slider

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Στην πανδημία παλεύουμε μαζί, για να νικήσει η ζωή! Lockdown στις κυρίαρχες πολιτικές, να αναπνεύσουμε στις Γειτονιές μας

Κείμενο συλλογικοτήτων Αθήνας | Συνελεύσεις κατοίκων και πρωτοβουλίες γειτονιών, δομές αλληλεγγύης, κοινωνικά κέντρα και εργατικές λέσχες συναντηθήκαμε τους τελευταίους μήνες και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συντονισμό των δράσεων που θα αναπτύξουμε στις γειτονιές μας, αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την υγεία, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση για τη λαϊκή πλειοψηφία της κοινωνίας. 
Είμαστε δραστήριοι και δραστήριες εδώ και καιρό, πολλά χρόνια οι περισσότεροι και περισσότερες, από τον καιρό της έξαρσης της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που χειροτέρεψαν τις ζωές μας. Μέσα από την συλλογική μας δράση έχουμε βρεί τον δρόμο να βοηθάμε ο ένας στον άλλον, να παλεύουμε και να διεκδικούμε, να δημιουργούμε κοινότητες αλληλεγγύης και συλλογικής δημιουργίας στις γειτονιές μας. Αλληλέγγυα μαθήματα, συλλογικές κουζίνες, διαμοιρασμός τροφίμων και ρούχων, εργατικοί αγώνες, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις, πολιτιστικές δράσεις ήταν μερικά μόνο από τα πράγματα που κάναμε και κάνουμε συλλογικά. Και στη πρώτη φάση της πανδημίας, στο πρώτο lockdown κάναμε ότι μπορούσαμε για να σταθεί η κοινωνία όρθια. 
 
Τώρα η πανδημία είναι και πάλι σε επικίνδυνη έξαρση απειλώντας την δημόσια υγεία ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά επιτυχημένη. Εννιά μήνες μετά, ομολογούν με κυνισμό και πολιτικό θράσος ότι το νέο lockdown εφαρμόζεται για “να μη καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, που δεν θωράκισαν, όπως διατυμπάνιζαν ότι θα έκαναν την περασμένη Άνοιξη. Τα χρήματα, που υπάρχουν, προορίζονται για άλλες προτεραιότητες όπως στρατιωτικούς εξοπλισμούς, εξαγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενίσχυση του αστυνομικού κράτους, εξυπηρετήσεις σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. 

Οι κυβερνώντες, απόλυτα πιστοί στην εφαρμογή της βαθειά αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής τους, ακόμη και τώρα που είμαστε στο και πέντε, δεν δίνουν επείγουσα προτεραιότητα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στις συγκοινωνίες και τα σχολεία, στην επιβολή μέτρων για την υγεία σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπου αρνούνται να κάνουν ακόμη και test με διαπιστωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους, πόσο μάλλον να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Αυτό που έσπευσαν να κάνουν είναι να προωθήσουν το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τον νέο πτωχευτικό κώδικα που δημιουργεί μια τρομακτική παγίδα χρέους και καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικία και, τώρα, το νέο νομοσχέδιο που ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις ήδη ξεχειλωμένες εργασιακές σχέσεις με κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες (10ωρα) και δουλειά την Κυριακή, αλλά επιχειρεί και την αντιδραστική ανατροπή στις κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι συγκοινωνίες θα παραμείνουν στην ίδια υποβαθμισμένη κατάσταση και μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Στις αρχές Γενάρη, αφού έχει ανοίξει η αγορά με όσες επιχειρήσεις - κυρίως μεγάλες - λειτουργήσουν, θα μας εξαγγείλουν, κατά πάσα πιθανότητα, ότι πάλι θα έχουμε lockdown, χωρίς όμως να έχουν κάνει τίποτα με τον πολύτιμο χρόνο, που με δικές μας θυσίες εξασφαλίζεται. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς ότι ο καθένας και η καθεμιά μας έχει την “ατομική ευθύνη” να σωθεί, ενώ η ίδια το μόνο που κάνει είναι να εντείνει τα μέτρα παρακολούθησης και καταστολής με ιδιαίτερη στοχοποίηση της νεολαίας, μοιράζοντας με χαρακτηριστική καθυστέρηση κάποια ψίχουλα επιβίωσης, τη στιγμή που η φτώχεια και η ανεργία εκτοξεύονται. Όλο αυτό το ζούμε και το διαπιστώνουμε όλο πιο ξεκάθαρα και μας εξοργίζει. Θέλουν να πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα και παράλληλα να συνηθίσουμε σε έναν τρόπο ζωής “δουλειά – σχολείο - σπίτι” χωρίς ελεύθερο χώρο, κοινωνική συναναστροφή, διαδήλωση και διεκδίκηση, αναψυχή και πολιτισμό.

Σαν συλλογικότητες και πρωτοβουλίες γειτονιών, δομές αλληλεγγύης, εργατικές λέσχες, ιδιαίτερα στο διάστημα της πρώτης καραντίνας, ορθώσαμε έναν πολιτικό και διεκδικητικό λόγο και δραστηριοποιηθήκαμε στην αλληλεγγύη, τη στήριξη των πιο αδύναμων, την υπεράσπιση εργατικών δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την υπεράσπιση του δικαιώματος στους ανοιχτούς, ελεύθερους δημόσιους χώρους. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός κινήματος ανυπακοής και ανατροπής από τα κάτω, αποτελεί ακόμα και προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση μας. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι, όπως και την περίοδο της πρώτης καραντίνας, θα παραμείνουμε ενεργοί/ές και κυρίως μάχιμοι/ες, διεκδικώντας όλα όσα μας στερούν, όλα όσα επιδιώκουν να χτυπήσουν, κυβέρνηση-δήμοι-περιφέρεια, για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση!

Δεν θα δεχτούμε να επιλέξουμε αν θα πεθάνουμε από τον covid ή την φτώχεια. Στο εκβιαστικό ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης” απαντάμε με την αλληλεγγύη και με δυναμικούς αγώνες ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου! Σκοπός μας είναι να εντείνουμε και να συντονίσουμε καλύτερα τις δράσεις αλληλεγγύης που κάνουμε. Παράλληλα, θέτουμε ένα ευρύ πλαίσιο διεκδικήσεων πάνω στο οποίο θα εργαστούμε συλλογικά το επόμενο διάστημα, ώστε να οργανώσουμε δράσεις, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων και όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ για την Υγεία:

 • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στις μονάδες. Επίταξη, χωρίς αποζημίωση, του ιδιωτικού τομέα υγείας.
 • Τήρηση των μέτρων προστασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.Να σταθούμε απέναντι σε εργοδοτικούς εκβιασμούς που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας.
 • Συνταγογράφηση του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να διενεργείται δωρεάν όποτε υπάρχει ανάγκη

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ για την Παιδεία και τις Μεταφορές:

 • 15 μαθητές ανά τάξη. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.
 • Νέα λεωφορεία και βαγόνια μετρό, άμεσοι διορισμοί οδηγών, πύκνωση των δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ να μην πληρώσουμε εμείς και αυτήν την κρίση: 

 • Κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου. Καμία έξωση, πλειστηριασμός, κατάσχεση, αποκοπή ρεύματος, νερού. Να μην πτωχεύσουν το λαό οι τράπεζες και τα funds. Στέγη για όλους- ντόπιους, πρόσφυγες, μετανάστες.
 • Απόσυρση του ακραία αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση.
 • Καταβολή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή.
 • Επίδομα σε όλους τους άνεργους χωρίς χρονικές διακρίσεις σε πρόσφατους, ημιπρόσφατους, μακροχρόνιους.
 • Αύξηση και επέκταση σε περισσότερους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 • Διασφάλιση της λειτουργίας των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Κανένα εμπόδιο με βάση τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία.
 • Όχι στις προσχηματικές και εκδικητικές απαγορεύσεις σε φυλακές και camps προσφύγων και μεταναστών. Μέτρα προστασίας, όχι καταστολής.
 • Όχι στις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα επειδή περπατάς στο δρόμο. Όχι στην αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία. Κατάργηση του νόμου για απαγόρευση των διαδηλώσεων.
 • Όχι στις εφόδους των δυνάμεων καταστολής στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου και το χώρο Ασύλου στο ΕΜΠ. 

 

Νοέμβρης 2020 

 

Αμπάριζα – Πολιτική, Πολιτιστική Λέσχη, Γλυφάδα 

Από Κοινού – Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου 

Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης 

Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά 

Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών 

Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου 

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακ. Πλάτωνος-Σεπολίων 

Λαμπηδόνα - Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα 

Μυρμήγκι - Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης 

Π - Χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης, πολιτισμού, Πατήσια 

Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο