slider

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - 17/10/20, ΩΡΑ 11 Π.Μ., ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ - “ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ”

 
ΣΤΙΣ 17/10/20 ΩΡΑ 11 Π.Μ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΦΥΛΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, ΣΤΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟ, ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ “ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ”

Η ζωή μας βρίσκεται σε διπλό κίνδυνο στην Δυτική Αττική από την μία έχουμε την πανδημία και από την άλλη τη μόνιμη περιβαλλοντική μόλυνση από τη χωματερή στη Φυλή. Όλοι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής λάβαμε ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ το μήνυμα της πολιτικής προστασίας: «κλείστε πόρτες και παράθυρα, μεγάλος κίνδυνος από πυρκαγιά στη χωματερή Φυλής». Τους διέφυγε βέβαια να μας πουν ότι την ίδια ώρα καιγόταν για πολλοστή φορά και το εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» στον Ασπρόπυργο.

Όσο για τα ΜΜΕ, έθαψαν το θέμα στα ψιλά γράμματα, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών με την ανοχή των δημοτικών αρχών όλων των δήμων της Δυτικής Αττικής. Εμείς οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας ανησυχήσαμε, όχι μόνον γιατί μας αναστάτωσε το μήνυμα της πολιτικής προστασίας αλλά γιατί χρόνια τώρα πνιγόμαστε από την μόλυνση και την βρώμα, από την επιβάρυνση στην υγεία μας και στο περιβάλλον των περιοχών μας και αναγκαζόμαστε να κλείνουμε πολύ συχνά τις πόρτες και τα παράθυρά μας για να τα αποφύγουμε.

Χωρίς βέβαια να έχουμε τρόπο να αποφύγουμε επί της ουσίας την μόλυνση και τις βλάβες που προκαλούν οι μεγάλες ποσότητες των διοξινών, των ουρανίων και των βαρέων μετάλλων που εκλύονται από τη χωματερή, από την καύση των νοσοκομειακών αποβλήτων όλης της Ελλάδας και τελευταία από τα εργοστάσια ανακύκλωσης στα οποία καίγονται πλαστικά, μπαταρίες και άλλα πολύ επικίνδυνα υλικά. Ο κατάλογος των επικίνδυνων για την υγεία, εγκαταστάσεων στην Φυλή δεν έχει τελειωμό.

Σύμφωνα με τον Νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων ,αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και για τις επόμενες γενιές, αφού με τον νέο σχεδιασμό η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν αποφασίσει ότι η Φυλή θα είναι το κέντρο της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Και μάλιστα την επεκτείνουν και προσθέτουν μια ακόμα καταστροφική μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων: την καύση, που όχι μόνον καταστρέφει κάθε υλικό που θα μπορούσε να ανακυκλωθεί και να ανακτηθεί ώστε να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι αλλά ενοχοποιείται επειδή η ρύπανση του περιβάλλοντος και η επιβάρυνση της υγείας δεν είναι μόνον άμεση αλλά πιο βαθιά και επικίνδυνη από τη στιγμή που τα ουράνια και οι διοξίνες που μπορεί να παραχθούν κατά την καύση των σκουπιδιών, μπορούν να επιδράσουν και στο DΝΑ του ανθρώπου και κάθε ζώντος οργανισμού, προκαλώντας καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. Επίσης σε περίπτωση ατυχήματος, η καταστροφή θα είναι χωρίς επιστροφή. Ένα δείγμα του τι σημαίνει αυτό το πήραμε στις 15 Αυγούστου με την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε με την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση.

Σε περιοχές όπου οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν ως καύσιμο σκουπίδια, παρατηρείται μεγαλύτερη θνησιμότητα. Αυξάνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με αποτέλεσμα την επιδείνωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Το υψηλό κόστος της διαδικασίας θα μετακυλήσει στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών, σε σύμπλευση με την κατεύθυνση της Ε.Ε. ότι «ο ρυπαίνω πληρώνει» (εκτός φυσικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές «επενδύουν») και ταυτόχρονα για να αποσβέσουν την επένδυση και να βγάλουν κέρδη, θα μας καταστήσουν δέσμιους αυτής της διαχείρισης, ενώ η ανακύκλωση κι η επαναχρησιμοποίηση θα πηγαίνουν περίπατο, ακόμη και στα λόγια.

Μέχρι τώρα η διαχείριση των απορριμμάτων κατά 85% είναι στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και οι κάθε φορά επιλογές των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά του και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Στο λαό απομένει η επιβάρυνση των δημοτικών τελών και των τελών ανακύκλωσης, ταφής κ.α. που μέσω του συστήματος χρηματοδότησης καταλήγουν στις τσέπες των εργολάβων και των ιδιωτών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κερδοφόρο τελικά τομέα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Όμως οι μεγάλες κουβέντες περί ανακύκλωσης είναι ένα μεγάλο ψέμα που έχει κοντά ποδάρια και αυτό αποδείχνεται με τραγικό τρόπο για την υγεία του λαού με τις δεκάδες «τυχαίες» πυρκαγιές στα εργοστάσια ανακύκλωσης, όπου το κράτος έχει αναθέσει όλη τη διαχείριση στις ιδιωτικές εταιρείες (φαντάσματα),που μάλιστα τις ονομάζει «Εθνικά Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων», που λειτουργούν ασύδοτα, που πολλές φορές και με όρους μαφίας, εισπράττοντας τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις, φθάνοντας στο σημείο όταν τα υλικά δεν έχουν κέρδος μεταπώλησης να θάβονται ανεξέλεγκτα ή να καίγονται ρυπαίνοντας το περιβάλλον.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες που βγήκαν πρόσφατα στην επιφάνεια έδειξαν με ακόμα πιο τραγικό τρόπο πως η καταστροφή στην Δυτική Αττική έχει χτυπήσει κόκκινο και η ζωή μας είναι σε κίνδυνο!

Σε μία περίοδο που η δημόσια υγεία δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά σαν αποτέλεσμα της κακοποίησης της φύσης και της εμπορευματοποίησης κάθε κομματιού της, μέχρι πλήρους καταστροφής, στο όνομα των κερδών, είναι ανάγκη και υποχρέωσή μας να αντιδράσουμε. Να οργανώσουμε την αντίδρασή μας στα σχέδια που ετοιμάζουν, για εμάς αλλά χωρίς εμάς, να τα ανατρέψουμε για να έχουμε ζωή στην Δυτική Αθήνα.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ-ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής