slider

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Κάλεσμα Εργατικών Λεσχών, για επίσκεψη στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου


Ο προσφυγικός καταυλισμός του Λαυρίου είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα τελευταία 30 χρόνια φιλοξενεί Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και πρόσφυγες πολέμου, προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο σε όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην πόλη του Λαυρίου ή την ευρύτερη περιοχή. Από το 2010 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εκκένωσης του χώρου από τους πρόσφυγες, με σκοπό να γκρεμιστούν τα κτίρια στα οποία έχουν εντοπιστεί προβλήματα στατικότητας και να διασκορπιστούν οι διαμένοντες στα επίσημα, ελεγχόμενα από το κράτος στρατόπεδα συγκέντρωσης («φιλοξενίας») προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, με αστυνομικό έλεγχο στην είσοδο-έξοδο και τις γνωστές συνθήκες εγκλεισμού, απομόνωσης από την ευρύτερη κοινωνία και εξαθλίωσης που επικρατούν σε αυτά.


Οι Κούρδοι πρόσφυγες αρνήθηκαν να αποχωρήσουν χωρίς εγγυήσεις ότι θα επιστρέψουν στον καταυλισμό μετά την επισκευή των κτιρίων και έκτοτε προσπαθούν μόνοι τους με αυτοοργάνωση και με τη στήριξη αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και ατόμων από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις μεγάλες ελλείψεις που προκάλεσε η διαγραφή του στρατοπέδου από τις επίσημες κρατικές δομές, το τέλος της χρηματοδότησής του και η αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού που είχε αναλάβει την διαχείριση του στρατοπέδου μέχρι το Καλοκαίρι του 2017.

Οι εργατικές λέσχες και άλλες συλλογικότητες που συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες τους για αξιοπρεπή διαβίωση και επικοινωνία μεταξύ μας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή τους για να επισκεφθούμε τον καταυλισμό, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, απόψεις και να γλεντήσουμε, διοργανώνουμε γιορτή στο Λαύριο την Κυριακή 25 Νοέμβρη, ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους του Λαυρίου και όποιον θέλει να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο.

Καλούμε όσες συλλογικότητες το επιθυμούν να συμμετέχουν με τις πολιτιστικές και άλλες ομάδες τους στη διοργάνωση της γιορτής ή και απλά να έρθουν μαζί μας στην επίσκεψη στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου, στα πλαίσια της Αλληλεγγύης και της φιλίας μεταξύ μας. Ταυτόχρονα, συλλέγουμε τα υλικά της παρακάτω λίστας, για να τα παραδώσουμε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο Λαύριο:

  • Καθαριστικά (χλωρίνη, απορρυπαντικό πιάτων & πλυντηρίου, διάφορα καθαριστικά για πατώματα, τουαλέτες κλπ.) 
  • Μωρομάντηλα 
  • Χαρτί υγείας 
  • Γάλα μακράς διάρκειας (όχι εβαπορέ) 
  • Σχολικά είδη (τετράδια, μολύβια, μπογιές, μαρκαδόροι για λευκούς πίνακες κλπ)
  • Σοκολάτες, μπισκότα κλπ, για τα παιδιά 

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας 
Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης