slider

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΤΙΣ ΡΥΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΣΑ
e-mail: epitropi3den@gmail.com, ιστολόγιο: http://epitropi3den.blogspot.gr

Προς το Υπουργείο Οικονομικών, Υπόψη: Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Βαλαβάνη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κυρία Υπουργέ,

Η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας είναι τραγική. Οι μισθοί, οι συντάξεις, η ασφάλιση, το δικαίωμα στη δουλειά  συνθλίβονται και το όποιο εισόδημα υπάρχει λεηλατείται, μέσω της υψηλής φορολογίας, οδηγώντας μεγάλα κομμάτια του λαού στη φτώχεια και στην απόγνωση.

Τα «έκτακτα» χαράτσια (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΕΝΦΙΑ), ενώ δεν μπόρεσαν να πληρωθούν από εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, η νέα κυβέρνηση νομοθετεί τώρα αυτά να πληρωθούν με ρυθμίσεις και δόσεις και η εξαγγελία για διαγραφή των χρεών όσων είναι σε οικονομική αδυναμία μετατίθεται στο αόριστο μέλλον. Ωστόσο, αυτά τα χρέη θα επιβαρύνονται με τα ληστρικά πρόστιμα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και για το 2015 θα έχουμε ξανά καταλογισμό του ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση του εισοδήματος με τις παλιές κλίμακες.

Όλα αυτά αποτελούν ένα εφιαλτικό τοπίο για την κοινωνική πλειοψηφία, που τα όποια μέτρα του νόμου για την «ανθρωπιστική κρίση» δεν αντιστρέφουν, αφού αφορούν ελάχιστο αριθμό από τα 2,5 εκ. ανθρώπους που ήταν κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας και 3,8 εκ. σε κίνδυνο φτώχειας.

Ο λαός δεν μπορεί και δε θέλει να σηκώσει άλλα βάρη, την ίδια ώρα που βλέπει ότι ακόμα και αν μπορέσει να δώσει κάποια χρήματα στην εφορία από το υστέρημά του, με αυτά πληρώνονται οι δόσεις στους τοκογλύφους δανειστές, οι οποίοι εισπράττουν στο ακέραιο τους τόκους και τα χρεολύσια των κρατικών δανείων, που δεν είναι δικά του χρέη.

Όλες οι συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε  για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κόντρα στα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν το ΔΝΤ, η Ε.Ε., η Ε.Κ.Τ. και οι οικονομικά ισχυροί σε όφελος,  δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Οικονομικών άμεσα:

·        Να διαγραφούν τα χρέη από τα χαράτσια (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΕΝΦΙΑ), των οικονομικά αδύναμων λαϊκών νοικοκυριών και να μην επανέλθουν τα χαράτσια με άλλη μορφή.
·        Να μην ισχύσουν τα πρόστιμα για όσους δεν μπορούν να ενταχτούν στις ρυθμίσεις και έχουν οικονομική αδυναμία ή λόγω αυτής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ρυθμίσεις.
·        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές εμπορικές τιμές. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την περιουσία και τα κέρδη του.
·        Διαγραφή των χρεών προς το δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, άπορων, χαμηλοσυνταξιούχων και ευπαθών ομάδων.
·        Να καταργηθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος, που ψηφίστηκαν τις τελευταίες μέρες του ΄13.
·        Αποσύνδεση των ρυθμίσεων για τα χρέη των φυσικών προσώπων προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την υποχρεωτική καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Άμεση παράταση για την καταβολή εισφορών που αφορούν την α’ περίοδο του 2014.
§  Αφορολόγητο το εισόδημα μέχρι το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κανενός είδους φορολόγηση κάτω από αυτό το όριο. Να καταργηθεί το τεκμήριο διαβίωσης για τη φορολόγηση άνεργων και χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση όλου του φοροληστρικού νομοθετικού πλαισίου για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα
·        Κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα κ.α.) και στα κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση των λαϊκών νοικοκυριών). Μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη που δεν είναι πολυτελείας.
§  Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στους μικροεπαγγελματίες.
·        Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομήχανων, τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών». Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, το κράτος αυτά που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία.
·        Ούτε ένα ευρώ στους δανειστές. Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος. Διαγραφή τώρα! Λεφτά για τις λαϊκές ανάγκες.


29/4/2015