slider

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

3Η Πανελλαδική συνάντηση για το Νερό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26/11/2016 στη Αθήνα, η 3η Πανελλαδική Συνάντηση για το νερό, που διοργάνωσε το «ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ» εκ μέρους της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το νερό. Συμμετείχαν 40 φορείς, σωματεία, οργανώσεις, οικολογικές κινήσεις και τοπικές συλλογικότητες απ΄όλη την Ελλάδα. 
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής. Ακολουθεί η παρέμβασή μας στη συνάντηση.

Από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Αττικής και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν - παρευρίσκονται κάποιες σήμερα εδώ, όπως η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος, η Λαϊκή Συνέλευση Ν. Σμύρνης, η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Θεωρούμε  σημαντική την όλη πρωτοβουλία και τη συμβολή της στο άνοιγμα της συζήτησης για το βασικότατο κοινό αγαθό του Νερού, μέσα στην κοινωνία. Τοπικές συλλογικότητες, σωματεία εργαζομένων και κινήσεις ανέργων, οικολογικές οργανώσεις χρειάζεται νάμαστε μαζί σε αυτήν την προσπάθεια για να  ανοίξει η συζήτηση ακόμη περισσότερο και να δώσουμε τους αγώνες που απαιτούνται για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα ΟΛΩΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.


Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής συγκροτείται από επιτροπές και πρωτοβουλίες αγώνα ενάντια στα χαράτσια, τα διόδια και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας γης,  λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές που γεννήθηκαν μέσα στα μεγάλα λαϊκά κινήματα του 2011 – 2012, εργατικές λέσχες. Η κάθε συλλογικότητα και όλοι μαζί έχουμε δώσει σοβαρούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια, όπως ενάντια στο κόψιμο του ρεύματος μέσω του γνωστού χαρατσιού που μονιμοποιήθηκε σε ΕΝΦΙΑ, ενάντια στα κλεισίματα νοσοκομείων, ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας του μόχθου που επίσης από δω και στο εξής θα είναι κυρίαρχο ζήτημα πάλης, για την υπεράσπιση από το ξεπούλημα της δημόσιας γης, των αγαθών και υπηρεσιών. Για την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων στο ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, αναλαμβάνουμε ήδη πρωτοβουλίες και δράσεις, με βασικά αιτήματα:


·         Το Νερό είναι κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα για κέρδος. Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκό νοικοκυριό, οι γειτονιές έχουμε το νου μας.
·         Καμιά ιδιωτικοποίηση στον κύκλο του νερού σε όλη τη χώρα. Στο δημόσιο και όχι σε ιδιώτες οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης, με αναβάθμισή τους, προστασία όλων των θέσεων εργασίας και προσλήψεις νέων εργαζόμενων σταθερής δουλειάς και με αξιοπρεπείς μισθούς. 
·       Να μειωθούν τα τιμολόγια των υπηρεσιών για τα λαϊκά νοικοκυριά. Σε άνεργους και φτωχούς δωρεάν παροχή νερού.
·         Φθηνή  πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες νερού για τους μικρούς αγρότες.
·         Έργα βελτίωσης των Δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
·         Έργα εξοικονόμησης και προστασίας των υδάτινων πόρων, των υδροφορέων και των υδροβιότοπων από  τη μόλυνση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, τις συνέπειες από τη δημιουργία μεγάλων φραγμάτων γιατί ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΧΟΥΝ ΝΕΡΟ.
Έχουμε στις γειτονιές εκδηλώσεις ενημέρωσης, όπως από τη ΛΣ Γκύζη και την Ανοικτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, που σας καλούμε ως ομιλητές και ευχαριστούμε για τη σημαντική συμβολή σας. Προετοιμάζονται κι άλλες, όπως στη Ν. Σμύρνη από την Εργατική Λέσχη και την Λαϊκή Συνέλευση καθώς και στο Περιστέρι, με στόχο να γίνουν σε κάθε γειτονιά. Καλούμε την εργαζόμενη κοινωνία σε συλλογική πάλη με κάθε μέσο που διαθέτει το κίνημα, την αφίσα και τις ανακοινώσεις μας, τη συμμετοχή μας στις δράσεις του εργατικού κινήματος, όπως στην απεργία της 24 Νοέμβρη.

Αυτοί που ξεπουλάνε το νερό έχουν ονοματεπώνυμο: Κυβέρνηση, Ε.Ε. , ΔΝΤ  και λοιποί «θεσμοί» δανειστών. Δεν ξεπουλάνε μόνον αυτό: Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Αστικές Συγκοινωνίες, Λιμάνια, Αεροδρόμια, τη Γη και τους πόρους της, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Χαρίζουν στο Κεφάλαιο όλα τα δημόσια αγαθά για αύξηση των κερδών του και ταυτόχρονα ξεζουμίζουν με τους φόρους το λαό οδηγώντας τον σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια, για να αρπάξουν εκτός από τη δημόσια περιουσία και τα σπίτια του κόσμου. Το ζητούμενο είναι να σωθεί ο καπιταλισμός και τα κέρδη του, όχι εμείς. Για αυτό και οι συλλογικότητες μας, όλη την  προηγούμενη περίοδο αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται με πολύμορφες δράσεις εναντίωσης στις ιδιωτικοποιήσεις, τις διακοπές ρεύματος, τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού, για τη ματαίωση των πλειστηριασμών, την ακύρωση των χαρατσιών. Προφανώς η επίθεσή τους είναι σε όλα τα μέτωπα και ο αγώνας για το κάθε πεδίο από μας συνδέεται και επηρεάζει τον αγώνα και στα υπόλοιπα. Κάθε νίκη για την ανατροπή των σχεδιασμών τους ακόμα και μικρή, δίνει δύναμη στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και των λαϊκών αναγκών κόντρα στην ασυδοσία των τραπεζών και των πολυεθνικών.

Σήμερα υπάρχει μεγάλο απόθεμα γνώσης από την διεθνή εμπειρία για ανάλογες ιδιωτικοποιήσεις του ΝΕΡΟΥ και πολλοί μέσα σ αυτήν την αίθουσα γνωρίζετε πολύ καλύτερα  τις συνολικές επιπτώσεις. Εμείς, από την πλευρά των λαϊκών νοικοκυριών, που χρειαζόμαστε το νερό για τις ζωτικές μας ανάγκες, κατανοούμε τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του νερού με:
·                   Ακριβούς λογαριασμούς, θα πούμε το νερό – νεράκι.
·                  Απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις και αντικατάστασή τους με εργολαβίες ή/και οκταμηνίτες, βαουτσεράδες κακοπληρωμένους εργαζόμενους.
·                Χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλον τον κύκλο του νερού, αλλά και της αποχέτευσης ή των ρεμάτων, με σοβαρές επιπτώσεις στα ζητήματα της Υγιεινής και Προστασίας της ανθρώπινης ζωής, των αγροτικών προϊόντων, του φυσικού και έμβιου περιβάλλοντος.

Οι συλλογικότητες γειτονιάς και οι εργατικές λέσχες, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό μέσω του Συντονισμού  και σε συντονισμό με τα σωματεία των εργαζομένων, τις οικολογικές οργανώσεις, να σηκώσουμε τον πήχη στο ύψος των αναγκών και των δικαιωμάτων μας.