slider

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Ιούλιος, ο μήνας των αρπακτικών της λαϊκής περιουσίας


      ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

1061 προγραμματισμένοι (μέχρι στιγμής) πλειστηριασμοί αυτό το μήνα και οι 392 από αυτούς την τελευταία εβδομάδα (25-27/7). Καθόλου τυχαίο βέβαια, καθώς τράπεζες και συμβολαιογράφοι γνωρίζουν ότι μες στο κατακαλόκαιρο και με τις πόλεις άδειες από κόσμο είναι πιο εύκολο να επιτελέσουν το κοινωνικό τους έγκλημα, χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Δεν αυξάνεται όμως μόνο ο αριθμός των πλειστηριασμών. Αλλάζει όλο και περισσότερο και το αντικείμενό τους, καθώς τελειώνει η πρώτη περίοδος εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά την οποία –για λόγους παραπλάνησης και ευκολότερης αποδοχής τους από το λαό, με τις όσο το δυνατό μικρότερες αντιδράσεις– αφορούσαν σε σημαντικό βαθμό ακίνητα μεγάλης αξίας και για μεγάλες οφειλές, χωρίς βέβαια ποτέ να λείψουν λαϊκά σπίτια, μαγαζάκια κ.ά.

Σήμερα οι τράπεζες ξαναγυρίζουν στο βασικό τους στόχο, τη λαϊκή περιουσία. Κάθε βδομάδα όλο και περισσότερα διαμερίσματα των 70 και 80 τ.μ. σε λαϊκές γειτονιές, μικρά μαγαζιά και επαγγελματικοί χώροι, χωράφια οικοπεδάκια και μικρά εξοχικά που με κόπους μιας ζωής φτιάχτηκαν από κάποιες φτωχές (ή φτωχοποιημένες) λαϊκές οικογένειες, μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών. Οι 130.000 πλειστηριασμοί μέχρι το 2021, η πιο μεγάλη επιχείρηση να αλλάξει χέρια ο λαϊκός πλούτος που έστησαν κυβέρνηση, Ε.Ε. και κεφάλαιο, φαίνεται με γοργά βήματα να προχωρά και έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων με φόρους, αυξήσεις λογαριασμών (και διακοπές ρεύματος, νερού κ.ά. για χρέη), ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κατάργησης των κοινωνικών διακιωμάτων. Την πολιτική των μνημονίων χωρίς ημερομηνία λήξης

Και όμως μπορούμε να τους χαλάσουμε τη γιορτή! Το ξανακάναμε άλλωστε τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, όταν δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλωτές βρεθήκαμε κατακαλόκαιρο μέσα στο ειρηνοδικείο και παρά την αστυνομική βία, δεν επιτρέψαμε λαϊκά σπίτια και περιουσία να χαθούν. Κι αυτό τον Ιούλιο, που την πρώτη εβδομάδα έγιναν στην πόλη μας 32 πλειστηριασμοί, την επόμενη 36 και πολλές δεκάδες άλλοι τις δυο τελευταίες εβδομάδες, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το ίδιο.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καλεί όλους αυτούς που κάθε μέρα και φτωχότεροι λόγω των μνημονιακών πολιτικών, βλέπουν σήμερα και το σπίτι τους (ή ό,τι άλλο τους έχει απομείνει) βορά να γίνεται στα χέρια των τραπεζών, να σπάσουν το τείχος της σιωπής να απευθυνθούν στο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ και με την αλληλεγγύη και στήριξη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών να «σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται»! Μαζικά έξω από συμβολαιογραφικά γραφεία και τράπεζες, φραγμό στο έγκλημα να βάλουμε!

Τετάρτη 11 Ιουλίου, 12.30μ.μ., Ερμού και Αριστοτέλους