slider

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Κάλεσμα σε αγωνιστική συγκέντρωση-πολιτικό μνημόσυνο για τον Βασίλη Μάγγο


Πέμπτη 30/07 στις 19:00 στα δικαστήρια του Βόλου

Την Κυριακή 14 Ιούνη, ο Βασίλης Μάγγος δέχεται στοχευμένη επίθεση από δυνάμεις της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της μεγάλης διαδήλωσης της 13ης Ιουνίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ – Lafarge. Η εγκληματική δράση των δυνάμεων καταστολής συνεχίζεται κατά τη μεταφορά του στο όχημα της ασφάλειας και εντός της αστυνομικής διεύθυνσης Μαγνησίας, όπου ο ανελέητος ξυλοδαρμός συνεχίστηκε με βασανιστήρια. Ένα μήνα μετά, το βράδυ της 13ης Ιουλίου ο Βασίλης είναι νεκρός.

Την επόμενη κιόλας μέρα, η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού ΠΡΟΠΟ, σπεύδει να προκαταλάβει την ιατροδικαστική έρευνα και να αθωώσει τους βασανιστές του Βασίλη, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις κυβερνητικές ευθύνες. Έπρεπε να υπάρξει η γενικευμένη κατακραυγή, για να δηλώσουν οι κυβερνητικοί φορείς ότι ο Βασίλης υπέστη αστυνομική βία η οποία «ερευνάται»... Το αμέσως επόμενο διάστημα στο φως της δημοσιότητας έρχονται απόψεις ψυχιάτρων – εκπαιδευτών αστυνομικών που αναφέρονται στο μετατραυματικό στρες των αστυνομικών και όχι των διαδηλωτών.

Επικαλούνται πλήρως αντιεπιστημονικά στοιχεία, ενταγμένα απόλυτα σε ένα σχέδιο άσκησης βιοπολιτικής, ισχυριζόμενοι πως οι “αντικοινωνικοί” είναι κατά 50% εγκληματίες! Μήπως και οι αντίπαλοι των πολυεθνικών και του καπιταλισμού είναι επίσης αντικοινωνικοί και κατά συνέπεια κατά 50% εγκληματίες ώστε να δικαιολογείται η αστυνομική βία; 

Ο βασανισμός και ο θάνατος του συντρόφου μας Βασίλη αποτελούν τη μέχρι στιγμής κορύφωση ενός οργανωμένου κατασταλτικού σχεδίου που στοχεύει στη δημιουργία μιας «νεκρής κοινωνικής ζώνης» για την προώθηση των πλέον καταστροφικών επενδυτικών σχεδιασμών στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα. Το χτύπημα που οργανώθηκε απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό της πόλης του Βόλου στις 13 και 14 Ιουνίου ζητούσε αίμα διαδηλωτών και ως εκ τούτου ήταν μια απόπειρά ανθρωποκτονίας. Μιας ανθρωποκτονίας που αργά και σταθερά επιτελείται μέσω της καύσης σκουπιδιών και αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ταξικής εκμεταλλευτικής πολιτικής κυβερνήσεων, τοπικών παραγόντων και εργοδοσίας, που εξοντώνει με φτώχεια, μαζική ανεργία, εξαθλίωση.


Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τον πρόωρο χαμό του Βασίλη. Είναι ένοχοι για τους θανάτους μιας σειράς καταπιεσμένων, μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, ανθρώπων που η κοινωνική ελίτ θεωρεί «περιθώριο», «αντικοινωνικών» όπως τους ονομάζουν οι ψυχίατροι της αστυνομίας καθώς δεν εντάσσονται στο κάδρο των σχεδιασμών τους. Ο Βασίλης είναι ο πρώτος νεκρός μιας νέας εποχής οικονομικής ύφεσης, του πολυποίκιλου κοινωνικού πολέμου, ενός εμφυλίου χαμηλής έντασης, που στο όνομα της αναστήλωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας έχει προκαταβολικά προγράψει με διάφορους τρόπους και μεθόδους τις ζωές της κοινωνικής πλειοψηφίας, ως τις «παράπλευρες απώλειες» μίας «ανάπτυξης» περιτριγυρισμένης από καταστροφή και βαμμένης με αίμα.

Στο Βόλο–Μονακό, κανένας από τους θεσμικούς παράγοντες δεν διαμαρτυρήθηκε για τη βίαιη καταστολή που οδήγησε στην απώλεια ενός νέου αγωνιστή. Αντίθετα οι επιστημονικοί φορείς μίλησαν για τη ρύπανση λίγες μέρες μετά το αστυνομικό πογκρόμ. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου “ανακάλυψε” την αστυνομική βία στην ΑΓΕΤ και το ξυλοδαρμό του Βασίλη μόνο μετά το θάνατό του και το σάλο που ξέσπασε. Την ίδια στιγμή η ΑΓΕΤ –Lafarge επιχειρεί να εξωραΐσει το διαρκή θάνατο που σπέρνει στην πόλη με «περιβαλλοντικά προγράμματα διαβροχής των στερεών καυσίμων της». Ο δήμιος σαρκάζει τα θύματά του…

Οι αστυνομικές αρχές της πόλης έχουν αναπτύξει μια συστηματική έρευνα, κυρίως εναντίον της νεολαίας, για να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν. Ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση πρωτοστάτησε ο Βασίλης! Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να σπάσει ο τρόμος και να νικήσουν τα όνειρά των νέων ανθρώπων, των ανθρώπων που ονειρεύονται πέρα από τα εικονικά είδωλά της οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

Τα δολοφονικά χτυπήματα του κράτους και των μηχανισμών του δε σκοπεύουμε να τα αφήσουμε αναπάντητα. Πολύ περισσότερο δε σκοπεύουμε να αφήσουμε το μετερίζι των αγώνων στους οποίους στρατευτήκαμε. 

Την Πέμπτη 30/ 07 ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες της πόλης, καλεί σε αγωνιστική συγκέντρωση – πολιτικό μνημόσυνο έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, στον τόπο που χτυπήθηκε βάναυσα και δολοφονικά ο Βασίλης. Καλούμε τους συναγωνιστές μας σε όλη τη χώρα να προβούν σε πολύμορφες εκδηλώσεις την ίδια μέρα σε κάθε πόλη που χτυπάει η καρδία του αγώνα για τη γη και την ελευθερία. Ο Βασίλης είναι νεκρός του κράτους και των μηχανισμών του και αυτό δε θα μας κάνουν να το ξεχάσουμε με κανέναν τρόπο.

Βασίλειος Μάγγος ΠΑΡΩΝ

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου