slider

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ενημέρωση από τη συνάντηση του ΣΥ.Σ.Α., 14 Νοέμβρη 2017


Την Τρίτη 14/11 έγινε σύσκεψη του ΣΥ.Σ.Α. στην αίθουσα της ΔΟΕ


Συμμετείχαν οι συλλογικότητες: Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγώνα Βύρωνα, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου, Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας, Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, Κοινωνικό Ιατρείο Ιλίου, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη - Πολυγώνου, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος, Πρωτοβουλία Περιστέρι ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις αποκοπές ρεύματος. Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ενημέρωσε ότι δεν θα παραβρεθεί λόγω της απώλειας του πατέρα του συναγωνιστή Νίκου Κ., που του εκφράζουμε την θερμή συμπαράστασή μας. Επίσης, η Λ.Σ. Ν. Σμύρνης που συμμετείχε σε συνέλευση της πρωτοβουλίας “Λαϊκή Στέγη SOS”. Τα θέματα συζήτησης ήταν:

1. Εκτιμήσεις για την πανελλαδική κινητοποίηση και συνέλευση της 4/11

2. Προετοιμασία για τις δράσεις που αποφασίστηκαν στη συνέλευση για τις 21 – 22/11 σε όλες τις πόλεις, στο φως των τελευταίων εξελίξεων.

Για το 1ο θέμα: Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τόσο η κινητοποίηση όσο και η συνέλευση είχαν επιτυχία. Η κινητοποίηση, παρά τον δύσκολο καιρό, είχε μαζικότητα και κυρίως ήταν μαχητική. Τα συνθήματα και το υλικό που μοιράστηκε έγιναν με θέρμη αποδεκτά από τον κόσμο, σε μια διαδρομή της πορείας που διέσχισε το κύριο εμπορικό τμήμα του κέντρου. Η συνέλευση κατόρθωσε να συγκεντρώσει 50 συλλογικότητες από διάφορες πόλεις, σωματεία κλπ.

Η συζήτηση ήταν γειωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της και κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαίωσαν την κοινή θέληση να διευρυνθεί και προχωρήσει με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά ο αγώνας κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας στην περίοδο που από κυβέρνηση, δανειστές, τράπεζες οξύνεται η επίθεση (βλ Δελτίο Τύπου της συνέλευσης). Αδυναμίες και προβλήματα υπήρξαν τόσο στην προετοιμασία των δράσεων όσο και στη συνέλευση, που τα παίρνουμε υπόψη για τις επόμενες προσπάθειες.

Για το 2ο θέμα: Έχει ιδιαίτερη σημασία να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για δράσεις στις 21-22/11 με κάθε μορφή που κρίνουν οι κατά τόπους συλλογικότητες (ειρηνοδικεία, τράπεζες, εφορίες). Η σημασία αυτή παίρνει νέο βάρος με βάση τις εξελίξεις που ακολούθησαν την απόφαση του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθήνας για αποχή μέχρι τέλους του 2017. Η συζήτηση εκτίμησε ότι η απόφαση των συμβ/φων από τη μια δυσκολεύει την άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών, αλλά παράλληλα, προβάλλοντας σαν κύριο τα ζητήματα ασφάλειας απέναντι στις “δήθεν συλλογικότητες” όπως τις χαρακτηρίζουν, έστρωσε ακόμα καλύτερα το χαλί για τις δηλώσεις των κυβερνητικών για νέα μέτρα καταστολής (Κοντωνής – Τόσκας αλλά και Φίλης που κυνικά παραδέχτηκε ότι την επόμενη περίοδο θα βγαίνουν στο σφυρί και ακίνητα λαϊκών στρωμάτων) σε συνέχεια του κύματος απειλών από Ντράγκι και λοιπούς της ΕΕ, ΔΝΤ, τράπεζες. Στη βάση των πιο πάνω καταλήχθηκαν τα εξής σε κεντρικό επίπεδο:

21/11 – Διαμαρτυρία στα γραφεία της ΑΑΔΕ, στις 12μμ, ενάντια στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις λογαριασμών και την εντατικοποίηση της διαδικασίας κατασχέσεων ακινήτων που θα ακολουθήσουν οι πλειστηριασμοί.

22/11 – Συγκέντρωση στην Εθνική Τράπεζα, πλ Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), στις 6 μμ, όπου συνεδριάζει το Δ.Σ. Την ίδια μέρα και ώρα θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση των φορέων και επιτροπής αγώνα των συνταξιούχων της τράπεζας, από τους οποίους η τράπεζα έκοψε το 1/3 της επικουρικής σύνταξης.

Οι συλλογικότητες από Βύρωνα και Περιστέρι, ενημέρωσαν ότι τις ίδιες μέρες θα προχωρήσουν σε τοπικές δράσεις. Για την υποστήριξη των δράσεων θα κυκλοφορήσουν:

- αφίσα μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης
- ανακοίνωση για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις (επικαιροποίηση της ανακοίνωσης της ΑΠΑ Βύρωνα)
- σε συντόμευση και επικαιροποιημένη η ανακοίνωση του ΣΥΣΑ (11/2016) για πλειστηριασμούς.

Αθήνα, 15/11/2017