστε «σε πόλεμο» του πρωθυπουργού με αόρατο εχθρό τον κορονοϊό, δεν μας κάνει να ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες έλεγε ότι εχθρός και εισβολείς είναι οι πρόσφυγες.

Τα συρματοπλέγματα και η φυλάκιση δεν είναι προστασία από τον κορονοϊό, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για τους ντόπιους. Αποτελούν παγίδα θανάτου για τους πρόσφυγες με επιπτώσεις και για τους ντόπιους. Ήρθαν για να μείνουν για τους πρόσφυγες και αύριο να επεκταθούν και σε όσους δεν χωρούν στις νόρμες τους και να μας συνηθίσουν σε νέες Σπιναλόγκες και νέα ξερονήσια.

- Να μην περάσουν τα σχέδια τους. 

- Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών και μεταφορά τους στα αστικά κέντρα σε σπίτια και ολιγομελείς δομές διαβίωσης για την προστασία όλων. Ελευθερία, στέγαση, προστασία της υγείας των προσφύγων

ΣΥΠΡΟΜΕ -Συντονισμός για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων 

http://syprome.blogspot.gr/