slider

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Πετράλωνα: Η νέα κανονικότητα των εξώσεων πρώτης κατοικίας είναι παρούσα


Η Πέμπτη 9 Ιούνη 2020 θα μείνει στην ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος για δύο λόγους: Το απόγευμα εκείνης της μέρας,την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή από την κατάπτυστη κυβέρνηση Μητσοτάκη και ΧουντοΧρυσοχοϊδη η απαγόρευση των διαδηλώσεων, πνίγανε με χημικά και με κρότου λάμψης την μεγαλειώδη διαδήλωση των 20.000 διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας. Μία από τις πιο βάρβαρες αστυνομικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων που θύμιζαν μεθόδους καταστολής του 2010-12. 

Το πρωινό της ίδιας μέρας, στη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, επίδοξος επενδυτής, με τη συνεργασία Δικαστικών Επιμελητών, Ασφαλιτών και Αστυνομίας, εκτέλεσαν έξωση από ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και μαζί “εκτέλεσαν” τη ζωή ηλικιωμένου ζευγαριού. Η διαδικασία συνοδεύτηκε από καταστολή της ομάδας ΔΙΑΣ στους γείτονες που έδειξαν με το «παρών» τους την αλληλεγγύη τους, με αποτέλεσμα την προσαγωγή 2 ατόμων στο ΑΤ Ακροπόλεως. Η Ελλάδα είναι η μοναδική παγκοσμίως χώρα που, κατ’ επιταγή των αποκαλούμενων “θεσμών”, οι πλειστηριασμοί διενεργούνται ηλεκτρονικά. Από νομική άποψη η κατάργηση της αρχής της δημοσιότητας των πλειστηριασμών είναι αντισυνταγματική και εκκρεμεί η συζήτηση αίτησης ακύρωσης του νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως εδώ και καιρό, διενεργούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και άνθρωποι ξεσπιτώνονται.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας “είναι ζημιογόνα για την οικονομία” κατά την κυνική δήλωση του υπουργού “υπ-Ανάπτυξης” Άδωνη Γεωργιάδη και μετά τις 30 Απρίλη 2020 “να μη χαλάμε τις καρδιές μας” όπως είχε πει, γιατί υπάρχει και “στοιχείο ατομικής ευθύνης” για όσους χάσουν σπίτι οπότε αυτοί θα φταίνε και κανείς άλλος. Οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και οι κατάπτυστες δηλώσεις του Άδωνη κατ’ εντολή των αρπακτικών τραπεζιτών και ΕΕ, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας άρχισαν πολύ πριν την 30η Απρίλη 2020.

Οι γείτονες διαμαρτύρονται για τις αναίτιες προσαγωγές

Στα Άνω Πετράλωνα από τον Νοέμβρη του 2019 εκπλειστηριάστηκε πρώτη κατοικία για οφειλές στην Εθνική Τράπεζα επιλεγμένη σαν “φιλέτο” μιας και βρίσκεται κάτω από το λόφο Φιλοπάππου. Το 2020, η ενόχληση των ηλικιωμένων ιδιοκτητών άρχισε από τον Ιανουάριο με “επίσκεψη” του επενδυτή με την κουστωδία του, στο σπίτι. Η παρουσία της γειτονιάς έδωσε μία μικρή παράταση στη διαμονή του ζευγαριού, ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσε με φωνές, εκβιασμούς, τσαμπουκά προς όλες τις κατευθύνσεις ο Δικαστικός Επιμελητής. Ακολούθησε δεύτερη απόπειρα έξωσης την Δευτέρα 3/2/20 με παρουσία δυνάμεων καταστολής που η γειτονιά με την παρουσία της την απέτρεψε.

Το πρωί της Πέμπτης 9/7/20 στην 3η κατά σειρά απόπειρα έξωσης και πάλι η γειτονιά ήταν παρούσα και στάθηκε αλληλέγγυα σε όλη την διαδικασία της έξωσης αλλά οι επίδοξοι επενδυτές και η συνοδεία τους, έδρασαν σαν τα ποντίκια που ψάχνουν φως να βγουν απ’ τις υπόγειες στοές, μπήκαν από το υπόγειο γκαράζ της πολυκατοικίας, κατευθύνθηκαν στον 2ο όροφο και σπάζοντας την κλειδαριά εισέβαλαν στο διαμέρισμα όπου μέσα βρισκόταν το ηλικιωμένο ζευγάρι. Τους ζήτησαν να πάρουν μαζί τους τα τιμαλφή (ποια τιμαλφή;) και μερικά σεντόνια, ε να μην κοιμούνται και απευθείας στις χαρτόκουτες…. Με σύνθημα “ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣκαι με φωνές από τα γύρω μπαλκόνια ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ, η γειτονιά των Άνω Πετραλώνων “κατευόδωσε” τις ομάδες ΔΙΑΣ όταν βγήκαν από το διαμέρισμα συνοδεύοντας το νέο επίδοξο κοράκι – επενδυτή και την παρέα του (δικαστικό επιμελητή, κλειδαρά, ασφαλίτες και μπάτσους).

Ξανά η προσαγωγή, με το χαρακτηριστικό τακτ…

Οι μπάτσοι εξαπέλυσαν κλίμα τρομοκρατίας στους παρευρισκόμενους. Στη διασταύρωση Τρώων και Παλληναίων απρόκλητα, κατάφεραν να προσαγάγουν 2 αλληλέγγυους στο ΑΤ Ακροπόλεως. Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος ενώ του δεύτερου η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη για Αντίσταση κατά της Αρχής και Απείθεια. Αφού απολογήθηκε στον Εισαγγελέα οδηγήθηκε στον Ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Παρασκευή 10/7/20 όπου και καλέστηκε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η δικάσιμη μετατέθηκε για την Τρίτη 21/7 στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο 2, επειδή ο μηνυτής μπάτσος δεν προσήλθε στο δικαστήριο. 

Θα αγωνιστούμε αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να εμποδίσουμε να κατασχέσουν τις ζωές μας. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Η στέγαση, το ρεύμα, το νερό αποτελούν αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά μαζί με το δικαίωμα στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία για τα οποία θα παλέψουμε πλάι στον αγωνιζόμενο λαό, την εργατική τάξη, τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Μέχρι να έλθει η ώρα να κατασχέσουμε από τους καπιταλιστές όλα όσα μας ανήκουν στο δρόμο προς την Κοινωνική Απελευθέρωση του Ανθρώπου !
Τ.Β.

Αναδημοσίευση του άρθρου της συναγωνίστριας από την εφημερίδα "Νέα Προοπτική"