slider

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα: Κάλεσμα σε πεζοπορία αγώνα και ενημέρωσης στον Υμηττό, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα απευθύνει κάλεσμα στις συλλογικότητες, τους φορείς και τους κατοίκους του Βύρωνα αλλά και των υπολοίπων περιοχών της Αττικής, σε πεζοπορία αγώνα και ενημέρωσης στον Υμηττό, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου και ώρα 9:30 π.μ. στον Κουταλά (Λεωφόρος Κατεχάκη/Σακέτα).

Αυτό που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερη ένταση και φρενίτιδα, είναι η αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βουνά και νησιά που πολλές φορές γίνεται με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, λεηλατώντας την φύση, αψηφώντας τις τοπικές κοινωνίες και οδηγώντας σε σταδιακή συρρίκνωση των οικοσυστημάτων και δραστική μείωση της βιοποικιλότητας. Μια αχαλίνωτη πορεία έντασης της κερδοσκοπίας εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα της …σωτηρίας (!!!) του πλανήτη, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «πράσινης ανάπτυξης», όταν έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει εταιρείες και κυβερνήσεις, είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το μόνο που βλέπουμε να συμβαίνει όλο και περισσότερο, είναι η μετατροπή της ενέργειας από δημόσιο κοινό αγαθό που θα έπρεπε να είναι, σε εμπόρευμα.

Επιπλέον, όσον αφορά τον Υμηττό, η ψήφιση του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη αλλά και μια σειρά νόμων και ρυθμίσεων που έχουν περάσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, έχουν δώσει ώθηση στα επιχειρηματικά -ιδιωτικά και εκκλησιαστικά- συμφέροντα όπως και τα τοπικά/δημοτικά με τις επονομαζόμενες «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» τύπου ΣΜΑ. Η μείωση της Α’ ζώνης (απόλυτης προστασίας) σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό του βουνού σε 8 ζώνες, όπως σχεδιάζεται στο νέο Π.Δ. «προστασίας» του Υμηττού, γίνεται για να μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και χρήση ένα σημαντικό τμήμα του βουνού καθώς επιτρέπει για παράδειγμα, «γεωργικές χρήσεις» σε περιοχές που σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, ανήκαν στη ζώνη απόλυτης προστασίας.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, πρόσφατα διαβάσαμε για την επαναφορά μιας παλιάς πρότασης από την ΕΛΕΤΑΕΝ για την εγκατάσταση τριών αιολικών «πάρκων» για «επιδεικτικούς σκοπούς» στους τρεις βασικούς ορεινούς όγκους της Αττικής (Υμηττό, Πεντέλη, Πάρνηθα) για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους: Έχουν ως σκοπό όπως λένε οι ίδιοι, την διεύρυνση της αποδοχής για εγκατάσταση των αιολικών «πάρκων» από το ευρύ κοινό. Μόνο ως πρόκληση ή κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η πρόταση αυτή στον ήδη επιβαρυμένο και πληγωμένο Υμηττό, μια πρόταση που θα οδηγήσει στην ακόμα περαιτέρω αποψίλωση, τσιμεντοποίηση, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του και υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος με σοβαρές συνέπειες στην πανίδα και χλωρίδα του.

Το σημερινό μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και αέναης ανάπτυξης με την ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, της συνεχούς συσσώρευσης και μεγέθυνσης, οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας. Κατεπείγουσα είναι η ανάγκη για έναν σε βάθος και ριζικό κοινωνικό μετασχηματισμό! Είναι η μόνη προοπτική για την σωτηρία του πλανήτη και για μια πιο ανθρώπινη ζωή. Μέχρι τότε, κάθε αγώνας που γίνεται, κάθε μάχη που κερδίζεται όσο μικρή κι αν είναι, έχει τεράστια αξία και σημασία. Καλούμε λοιπόν όλους και όλες στον Βύρωνα την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, σε πεζοπορία ως την κορυφή του Υμηττού! Για τον Υμηττό και για όλα τα βουνά της χώρας μας, που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

ΥΓ.: Για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλη την διαδρομή, θα υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί με επιστροφή 
Η συνέλευση του ΚΠΚΒ