slider

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ιδιωτικοποιείται το εξωτερικό σύστημα υδροδότησης του Λεκανοπεδίου της Αθήνας


Στις 5 Ιουνίου, σίγουρα θα ακούσουμε κυβερνητικά διαγγέλματα για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Μάσκες φοράνε έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα της πανδημίας. Το Νερό είναι ο πιο πολύτιμος φυσικός πόρος για τη ζωή. Η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ.


αναδημοσίευση από https://sekes-eydap.gr  

Η ενότητα και αποφασιστικότητα εργαζομένων και κοινωνίας θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής (φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ, αντλιοστάσια) είναι η κύρια υποδομή στον κύκλο του νερού, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Όποιος ελέγχει το νερό, ελέγχει την ζωή της κοινωνίας και των πολιτών της.

Το κοινωνικά ανάλγητο προσωπικό που απαρτίζει την κυβέρνηση, ιδεοληπτικά ταγμένο στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και πολιτικά υποταγμένο στην αντίληψη του κράτους υπηρέτη των ιδιωτικών συμφερόντων, ίσως και να πιστεύει ότι οι “ιθαγενείς” θα θαμπωθούν από τα καθρεφτάκια που τιτλοφορούν “Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα”. Οτι επειδή “ταΐζουν” με εκατομμύρια τους μηχανισμούς προπαγάνδας θα καταφέρουν να πείσουν το “πόπολο” που έχει πληγεί από την ανεργία και την οικονομική ύφεση, ότι οι γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι (που ήδη σφάζονται για την Ψυτάλλεια) θα φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Το μόνο που θα φέρουν, όπως αποδεικνύει διαρκώς η διεθνής εμπειρία ιδιωτικοποιήσεων του κύκλου του νερού, είναι ότι η αύξηση των τιμολογίων, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, η εργασιακή επιδείνωση και οικονομική καταστροφή για τις εταιρίες ύδρευσης-αποχέτευσης. Αντί για επενδύσεις θα τσεπώνουν μέρος από τα έσοδα της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ από την τιμολόγησης του νερού που επεξεργάζεται και διανέμει η ΕΥΔΑΠ.

Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου δεν θα επιτρέψουν την παράδοση του νερού στα χέρια των επιχειρηματιών. Αυτών που αγοράζουν αντί πινακίου φακής το δημόσιο πλούτο, κερδοσκοπούν σε εποχές ευημερίας και εκλιπαρούν για κρατικές ενισχύσεις με την πρώτη αναποδιά. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, κυβερνητικοί, αντικυβερνητικοί, γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι, κάθε πολιτικού χρώματος και απόχρωσης θα ορθώσουμε το ανάστημα μας μαζί με την κοινωνία για να διαγραφεί από τις προθέσεις της όποιας κυβέρνησης η επιδίωξη ιδιωτικοποίησης του κύκλου του νερού. 

Χαιρετίζουμε και συμφωνούμε απόλυτα με τις ανακοινώσεις των Συλλόγων Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ. Καλούμε την ΟΜΕ και τα ΔΣ όλων των Συλλόγων να παραμερίσουμε τις όποιες επιμέρους διαφορές και να επενδύσουμε σε αυτό που μόνο υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα: την ενότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Προτείνουμε άμεσα στην Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ: 

- Να ενημερώσει με περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς το προσωπικό.
- Να προκηρύξει προειδοποιητική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υποδομών.
- Να προχωρήσει σε έκδοση αναλυτικου δελτίου τύπου προς τα ΜΜΕ και στη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου.

- Να οργανώσει τη συνεργασία και κοινή δράση με Δήμους, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.

Η παράδοση του νερού στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων δεν θα περάσει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ