slider

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Πέμπτη 26 Ιουλίου: Διαδηλώσεις για την Λευκίμμη, σε Αθήνα και Κέρκυρα


Έξω τα ΜΑΤ και οι χωματερές από τη Λευκίμμη και την Κέρκυρα. Όλοι και όλες, στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε Αθήνα και Κέρκυρα την Πέμπτη 26/7/18 στις 7:30 μ.μ.

Διαδηλώνουμε ταυτόχρονα στην Κέρκυρα (Πλατεία Γιωργάκη προς Πλατεία Δημαρχείου-Σαν Τζιάκομο) και στην Αθήνα (Πλατεία Μοναστηρακίου προς Σύνταγμα μέσω Ερμού). Για 27η μέρα συνεχίζεται ο αστυνομικός αποκλεισμός της Λευκίμμης από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Ασφάλεια ώστε να συνεχιστεί η παράνομη, παράλογη και καταστρεπτική εναπόθεση σύμμεικτων απορριμμάτων στη Χωματερή Λευκίμμης, που προκαλεί ανεξέλεγκτη μόλυνση και οικονομική καταστροφή στην περιοχή.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λευκίμμης εμποδίζονται να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, υφίστανται καθημερινά εξευτελισμούς και ταπεινώσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις, ελέγχονται στις καθημερινές μετακινήσεις τους, εξαναγκάζονται να υπογράφουν Υπεύθυνες Δηλώσεις για να μεταβούν στις καλλιέργειές τους γύρω από την φρουρούμενη περιοχή της Χωματερής, προκειμένου να καμφθεί το φρόνημα και η αντίστασή τους. Επιπλέον της καταστολής, οι κάτοικοι προσβάλλονται βάναυσα από τις ψευδείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Τσίπρα (δεν θα πέσει ούτε χαρτοπετσέτα στη Λευκίμμη), του δήμαρχου Νικολούζου (δεν πέφτει ξύλο στη Λευκίμμη) και του περιφερειάρχη Γαλιατσάτου (για δήθεν κινήματα).

Για να επιβάλλουν την θανατηφόρο λειτουργία της Χωματερής μέσα σε ελαιώνες και καλλιέργειες και σε απόσταση αναπνοής από την κατοικημένη περιοχή, έχει ποδοπατηθεί κάθε άρθρο της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ συνολικά έχουν δαπανηθεί πάνω από 5 εκ. €, χωρίς καμιά αντίδραση από την Πολιτεία ή τη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με λιγότερο από το 15% να ανακυκλώνεται, λόγω των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων που κερδίζουν από τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένουν διαχρονικά όμηροι αυτών των συμφερόντων, και δεν διστάζουν σε τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, να θυσιάζουν και να καταστρέφουν φτωχά και οικονομικά υποβαθμισμένα χωριά όπως η Λευκίμμη, προκειμένου να μην θιχτούν τα κέρδη των εργολάβων και των ξενοδόχων. Όμως οι κάτοικοι με τον καθημερινό αγώνα τους αποδεικνύουν στην Κυβέρνηση ότι έχει κάνει λάθος υπολογισμό. Το νότιο φτωχό, αγροτικό τμήμα της Κέρκυρας δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί αυτό το τριπλό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, και θα αγωνιστεί μέχρι να νικήσει με όπλο την αλληλεγγύη που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Απαιτούμε να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την κατεχόμενη Λευκίμμη. Να κλείσουν οι Χωματερές στη Λευκίμμη και το Τεμπλόνι, να μην φτιαχτεί τρίτη χωματερή στην Κέρκυρα.

Απαιτούμε την πλήρη αναδιάρθρωση της νομοθεσίας για τις συσκευασίες, την δημόσια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων και αξιοπρεπούς υδροδότησης, ώστε να μειωθεί και η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών νερού.

Απαιτούμε από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τους χώρους εστίασης να παραδίδουν τα σκουπίδια τους χωρισμένα ανά υλικό. Απαιτούμε από τα σούπερ μάρκετ να δέχονται τις επιστρεφόμενες συσκευασίες.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση των εργολάβων και της ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Χώρου ως ηθικό αυτουργό της καταστολής και της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται και ζητάμε την παραίτηση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου ως άμεσα υπεύθυνων.

Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη