slider

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό


ΕΡΧΕΤΑΙ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΦΤΗΣ ΠΑΝΤΟΥ
ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΠΙΤΙΑ, ΧΩΡΑΦΙΑ, ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ
ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ “ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ” ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ,
ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΤΗΣ ΕΕ, ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Την Παρασκευή 10/2 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη σωματείων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα νέα βάρβαρα μέτρα, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και το αγωνιστικό σχέδιο απάντησης από τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό.
Το περίφημο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συμφωνία και ανοχή του ΣΕΒ-της Ένωσης εφοπλιστών και των κομμάτων που προώθησαν την αντιαλαϊκή επίθεση και τα μνημόνια το προηγούμενο διάστημα,  επιφυλάσσει νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τη νεολαία.  Ένα Μνημόνιο διαρκείας με την επιβολή της μόνιμης «δικτατορίας του πλεονάσματος» (3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 7δις μέτρων κάθε χρόνο). Γι αυτό το «αιματηρό» πλεόνασμα απαιτείται:
 Δημοσιονομικός κόφτης παντού, νέα μείωση –στην ουσία κατάργηση -  του αφορολόγητου, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κόψιμο της προσωπικής διαφοράς, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα, κατεδάφιση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απέμειναν, επέκταση της ελαστικής εργασίας και με νέες ακόμα πιο εκμεταλλευτικές μορφές όπως η μαθητεία, απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των ΣΣΕ, περικοπές και αλλαγή του χαρακτήρα του επιδόματος ανεργίας, προετοιμασία χιλιάδων απολύσεων συμβασιούχων, επέκταση της εξαθλίωσης και της φτώχειας, νέες ιδιωτικοποιήσεις (ΑΔΜΗΕ κλπ). Επίθεση στα δικαιώματα στην Παιδεία και την Υγεία με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ.
Υποχρεωτικό πέρασμα όλων … από την ανεργία, με το σύστημα του rotation, με υποχρεωτική δηλ. εναλλαγή και μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε πολλούς. Κανείς μόνιμος, όλοι προσωρινοί είναι το σύγχρονο δόγμα του κεφαλαίου και της ΕΕ. Εξοντώνουν τα «μπλοκάκια» αυξάνοντας τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας  με την ένταση των πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής τους.
Ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των μικροεπαγγελματιών με την υπέρογκη φορολογία των μικρομάγαζων που οδηγούνται σε κλείσιμο την ώρα που οι μεγαλοεργοδότες απαλλάσσονται.
Αφανισμός των κοινωνικών αγαθών με τις ιδιωτικοποιήσεις  σε συγκοινωνίες – τρένα, ρεύμα, νερό, παραλίες φιλέτα, δημόσια κτήρια κλπ. 

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ.
Η φάκα των Μνημονίων δεν έχει έξοδο. Η “ανάπτυξη” και η “ανταγωνιστικότητά” τους προϋποθέτει την ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτωχοποίηση του λαού και της νεολαίας.

ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ
ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ – ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ούτε μπορεί, ούτε θέλει να απαντήσει σε αυτή την επίθεση. Η συνάντηση του Παναγόπουλου με το ΔΝΤ στην Αμερική πριν από λίγες μέρες δείχνει την κατάντια της ΓΣΕΕ του ΝΑΙ, το πόσο εχθρικά στέκεται στα συμφέροντα των εργαζόμενων. Η ΑΔΕΔΥ αρνείται να οργανώσει τον αγώνα και παραμένει θεατής δίνοντας ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε ένα αγωνιστικό συντονισμό που θα προβάλει ξανά στο κέντρο της διεκδίκησης τους στόχους που εκφράζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων:
·                    Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε δούλοι του εργασιακού μεσαίωνα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους, τους εργολαβικούς εργαζόμενους, του εργαζόμενους με κοινωφελή προγράμματα. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στο δημόσιο για να λειτουργεί σε όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των επιχειρήσεων.
·                    Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Να καταργηθούν τα 5μηνα - 8μηνα και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.
·                    Κάτω ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να επιστραφούν τα κλεμμένα των ταμείων. Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Δεν πληρώνουμε τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές – να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος.
·                     Κάτω τα χέρια από το αφορολόγητο. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους.  Τέρμα η φοροληστεία στους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, επαγγελματίες.
·                    Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού.
·                    Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με άμεση επαναφορά στα επίπεδα πριν από τα Μνημόνια. Να πληρώσει το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Κάτω τα χέρια από την προσωπική διαφορά και τις νέες μειώσεις που σχεδιάζουν.
·                    Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας. Όχι επίδομα στην εργοδοσία, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις τώρα. Όχι στα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων (8-μηνα, κοινωφελής εργασία, κλπ)
·                    Κανένας «υποκατώτατος» μισθός. Να σταματήσει το αίσχος και ο ρατσισμός ενάντια στους νέους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όχι στα κάθε λογής προγράμματα προσφοράς «τζάμπα» εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία (μαθητείες, πρακτικές, «εργασιακής εμπειρίας»)
·                    Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία και περιουσία - Μπλόκο και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις. Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των εργαζομένων και του λαού. Όχι στη φορολεηλασία, στις κατασχέσεις και την ολοένα αυξανόμενη έμμεση μείωση των μισθών μας από τους αντιλαϊκούς φόρους.
·                    Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ενέργειας, της συγκοινωνίας, του περιβάλλοντος κλπ. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι δικαίωμα και όχι εμπορεύματα.
·                    Μέτρα προστασίας των ανέργων. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις. Όχι “ποινολόγιο ανέργων” και στη διαγραφή τους από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Διαγραφή των χρεών τους. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.

Να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η 2η αξιολόγηση και τα νέα μέτρα- λαιμητόμος για το λαό. Δεν πληρώνουμε το Χρέος. Σύγκρουση και έξοδο από τη φυλακή των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, των Μνημονίων, της ΕΕ και του ευρώ. Ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.

Τα αγωνιστικά και ταξικά σωματεία, οι επιτροπές αγώνα αυτοαπασχολούμενων και κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και συλλογικότητα  επιδιώκουμε στο συντονισμό και τη συνάντηση και με τους αγρότες. Θέλουμε να οργανώσουμε την λαϊκή αντεπίθεση από τα κάτω. Στην κατεύθυνση αυτή :

·                    Συμμετέχουμε με αγωνιστικό μπλοκ και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των αγροτών την Τρίτη  14/2, 13.00 στην Πλατεία Βάθη
·                    Κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια στις 16/2 στον ΟΑΕΔ

·                    Οργανώνουμε και καλούμε κάθε αγωνιστικό σωματείο και συλλογικότητα σε παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 2/3 στις 6μμ στα Προπύλαια, ενάντια στη 2η αξιολόγηση και τα νέα μέτρα

·                   Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργασιακούς χώρους στους συμβασιούχους και ελαστικά εργαζόμενους και προετοιμάζουμε μέρα αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία – καμιά απόλυση συμβασιούχου – μόνιμη δουλειά για όλους με συντονισμό των ελαστικά εργαζομένων.
·                   Συμμετέχουμε στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία κάθε Τετάρτη 3.30μμ
·                   Θέτουμε την ανάγκη, απευθυνόμαστε και καλούμε κάθε σωματείο και συλλογικότητα να οργανώσουμε 24ωρη Γενική Απεργία μέχρι τα μέσα Μάρτη με το βασικό στόχο να μην περάσει η 2η αξιολόγηση και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
·                   Συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό – αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 18/3 στις 3μμ στην Ομόνοια.

Για την καλύτερη οργάνωση των παραπάνω και τη λειτουργία της πρωτοβουλίας συγκροτούμε Γραμματεία της Πρωτοβουλίας με ένα εκπρόσωπο από κάθε σωματείο που συμμετέχει με απόφαση. Η γραμματεία και οι συνεδριάσεις της ανακοινώνονται και είναι ανοιχτές να συμμετέχει κάθε εργαζόμενος/η και άνεργος/η.

Νέα συνέλευση στις 10 Μάρτη

Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό