slider

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ, 11:00πμ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ | ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Κάτοικοι των περιοχών Ίλιου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, μετά από χρόνια εγκατάλειψης του Πάρκου Τρίτση τώρα ετοιμάζουν και την ολοκληρωτική καταστροφή του. Στα τέλη Σεπτέμβρη, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου αποφάσισε στα κρυφά και με συνοπτικές διαδικασίες, μαζί με την ΕΥΔΑΠ, να εγκαταστήσουν στο νότιο τμήμα του Πάρκου, μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μετατρέποντας το σε χαβούζα. Η δικαιολογία τους είναι η δήθεν παραγωγή καθαρού νερού για πότισμα και τροφοδότηση της τεχνητής λίμνης, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες φθηνότερες λύσεις για την συντήρηση των λιμνών και του πρασίνου, λιγότερο επιβαρυντικές για τον χαρακτήρα του Πάρκου. Θέλουν δηλαδή μέσα σε έναν υγροβιότοπο όπως είναι το Πάρκο, να εγκαταστήσουν μονάδα βιομηχανικής δραστηριότητας στην οποία θα φθάνουν μέσω υπόγειων αγωγών ή βυτιοφόρων τα λύματα διαφόρων περιοχών.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει αλλαγή χρήσης του Πάρκου και προφανώς οικολογική καταστροφή και ανατροπή της βιολογικής ισορροπίας σε υδρόβια φυτά, ψάρια και ζώα. Αυτό θα συμβεί όταν το μη πόσιμο, αλλά «καθαρό» νερό με εξαιρετικά ψηλή περιεκτικότητα σε άλατα, Βόριο, παθογόνους μικροοργανισμούς, κλπ. του βιολογικού καθαρισμού, διοχετευτεί στη λίμνη του Πάρκου ή στις ντουζιέρες των αθλητών και επισκεπτών. Αλλά και πέρα από αυτό, σημαίνει υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και απειλή για τη δημόσια υγεία. 

Παρότι οι εμπνευστές του σχεδίου δε έχουν κάνει καμία μελέτη για τις συνέπειες αυτής της επιλογής στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής, σε ανακοίνωση που έβγαλαν μας διαβεβαιώνουν για τα σπουδαία οφέλη της μεθόδου επικαλούμενοι την εκτεταμένη εφαρμογή της σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη καθώς και για την οικολογική τους συνείδηση. Στόχος της ανακοίνωσης είναι να μας προετοιμάσει ώστε να μην πέσουμε θύματα των «κακοπροαίρετων» που θα θελήσουν να σταματήσουν την ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα τέτοιες μονάδες δεν προβλέπεται να εγκαθίστανται και να λειτουργούν μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Η μονάδα σχεδιάζεται να επεξεργάζεται βοθρολύματα που ως τώρα πηγαίνουν στην Ψυτάλλεια και εκεί θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν, μιας και τίποτα δεν προσφέρει η μεταφορά τους στο Πάρκο Τρίτση. Αντίθετα, η δυσοσμία, ιδίως το καλοκαίρι θα είναι αφόρητη, ενώ σμήνη κουνουπιών και μυγών θα μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες στους κατοίκους.

Με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) αλλά και των τοπικών αρχών (δήμοι, περιφέρεια) το Πάρκο είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και χρόνια. Ο χώρος και οι υποδομές του δεν συντηρούνται και δεν αξιοποιούνται και φυσικά η διαχείριση του νερού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η μετατροπή του Πάρκου σε χαβούζα και μάλιστα με οικολογική σφραγίδα επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο αυτό που ο λαός ήξερε και φοβόταν. 

Τα διάφορα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τα δημόσια έργα και οι πολιτικοί τους εκφραστές θέλουν αυτό το φιλέτο για λογαριασμό τους, αγνοώντας το γεγονός ότι το Πάρκο ανήκει στο λαό.

Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, δημόσιας υγείας και αξιοπρέπειας για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής η ματαίωση του εγκληματικού αυτού σχεδίου. Να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση της μονάδας καθαρισμού λυμάτων στο Πάρκο Τρίτση. Να εμποδίσουμε την αλλαγή χρήσης και την οικολογική του καταστροφή, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη.

Κάτοικοι των περιοχών Ίλιου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, το μόνο μέσον που έχουμε στα χέρια μας είναι ο κοινός αγώνας, μακριά και πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες, τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που θα ανθίσουν το επόμενο διάστημα, αλλά και τις ατέρμονες δικαστικές διαμάχες που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα υπέρ των κατοίκων. Όπως διώξαμε τη λυματολάσπη πριν χρόνια με τους ίδιους αγώνες μπορούμε να σταματήσουμε και την καταστροφή του Πάρκου. Υπάρχουν τα νικηφόρα παραδείγματα της Κερατέας και του Γραμματικού.

Για αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο, νεολαίο, κάτοικο αυτής της πόλης, κάθε συλλογικότητα, σωματείο, φορέα, να συγκροτήσουμε όλοι μαζί μια πλατιά, ανοιχτή, μαζική πρωτοβουλία ενάντια στη εγκατάσταση την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο Πάρκο Τρίτση και την ευρύτερη περιοχή. Η αδιαφορία μας, είναι αυτή που εκτρέφει τα μεγάλα συμφέροντα. Μη τους τη χαρίσουμε.

Όχι στην εγκατάσταση μονάδας καθαρισμού λυμάτων
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του πάρκου 
Το Πάρκο ελεύθερος χώρος για όλο το λαό