slider

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Τρίτη  7/2 έγινε  σύσκεψη  του ΣΥ.Σ.Α., όπου αποτιμήθηκαν οι μέχρι σήμερα δράσεις του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας – περιουσίας και συζητήθηκαν οι εξελίξεις που θα οξύνουν το πρόβλημα, όπως η αλματώδης αύξηση των χρεών των νοικοκυριών προς εφορίες, ταμεία, πρώην ΔΕΚΟ και δήμους, το γεγονός ότι 30% των ρυθμισμένων δανείων καθίσταται εκ νέου «κόκκινο», η προετοιμασία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η τακτική των τραπεζών. Συζητήθηκαν επίσης: - το ζήτημα της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και – η δίκη, στις 9 Μάρτη, συναγωνίστριας και δύο συναγωνιστών, μετά από μήνυση της ΤΡΑΜ ΑΕ τον Φλεβάρη του 2011 για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.    
Συμμετείχαν οι συλλογικότητες:  Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος, Πολίτες κατά των πλειστηριασμών στα Μεσόγεια και Πρωτοβουλία Περιστέρι ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις αποκοπές ρεύματος.
Επίσης, συλλογικότητες που λόγω άλλων δραστηριοτήτων τους δεν παρευρέθηκαν, επικοινώνησαν και  θα συζητήσουν τη στήριξη των αποφάσεων της σύσκεψης: Ανοιχτή Συνέλευση Αγ. Τρύφωνα Καματερού, Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Εργατικές Λέσχες Ν. Ιωνίας και Ν. Σμύρνης, Πολιτική Πολιτιστική Λέσχη «Αμπάριζα» (Γλυφάδα).
Α) Πλειστηριασμοί – κατασχέσεις. Εκτιμήθηκαν θετικά οι παρεμβάσεις αποτροπής των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία από τις συλλογικότητες, κυρίως,  σε Περιστέρι και Κορωπί, όπως και στης Αθήνας στις 25/1, καθώς και η κινητοποίηση στο Κερατσίνι για την υπεράσπιση μακροχρόνια άνεργου που απειλούν με κόψιμο ρεύματος και νερού. Ειδικότερα, στο Κορωπί όπου υπάρχει παρέμβαση κάθε Τετάρτη, προκύπτει σοβαρό θέμα με την κατακύρωση παράνομης διαδικασίας πλειστηριασμού από την Τράπεζα Πειραιώς και την εντεταλμένη συμβολαιογράφο της και θα σταθούμε αλληλέγγυοι με τους πολίτες που τον υπέστησαν. Τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία του πρωτοπόρου αγώνα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων στη Θεσσαλονίκη, που θορύβησε σε τέτοιο βαθμό ώστε να ασκηθούν διώξεις κατά μελών του. Εντείνουμε τη συλλογή υπογραφών στη δήλωση συμπαράταξης με τους συναγωνιστές μας, για μια μαζική, λαϊκή κατακραυγή ενάντια στους πλειστηριασμούς.
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα των «ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» που, τρέχοντας, θα νομοθετήσει  η κυβέρνηση. Προκειμένου να παρακάμψουν τις κινηματικές αντιδράσεις, όπως επίμονα ζητούν οι δανειστές, οι τράπεζες και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, και να επισπεύσουν την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας τόσο για να σώσουν ακόμη μια φορά τις τράπεζες όσο και για να κερδοσκοπήσουν τα αρπακτικά που θα την συγκεντρώσουν, καταργούν τη δημόσια διαδικασία εκπλειστηριασμού. Οι πλειστηριασμοί που θα εκτελούνται σε συμβολαιογραφικά γραφεία πλέον, θα ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από εκείνους που θα τους επισπεύδουν, θα τους εκτελούν και θα προσπορίζονται τα οφέλη!!! Βαυκαλίζονται ότι μπορούν ηλεκτρονικά να απομονώσουν τον κάθε πληττόμενο και να τον χτυπήσουν. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, η απεύθυνση στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς για ενημέρωση και κινητοποίηση των χρεωμένων νοικοκυριών σε τράπεζες και κράτος γίνεται ο κύριος στόχος για τις συλλογικότητες και τα σωματεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε την αφίσα, που ήδη έχει τυπωθεί και την ανακοίνωση που επεξεργάστηκαν από κοινού οι συλλογικότητες.
Αποφασίστηκε να προταθεί προς τις άλλες πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς και τα σωματεία εργαζομένων να απαιτήσουμε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο νομικό τερατούργημά της, με παράσταση διαμαρτυρίας, άμεσα, στο Υπ. Δικαιοσύνης. Να διεκδικήσουμε με συντονισμένες κεντρικές μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων την ικανοποίηση των αιτημάτων. Να γίνει συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, που ενώ δεν έχει προχωρήσει καμιά από τις κυβερνητικές υποσχέσεις για προστασία της κύριας κατοικίας για χρέη προς το κράτος, δημοσιεύματα την φέρουν να συνεπεξεργάζεται το νομοσχέδιο. Να ζητηθεί από τους Δικηγορικούς Συλλόγους να πάρουν θέση για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων από την εφαρμογή της ιδιωτικής διαδικασίας πλειστηριασμών, όπως είναι η κατοχύρωση της δημοσιότητας, της διαφάνειας, του δημόσιου ελέγχου και της δυνατότητας προσφυγής από τον πληττόμενο.
Στο πιο πάνω πλαίσιο, ο ΣΥ.Σ.Α. παρακολούθησε την ανοιχτή συνέλευση που είχε καλέσει η «Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί – Stop» στις 9/2, όπου και παρουσίασε τις προτάσεις του, συμφωνώντας ότι παρά τη διαφορετικότητα σε προσεγγίσεις του ζητήματος το κίνημα χρειάζεται να απαντήσει συντονισμένα τόσο στην προσπάθεια αρπαγής της λαϊκής κατοικίας – περιουσίας όσο και στις πολιτικές που φτωχοποιούν χωρίς τέλος τον εργαζόμενο λαό και υποθηκεύουν τη ζωή των σημερινών και μελλοντικών γενιών σε ένα διαρκές χρέος.
Στις 10/2 ο ΣΥ.Σ.Α. συμμετείχε στη συνέλευση αγώνα που είχε καλέσει η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό, τονίζοντας την ανάγκη το οργανωμένο εργατικό κίνημα να ιεραρχήσει στις προτεραιότητές του και στην πράξη το πρόβλημα των χρεών που φορτώνονται οι εργαζόμενοι και να υπερασπίσει το ίδιο τον κάθε εργαζόμενο που κινδυνεύει ή υφίσταται κατασχέσεις και πλειστηριασμό. Για να γίνει ευρύτερο το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, να δεθεί με τους αγώνες για τους συνολικότερους στόχους του εργατικού κινήματος στη συγκυρία και την περίοδο, να γίνει πιο αποτελεσματικό στη διεκδίκηση των αιτημάτων του αλλά και στην αντίκρουση της επίθεσης που θα ενταθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις για την απάντηση του λαϊκού κινήματος, που χρειάζεται να δοθεί άμεσα στο περίφημο «κλείσιμο της αξιολόγησης» και τα νέα δεινά που συνεπάγεται. Συμφωνήθηκε να οργανωθεί συλλαλητήριο την Πέμπτη 2 Μάρτη, όπου καλούνται να συμμετέχουν αγωνιστικά σωματεία, κινήσεις ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, συλλογικότητες αγώνα για τα λαϊκά προβλήματα.
Προτείνεται προς τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Σ.Υ.Σ.Α, πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια σε κτασχέσεις – πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας – γης – κοινωνικών αγαθών, ενάντια στα παλιά και νέα χαράτσια των διοδίων, εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών, κα, να πάρουν αποφάσεις και να απευθυνθούν πλατιά στο χώρο τους για μαζική συμμετοχή. Τα αιτήματά μας για όλα τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων στη στέγη το νερό – το ρεύμα, την προστασία της λαϊκής κατοικίας – περιουσίας από πλειστηριασμούς τραπεζών και κράτους ειδικά τους σχεδιαζόμενους ηλεκτρονικούς, τη διαγραφή των χρεών των φτωχοποιημένων νοικοκυριών, τη δωρεάν μετακίνηση με τις συγκοινωνίες για άνεργους και φτωχούς, να διεκδικηθούν μέσα από την συμμετοχή των συλλογικοτήτων με διακριτό τρόπο και σημείο συγκέντρωσης που θα συναποφασίσουμε..
Β) Η εφαρμογή του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου» είναι κάτι πιο σοβαρό από την προσέγγιση που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Το κίνημα, από το 2011, έχει θέσεις και αιτήματα  για το ζήτημα των μετακινήσεων με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και την κοστολόγησή τους, που δεν έχουν ικανοποιηθεί. Με αυτήν την έννοια εκτιμάται ότι η εφαρμογή του «ηλεκτρονικού εισιτήριου», χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα δωρεάν μετακίνησης για τους άνεργους και τους φτωχούς, μείωση της τιμής των εισιτηρίων για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους που έχουν δει τις απολαβές τους να γκρεμίζονται στα τάρταρα, για τη μαθητική και φοιτητική νεολαία, θα έχει νέες επιπτώσεις στην ήδη πολύ δύσκολη ζωή τους. Η ταυτόχρονη δημοσίευση σε ολόκληρο πρωτοσέλιδο από το «ΕΘΝΟΣ», με το γνωστό «πόνο» του για το δημόσιο συμφέρον και τον τρόπο του για δημιουργία «κοινωνικού αυτοματισμού», αλλά και από την «Εφ. Συν.», αποδεικνύουν ότι το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» είναι συνδεδεμένο με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων: από την εταιρεία που εγκαθιστά το πανάκριβο σύστημα και θα πληρωθεί με εκχώρηση εσόδων από τα εισιτήρια μέχρι τα συμφέροντα που καραδοκούν να αρπάξουν τα ΜΜΜ, όπως ζητάει ο ΣΕΒ, καθόλου τυχαία, σε τελευταίο μανιφέστο του. Το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» συνοδεύεται, όπως κάθε μέτρο της σκληρής αντιλαϊκής περιόδου, με μέτρα έντασης της αστυνόμευσης και της καταστολής μέσω της δημιουργίας ενός ακόμη σώματος «φυλάκων».
Οι συλλογικότητες στις γειτονιές αναδεικνύουμε το ζήτημα του κοινωνικού δικαιώματος σε δημόσιες, φθηνές και ποιοτικές συγκοινωνίες. Στηρίζουμε δράσεις συντονισμού με κινήσεις ανέργων, φοιτητικούς συλλόγους, ενώσεις συνταξιούχων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων.
Η έκφραση της αγωνιστικής αλληλεγγύης μας με τους διωκόμενους συναγωνιστές/συναγωνίστρια για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2011 ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων αποκτά και μια ξεχωριστή σημασία, στη συγκεκριμένη στιγμή.  Καλούμε όλες τις συλλογικότητες να προχωρήσουμε σε ψηφίσματα και να παραστούμε στα δικαστήρια στις 9 Μάρτη.

Αθήνα, 12/2/2017