slider

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Σύλλογοι Αρχαιολόγων και Αρχιτεκτόνων: Όχι MALL στην Ακαδημία Πλάτωνος!

Ανακοινώσεις για την Ακαδημία Πλάτωνος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765,
E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

Αθήνα, 4/7/2017 - Αρ. Πρωτ. :388
Προς: 1. Την Υπουργό ΥΠΠΟΑ, 2. Τη Γεν. Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Α. Δρα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και 3. Τα μέλη του ΣΕΑ, κ. Λ. Κονιόρδου

Για την ανέγερση εμπορικού πολυχώρου (Mall) στην Ακαδημία Πλάτωνος

Η Ακαδημία Πλάτωνος, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα μια ανάσα ελεύθερου χώρου του κέντρου της Αθήνας, λειτουργώντας ως πολιτιστικό πάρκο μαζί με τη λειτουργία και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στη θέση αυτή, μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της Πολιτείας στην περιοχή, με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών) που προσβλέπουν στην αναβάθμισή της, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε το σχέδιο της εταιρείας Artume Α.Ε., ευρωπαϊκό βραχίονα της Blackrock, ανέγερσης εμπορικού πολυχώρου μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, σε έκταση 19,7 στρεμμάτων, μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Αντιγόνης, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η σχετική απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Όπως αναφέρεται, "η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και της Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)".

Η πορεία του θέματος δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες, καθώς διαφαίνεται πως, σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ερήμην όχι μόνο των κατοίκων και των φορέων που έχουν εκφράσει διαφωνίες με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. Ο Σ.Ε.Α. εκφράζει την δυσαρέσκεια αλλά και την αντίθεσή του για την εξέλιξη αυτή.

* * *

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ 


Α.Π. 62666

Αθήνα 17 Ιουλίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ: ΟΧΙ Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Στις 9 Μαΐου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής Artume – BlackRock στον χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος – Περιστερίου, με εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Η κυβέρνηση μετά το Ελληνικό και το Γουδή, παραδίδει στους επενδυτές και την Ακαδημία Πλάτωνος.

Πετώντας στα σκουπίδια τις προτάσεις κατοίκων, καταστηματαρχών και συλλογικών φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Κολωνού, των Σεπολίων, του Περιστερίου και άλλων περιοχών, και αγνοώντας τους πολύχρονους αγώνες τους, υιοθετεί μέχρι κεραίας τα επιχειρήματα της πολυεθνικής και αναγγέλλει πως θα υπογράψει «μνημόνιο συνεργασίας» μαζί της στο όνομα της «οικονομικής ανάπτυξης» και της «ανάδειξης» του αρχαιολογικού χώρου. Όπως είχε κάνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με αντάλλαγμα αντισταθμιστικά – φιλοδώρημα.

Εμείς όλοι επιμένουμε, ΟΧΙ στην κατασκευή του Mall που σημαίνει:
  • Εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού, με την «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens) και τη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε αυλή του Mall.
  • Καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων. Ερήμωση στο Μπουρνάζι, κτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και τους άλλους γειτονικούς δήμους, όπως ακριβώς συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι.
  • Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κόμβο. Επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους.
  • Αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια. Νέα υποβάθμιση που θα φέρει η προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας.
Εμείς όλοι διεκδικούμε:
  • Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοικτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
  • Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει
  • διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall, όπως το θέλουν τα «αντισταθμιστικά οφέλη».
  • Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
  • Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις – φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
  • Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.
Βρυσακίου 15 & Κλάδου, 105 55 Αθήνα, τηλ.: 210 3215146 - 210 3215147, fax: 210 3215147, www.sadas-pea.gr, e-mail: info@sadas-pea.gr