slider

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα, παράδοση φαρμάκων

Ανακοίνωση της Ομάδας Αλληλεγγύης
της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων


4 Γενάρη 2021, μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων, παρέδωσαν στο Ιατρείο του προσφυγικού καταυλισμού στον Ελαιώνα, φάρμακα για τις ανάγκες των προσφύγων και αναλώσιμα για τη λειτουργία του Ιατρείου. Τα είδη προσέφεραν κάτοικοι των γειτονιών μας. Επίσης, συμμετείχαν με την δική τους συνεισφορά το Κοινωνικό Ιατρείο Ιλίου και η Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά.

Οι αλληλέγγυες/οι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τις σοβαρότατες ανάγκες της παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στην προσφυγική κοινότητα, ειδικά μέσα στις γνωστές συνθήκες της πανδημίας. Τελικά, το κράτος ποτέ δεν θα πάψει να μας δημιουργεί έκπληξη και έναν θυμό βαθύ και αιχμηρό. Τα απολύτως στοιχειώδη και αναγκαία, όπως παυσίπονα ή δερματικές αλοιφές, οινόπνευμα, betadine, γάζες - για να απαριθμήσουμε κάποια από τα 47 φάρμακα και τα 9 είδη αναλώσιμων που χρειάζονται, τα προμηθεύεται το Ιατρείο μέσω χορηγιών που κυνηγάει νυχθημερόν ο συντονιστής του ΕΟΔΥ. 

Το οδοντιατρείο έχει 2 οδοντιάτρους, αλλά δεν έχει τον εξοπλισμό για να παρέχει υπηρεσίες. Αλήθεια, κ Μηταράκη του υπουργείου αντι – μεταναστευτικής πολιτικής, πόσο πολύ κοστίζει αυτός ο εξοπλισμός; Κοστίζει ελάχιστα μπροστά σε αυτά που “πετάνε” προς τις τσέπες των ημετέρων. Το δόγμα, όμως, που υπηρετείτε με ζήλο είναι το “κάντε τη ζωή τους αβίωτη. Να υποφέρουν, να απελπίζονται, να στέλνουν μηνύματα αποτροπής στους δικούς τους, περιγράφοντας την κόλαση”.

Στην εποχή του ανηλεούς διαφημιστικού σφυροκοπήματος των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για το 5G και των εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ για την “ψηφιακή διακυβέρνηση”, τα 27 άτομα του προσωπικού των ιατρείων (συμβασιούχοι μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2021), από τους συντονιστές και τους γιατρούς μέχρι τις επισκέπτριες υγείας, δεν έχουν ούτε ηλεκτρονικό εξοπλισμό ούτε internet. Οι ευνόητες ανάγκες του προσωπικού, που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες με εξαντλητικά ωράρια, καλύπτονται από τα προσωπικά κινητά.

Ο πόνος για τις συνθήκες επιβίωσης των κατατρεγμένων ανθρώπων “στο καλύτερο camp” και ο θυμός για τους κυβερνητικούς υπεύθυνους και την “τσιγκούνα” στον τομέα της πρόνοιας, αλλά γαλαντόμα με φωτάκια και πυροτεχνήματα, διοίκηση Μπακογιάννη, δεν σταματάνε μπροστά στα κοντέινερς των ιατρείων, που τα περισσότερα δεν διαθέτουν καν ένα στέγαστρο προφύλαξης από κακές καιρικές συνθήκες. Ούτε κι αυτό το παιδιατρείο δεν διαθέτει, όπου στην πόρτα του στριμώχνονται δεκάδες παιδιά, τώρα τον χειμώνα, τις λίγες ώρες για δυο μέρες τη βδομάδα, που λειτουργεί.

Πόνος και οργή σε συνοδεύουν σε κάθε βήμα σου: - στον χώρο, όπου στοιβάζονται οι σκηνές των προσφύγων, που έφθασαν κυρίως από τη Μόρια, πάνω σε ένα είδος δαπέδου από παλέτες με πέτσωμα από κάτι σαν πριονίδι, κατεστραμμένο μέχρι υποχώρησης από τα νερά της βροχής, - στις αδιανόητες χωματερές σκουπιδιών παντού (οι συμβάσεις των εργαζόμενων του Δήμου τέλειωσαν και έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία), - στις σπασμένες αποχετεύσεις, με τα λύματα να ξεχειλίζουν στους κοινόχρηστους χώρους και τη μπόχα να διαχέεται, - στην κατ΄ όνομα “παιδική χαρά”, που όταν δεν μετατρέπεται σε βάλτο, είναι επικίνδυνη για την παιδική ασφάλεια με πέτρες, γούβες και άλλον ανάλογο εξοπλισμό. Κυβέρνηση και δήμος αποδεικνύουν με τον πολιτικό – ιδεολογικό κυνισμό τους τι είδους “γαλαξίες φτιάχνουν των ελλήνων οι κοινότητες”: απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ίδια της ζωής.

Ο κόσμος του αγώνα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για ίσα δικαιώματα ντόπιων – προσφύγων – μεταναστών στην Υγεία – το Ψωμί – την Παιδεία. Θα συνεχίσουμε να δυναμώνουμε την αλληλεγγύη προς όποια και όποιον την έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από ιθαγένεια, φυλή και θρησκεία.

Καλούμε τα δύο αρμόδια υπουργεία και τον δήμο Αθήνας να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των σοβαρών αναγκών υγείας και ασφάλειας στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα.

Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνα – Σεπολίων Αμφιαράου 153, Σεπόλια | laikisineleusikolonou@gmail.com