slider

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Σεπολίων - Ακ. Πλάτωνα: Μια πρώτη νίκη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία


Το πρωί του Σαβάτου 14/4, έγινε συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας έξω απο την αλυσίδα καφέ “coffee lab” στη Λ. Αθηνών για την εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου Καττή Ορέστη, μέλους της ΛΣ και της “Λάντζα”(ανακοίνωση της ΛΣ, στη συνέχεια). Δεκάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι αγωνιστές, με έντονη την παρουσία της νεολαίας συγκεντρώθηκαν έξω απο το μαγαζί με πανό και συνθήματα. Την κινητοποίηση στήριξαν η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού- Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνα, η ΛΑΝΤΖΑ εργατική αγωνιστική συσπέιρωση στον επισιτισμό - τουρισμό και η ATTACK ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια. Αντιπροσωπεία όπου συμμετείχε και μέλος της διοίκησης του σωματείου επισιτισμού – τουρισμού Αττικής, εκλεγμένο με τη ΛΑΝΤΖΑ, έκανε παρέμβαση στον εργοδότη και απαίτησε:

 - την επαναπρόσληψη του εργαζομένου, 
- καμμία περικοπή του ωρομίσθιου,
- καταβολή του δώρου Πάσχα σύμφωνα με τις πραγματικές ώρες που είχε εργαστεί,
- καταβολή του δώρου σε όλους τους εργαζόμενους,
- πλήρη ένσημα.


Ο εργοδότης κάτω απο την πίεση του κινήματος είπε ότι θα το σκεφτεί και θα απαντήσει την Δευτέρα. Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση με πορεία και στα υπόλοιπα μαγαζιά καφέ και γρήγορου φαγητού της Λ. Αθηνών. Σε 2 ώρες από την παρέμβαση πήρε τηλέφωνο ο εργοδότης και δήλωσε στον εργαζόμενο ότι δέχεται όλα τα αιτήματα και επαναπροσλαμβάνει τον εργαζόμενο, χωρίς περικοπές και με πλήρη ένσημα. Μια πρώτη νίκη είναι γεγονός. Η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία δεν είναι ανίκητες. Με την οργανωμένη παρέμβαση του κινήματος μπορούμε να έχουμε μικρές νίκες.

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης για την εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου διανομέα: ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Ο εργαζόμενος ως ντελίβερι, Καττής Ορέστης, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακ. Πλάτωνα και του εργατικού σχήματος “Λάντζα” στον επισιτισμό,απολύθηκε το πρωί της Παρασκευής 13/4, από γνωστή αλυσίδα καφε που είναι στη Λ. Αθηνών, στην Ακ. Πλάτωνος. Ο εργαζόμενος δουλεύει από τις 26/1, ως διανομεας με 4ωρο. Όταν ζήτησε το δώρο Πάσχα, η απάντηση του εργοδότη ήταν ότι “ εδώ δεν δίνουμε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματα άδειας και όποιος τα ζητά θα βλέπει την πόρτα της εξόδου”. Μετά από επιμονή του εργαζόμενου αναγκάστηκε να δώσει το δώρο μόνο σε αυτόν, αλλά σε κανέναν άλλο εργαζόμενο, αφού φοβήθηκαν να το ζητήσουν.



Το αφεντικό στη συνέχεια, άρχισε τις απειλές και τις περικοπές για να τον εξαναγκάσει να φύγει μόνος του. Η άρνηση του εργαζόμενου να δεχτεί τις περικοπές του πενιχρού ωρομίσθιου είχε σαν αποτέλεσμα την απόλυση του. Η εργοδοσία αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της παρέχεται απο τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖA-ΑΝΕΛΛ και που αποδέχεται – στηρίζει ο ξεπουλημένος εργοδοτικός συνδικαλισμός της “ κοινωνικής συναίνεσης για την ανάπτυξη” γίνεται όλο και πιο αδίστακτη. 

Ακριβώς την ώρα αναγγελίας της απόλυσης, ένας ντελίβερι από την απέναντι μεγάλη αλυσίδα καφε στη Λ. Αθηνών, έπεφτε θύμα στην άσφαλτο, με σοβαρό τραυματισμό. Άλλος ένας νέος άνθρωπος θύμα στο κυνήγι -μέσα στις γνωστές βάρβαρες εργασιακές συνθήκες που έχουν επιβάλει οι εργοδότες στον κλάδο- του μεροκάματου του τρόμου των 2,87 ευρώ/ώρα, όσο κοστίζει δηλαδή, ένας καφές.

Η απόλυση είναι εκδικητική και για παραδειγματισμό των υπόλοιπων εργαζόμενων για να μην τολμήσουν να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Δεν υποκύπτουμε στην εργοδοτική τρομοκρατία που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Οργανωνόμαστε στα ταξικά σωματεία, τις μαχητικές εργατικές συλλογικότητες,τις συνελεύσεις και εργατικές λέσχες των γειτονιών. Η αγωνιστική αλληλεγγύη θα νικήσει.

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ! ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Λ. ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ (ΤΕΙ). ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ. ΖΗΤΑΜΕ:

- ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ
- ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ
- ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
- ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 - ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ - ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακ Πλάτωνα

* Ανακοίνωση και κάλεσμα για την παράσταση διαμαρτυρίας εξέδωσε και η “Λάντζα” αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό – τουρισμό.